PvdA-GL wil geen eigen risico zorg, hoger minimumloon en miljonairstax invoeren

Vandaag heeft GroenLinks-PvdA haar verkiezingsprogramma gepresenteerd, met als titel ‘Samen voor een hoopvolle toekomst’. Volgens lijsttrekker Frans Timmermans vereisen de klimaatcrisis en de bestrijding van armoede en ongelijkheid directe actie. “Het is hoog tijd dat we gezamenlijk de situatie weer in goede banen leiden.”

Met een duidelijk progressief programma en een sterke focus op het klimaat gaan GroenLinks en de PvdA de verkiezingen tegemoet. Het minimumloon zal aanzienlijk worden verhoogd, er komt een belasting voor miljonairs en om het openbaar vervoer te stimuleren, zal er een Klimaatticket van 49 euro per maand worden geïntroduceerd waarmee men onbeperkt kan reizen tijdens de daluren.

GroenLinks-PvdA streeft ernaar de armoede in Nederland te verminderen door het minimumloon te verhogen naar 16 euro per uur, inclusief de bijbehorende uitkeringen als de AOW en de bijstand. . Bovendien wil de partij dat mensen met lage of gemiddelde inkomens minder belasting betalen over hun verdiensten, waardoor werken meer loont.

PvdA/GL wil ook het eigen risico in de zorg afschaffen en de zorgpremie verlagen, om zo afscheid te nemen van de zorgtoeslag. Tegelijkertijd willen de partijen wel het basispakket uitbreiden met tandarts, fysiotherapie en ’andere vormen van noodzakelijke zorg’. De kinderopvang moet gratis worden, voor iedereen.

Om deze maatregelen te financieren, wordt er een speciale miljonairsbelasting ingevoerd voor mensen met een vermogen van meer dan een miljoen euro. Daarnaast wil GroenLinks-PvdA zwaardere belastingen opleggen over bedrijfswinsten en subsidies voor fossiele brandstoffen zo snel mogelijk afbouwen.

Een ander belangrijk onderwerp is het klimaat. GroenLinks-PvdA stelt een isolatieoffensief voor alle huizen voor om het energieverbruik te verminderen. Mensen met lage en gemiddelde inkomens hebben hierbij voorrang. Verhuurders worden verplicht om hun huizen te isoleren. Indien dit niet gebeurt, heeft de huurder recht op een korting bij tochtproblemen.