BMX'ers Smulders en Brink net naast World Cup-podium

In het Argentijnse Santiago del Estero is zaterdagavond een begin gemaakt aan de finale van het World Cup-seizoen voor de BMX'ers. Dit weekeinde staan er twee wedstrijden op het programma, volgend weekeinde wordt het seizoen afgesloten met nog eens twee wedstrijden in Argentinië.

Mannen
Nederland werd in de finale vertegenwoordigd door Jaymio Brink, die gedurende het seizoen steeds verder naar voren gekomen is. Hij kon het nog net niet bekronen met een podiumplek, maar werd wel keurig vijfde. De finale werd een spannend Frans onderonsje, waarin Romain Mahieu nét wat sneller was dan Joris Daudet. De Argentijn Nicolas Torres wist een verrassende derde plek te pakken, voor landgenoot Gonzalo Molina. Dave van der Burg ging er in de kwartfinales uit, Mitchel Schotman en Niek Kimmann sneuvelden in de achtste finales en Ynze Oegema ging er met Justin Kimmann nog een ronde eerder uit.

Vrouwen
Merel Smulders en Judy Baauw sneuvelden al in de kwartfinales, maar Laura Smulders schopte het tot de finale. Daarin kwam ze echter nét tekort voor het podium: de Amerikaanse Felicia Stancil was een honderdste van een seconde eerder bij de finish en werd derde. De strijd om de winst was een prachtig gevecht tussen de Britse wereldkampioene Bethany Shriever en de Australische Saya Sakakibara, waarbij Shriever nét de rapste was.

Mannen onder 23
Tim Goossens ging er in de kwartfinales uit, Casper Pipers een ronde eerder. In de finale konden de thuisfans eens stevig op de banken gaan staan en feestvieren, want Thomas Maturano wist een verrassende overwinning te boeken. De Nieuw-Zeelander Rico Bearman werd achter de uitzinnige Argentijn tweede, voor de Fransman Mateo Colsenet.

Vrouwen onder 23
Michelle Wissing leek goed op dreef, maar sneuvelde in de halve finales, waarmee de enige Nederlandse deelneemster klaar was. In de finale was het razendspannend en wist de Amerikaanse Ava Corley haar wiel nét wat eerder over de finish te drukken dan Veronika Sturiska uit Letland. De Britse Emily Hutt finishte kort achter haar op plek drie.