Volleybalsters grijpen naast olympisch ticket na verlies op OKT

De Nederlandse volleybalsters zijn er niet in geslaagd om op het olympisch kwalificatietoernooi in Ningbo een startbewijs te verdienen voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. In China ging Nederland zondag met 3-2 onderuit tegen de Dominicaanse Republiek.

Vooraf was de opdracht weliswaar niet simpel, maar wel duidelijk: een 3-0 of 3-1 zege zou Nederland naar de Spelen helpen, alle andere resultaten zouden de Dominicaanse ploeg het ticket bezorgen. De eerste twee sets werden onderling verdeeld, waarna Nederland in set drie nauwelijks bij leek te kunnen blijven. De Dominicaanse ploeg maakte het overtuigend af voor setwinst en kon daarmee het olympisch ticket vieren, waarna de rest er eigenlijk niet echt meer toe leek te doen: 20-25, 25-20, 19-25, 25-23, 12-15.

Nederland zal nu één van de vijf via de wereldranglijst beschikbare startbewijzen moeten pakken, waarvoor onder meer de Volleyball Nations League van volgend jaar telt. Op het moment staat Nederland negende, terwijl Turkije (1e) en Servië (3e) zich al voor de Spelen geplaatst hebben. Twee landen uit het rijtje met de VS (2e), Italië (5e) en Polen (7e) plaatsen zich en Brazilië (4e) en Japan (8e) verdelen zondag ook nog één rechtstreeks startbewijs.