Hongarije: 'ratificatie toetreding Zweden tot NAVO heeft geen haast'

Terwijl Zweden nog in spanning wacht om zich aan te mogen sluiten bij de NAVO heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán een snelle ratificatie door zijn land afgewezen. “Ik vraag me af of er iets dringends is dat ons zou dwingen de Zweedse kandidatuur te ratificeren”, zei Orban tegen het parlement in Boedapest. De Zweedse veiligheid wordt “op geen enkele manier” bedreigd, voegde Orban eraan toe.

Het Hongaarse regeringshoofd riep Stockholm verder op om te stoppen met zijn beleid van ‘denigratie’ en regelmatige uitspraken over de Hongaarse schendingen van de rechtsstaat. Hongarije heeft het recht om “eerst respect van Zweden te eisen” alvorens zich voor te bereiden “op een positief besluit” over het  NAVO-lidmaatschap van Zweden, zei Orbán.

De kritiek van Boedapest op Zweden is de afgelopen weken toegenomen nadat er een video uit 2019 opdook die op Zweedse scholen werd vertoond en waarin werd gesproken over de ‘democratische achteruitgang’ van Hongarije.

In een brief beschuldigde de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto zijn Zweedse collega ervan dat er “ernstige beschuldigingen en desinformatie” op scholen werden verspreid.

Als reactie op de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne besloot Zweden, net als buurland Finland, lid te worden van de NAVO. Hoewel Finland nu is opgenomen in de defensiealliantie, is de toetreding van Zweden tot nu toe mislukt vanwege het veto van Hongarije en Turkije. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft naderhand alsnog ingestemd met het opheffen van zijn veto, maar benadrukte dat de ratificatie door zijn land niet vóór oktober zou plaatsvinden