Polen: regeringspartij PiS verliest huidige meerderheid

Volgens de officiële einduitslag van de parlementsverkiezingen in Polen is de regerende nationaal-conservatieve PiS de sterkste partij geworden met 35,38 procent, maar heeft haar meerderheid verloren. De liberaal-conservatieve kiesalliantie KO van oppositieleider Tusk kreeg 30,7 procent van de stemmen. De centrumalliantie Third Way kwam tot 14,4, Nieuw Links tot 8,61 en de extreem-rechtse Konfederacja tot 7,16 procent.

Update 17.00 uur: KO wil een regeringscoalitie  vormen met de christelijk-conservatieve Derde Weg (14,4 procent) en de linkse alliantie Lewica (8,61 procent). Samen heeft de alliantie van drie partijen 248 van de in totaal 460 zetels en daarmee een duidelijke meerderheid van de mandaten.

Volgens de kiescommissie kreeg PiS 35,38 procent van de stemmen en zal het met 194 afgevaardigden de sterkste partij zijn in het nieuwe parlement. PiS heeft echter een coalitiepartner nodig om een regeringsmeerderheid te vormen. Alleen de ultrarechtse Konfederacja kwam hiervoor in aanmerking, maar die kreeg 7,16 procent van de stemmen en dus 18 zetels - niet genoeg voor een meerderheid.

De oppositie won ook een meerderheid in de Senaat, de minder belangrijke tweede kamer van het parlement. De alliantie 'Senaatspact', die zowel onafhankelijke kandidaten als KO, de Derde Weg en de linkse alliantie Lewica omvat, behaalde 66 zetels en PiS de resterende 34. De opkomst was 74,38 procent - het hoogste cijfer sinds het einde van het communisme in 1989.

De voormalige premier en voormalig voorzitter van de EU-Raad Tusk had zondagavond al zijn vertrouwen uitgesproken, na bekendmaking van exitpolls, dat hij als de werkelijke winnaar van de verkiezingen uit de bus zou komen. "Ik ben nog nooit zo blij geweest met de tweede plaats. Polen heeft gewonnen, de democratie heeft gewonnen, dit is het einde van de PiS-regering," zei hij zondag.