Amerikaanse minister Blinken op bezoek bij collega Qin in China

Het is zijn eerste reis naar China als minister van Buitenlandse Zaken van de VS: Antony Blinken ontmoette zijn ambtgenoot Qin in Peking. Er is genoeg om over te praten, en Beijing identificeerde duidelijk het onderwerp met het 'grootste risico'.

'Constructief' - zo beoordelen zowel de VS als China de eerste gesprekken tussen minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en zijn Chinese ambtgenoot Qin Gang in Peking. Beide partijen verklaarden dat er nog geen vooruitgang is geboekt met betrekking tot de kwesties die hen scheiden. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de bilaterale betrekkingen "op het diepste punt ooit" zijn beland.

Aan het begin van hun gesprekken met hun delegaties zaten de twee ministers tegenover elkaar aan twee tafels in het staatspension Diaoyutai in Peking. Na de fotosessie gingen de gesprekken achter gesloten deuren verder.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken noemde open communicatie als doel van zijn reis, zodat beide landen "op verantwoorde wijze vorm kunnen geven aan hun betrekkingen". Maar hij wilde ook een aantal conflictueuze kwesties aan de orde stellen. Blinken wil maandag tijdens een persconferentie commentaar geven op het verloop van het bezoek. Qin accepteerde een uitnodiging van Blinken om Washington te bezoeken. Dit is bevestigd door de Chinese kant. Een datum is echter nog niet vastgelegd.