WK-brons voor Hassan op 1500m, Bol overtuigend naar finale

In Boedapest is dinsdagavond alweer de vierde dag van de wereldkampioenschappen atletiek afgewerkt. In de bloedhete Hongaarse hoofdstad stonden dinsdag vier finales op het programma, plus een aantal halve finales en series, met genoeg Nederlandse deelname.

1500m vrouwen, finale
Sifan Hassan wilde zelf ongetwijfeld voor het goud gaan, hoewel de Keniaanse Faith Kipyegon de torenhoge favoriete was. Dat maakte de wereldrecordhoudster volledig waar: Kipyegon zette de turbo aan in de slotfase en snelde in 3:54,87 minuten naar de wereldtitel. Hassan duelleerde met de Ethiopische Diribe Welteji om het zilver, wat realistisch gezien vooraf al het hoogst haalbare was, maar moest zich gewonnen geven: 3:56,00 en brons tegen 3:55,69 voor de zilveren Welteji.

3000m steeplechase mannen, finale
Vooraf werd een flinke tweestrijd verwacht tussen olympisch- en wereldkampioen Soufiane El Bakkali uit Marokko en de Ethiopiër Lamecha Girma, en nadat de Kenianen afhaakten kwam die strijd er ook. Girma kon echter weinig inbrengen tegen het sprintgeweld van El Bakkali, die in 8:03,53 minuten naar het goud snelde. Girma pakte in 8:05,44 zijn vierde mondiale zilveren medaille op rij, brons ging in 8:11,98 naar de Keniaan Abraham Kibiwott, die in de slotfase viel, maar landgenoot Leonard Bett nog nét voor wist te blijven.

Hoogspringen mannen, finale
Drievoudig wereldkampioen Mutaz Essa Barshim uit Qatar moest afhaken na drie foute sprongen op 2,36 meter, waar de twee kemphanen Gianmarco Tamberi uit Italië en JuVaughn Harrison namens de VS wél overheen gingen. Tamberi deed dat in één keer, Harrison had een tweede poging nodig en nadat beide heren het op 2,38 meter niet haalden gaf dat de doorslag: goud voor Tamberi, zilver voor Harrison en brons voor Barshim en zijn 2,33 meter.

Discuswerpen vrouwen, finale
Vooraf keek iedereen vooral naar de Kroatische grootheid Sandra Perkovic en de Amerikaanse olympisch kampioene Valarie Allman. Perkovic kwam er helemaal niet aan te pas, Allman pakte met 68,57 meter in poging één al de leiding. Die worp werd in de vijfde ronde echter overschaduwd door landgenote Laulauga Tausaga, die met 69,49 meter de leiding pakte en zeer verrassend het goud won. Allman kwam nog wel tot 69,23 meter en pakte zilver, voor de 68,20m van de Chinese Bin Feng. De Nederlandse Jorinde van Klinken gooide de discus in haar vijfde poging naar 67,20 meter en werd keurig vierde.

100m horden vrouwen, series
Met een keurige tijd van 12,68 seconden werd Nadine Visser tweede in haar serie, ruimschoots voldoende voor een plek in de halve finales. Maayke Tjin-A-Lim maakte het een stuk spannender: ze werd vijfde in haar serie, maar met 12,92 seconden plaatste ze zich op één honderdste nog voor de halve finales.

400m mannen, halve finales
Liemarvin Bonevacia kon zijn sterke race van de series niet herhalen: in 45,23 seconden werd hij vijfde in zijn halve finale, niet genoeg voor een finaleplek. De grootste verrassing kwam in de vorm van Steven Gardiner: de perfecte technicus uit Bahama, al sinds 2017 ongeslagen als hij gewoon finisht, was moeiteloos op weg naar de finale, tot een blessure toesloeg en hij naar de grond ging.

400m horden vrouwen, halve finales
Femke Bol maakte weer grote indruk in haar halve finale en won in 52,95 seconden, waarbij ze de laatste honderd meter al joggend naar de finish bolde. De Amerikaanse Shamier Little was in de volgende halve finale met 52,81 wel iets sneller, maar op basis van de indruk die beiden maakten lijkt Bol de torenhoge favoriet voor de finale. Cathelijn Peeters haalde het niet, hoewel dat ook niet werd verwacht: met 54,63 seconden werd zij vijfde in haar halve finale.