EU-top: buitengrenzen strenger beveiligen, meer hulp toegezegd aan Zelenskyy
De Europese Unie wil het gemeenschappelijk asiel- en migratiebeleid aanscherpen. Daar waren de staatshoofden en regeringsleiders het vanochtend vroeg over eens. Om ongewenste migranten buiten de deur te houden, wil de EU onder meer haar buitengrenzen versterken. Oekraïne heeft geen toezegging ontvangen om straaljagers te leveren.
Zoals blijkt uit de slotverklaring van de EU-top, moet mensensmokkel worden beperkt, grensbewaking worden versterkt en uitzettingen worden versneld om ongewenste migratie een halt toe te roepen. Financiering voor hekken aan de buitengrens van de EU wordt niet expliciet genoemd in de verklaring. Er moeten echter fondsen worden opgezet voor infrastructuur aan de grenzen, volgens de verklaring. Onder meer Oostenrijk en Griekenland hadden hierom verzocht.
Concreet keurden de EU-landen twee projecten aan de buitengrenzen goed. Commissievoorzitter Von der Leyen zei dat een van de projecten is om de grens tussen EU-land Bulgarije en Turkije te beveiligen met voertuigen, camera's, wegen en wachttorens. Deze moeten worden gefinancierd uit EU-fondsen, de Bulgaarse begroting en bijdragen van de EU-landen.
Volgens Von der Leyen gaat het tweede project over de registratie van migranten, een snelle asielprocedure en terugkeer vanaf de buitengrens. Er moet meer druk worden uitgeoefend op de landen van herkomst om afgewezen asielzoekers terug te nemen.
Oud-EUcommissaris Fischler: "Typisch Europees document"
Met betrekking tot de resoluties sprak de Oostenrijkse bondskanselier Nehammer van een duidelijk signaal, de Duitse kanselier Scholz van een pragmatische en goede oplossing. De voormalige Oostenrijkse EU-commissaris Fischler daarentegen bekritiseerde het definitieve document omdat het te vaag zou zijn. Het is een 'typisch Europees document' met formules die elke regering naar eigen inzicht kan interpreteren. Zo moet nog duidelijk worden waar de grensbewaking precies wordt versterkt en hoeveel maatregelen er worden gefinancierd.
Ook waren de EU-staten het erover eens dat er meer politieke druk moet worden uitgeoefend op landen die niet meewerken aan het terugnemen van afgewezen asielzoekers. Visa en handelsbeleid en ontwikkelingshulp worden genoemd als mogelijke instrumenten.
EU-landen zeggen verdere hulp toe aan Oekraïne
In de slotverklaring zegden de staatshoofden en regeringsleiders van de EU ook verdere steun toe aan Oekraïne, dat door Rusland is binnengevallen – 'voor zo lang als nodig'. De wens van de Oekraïense regering om snel toe te treden tot de EU werd voorzichtig beoordeeld.
De top begon met een toespraak van de Oekraïense president Zelenskyy. Hij had vooral om meer wapenvoorraden gevraagd, vooral straaljagers. De Franse president Macron zei dat leveringen van straaljagers 'in de komende weken' niet mogelijk zijn. Maar hij sluit in principe niets uit. De Duitse kanselier Scholz zei dat straaljagers 'geen gespreksonderwerp' voor hem waren.
Tijdens een gezamenlijke persconferentie met Zelenskyy kondigden EU-Commissievoorzitter Von der Leyen en EU-Raadsvoorzitter Michel aan dat sommige regeringsleiders bereid zijn om de nodige wapens en ondersteuning te leveren, waaronder vliegtuigen. Er is nu een reeks bilaterale besprekingen gaande waarin de kwestie van straaljagers aan de orde zal komen.
EU-Raadsvoorzitter Michel riep de EU-landen op Oekraïne de maximale steun te geven. Er is onder andere behoefte aan munitie, raketten en verdedigingssystemen.
Ondertussen varen de taxiboten elke dag tussen Noord Afrika en Zuid Europa zonder gestoord te worden.
In Mekka
Dat is pas leuk
https://gezond.be/bewezen-klagen-maakt-je-ongezond-en-ongelukkig/
Vorig jaar lag er een akkoord op tafel die door Oekraine en Rusland ondertekend zou worden.
Echter Navo (met voorop het VK) stak daar een stokje voor, waardoor deze oorlog nog steeds voort duurt.
Hoe durven ze maatregelen te nemen
Iedereen blijft dus welkom.
The person most likely stopping you, is you.
Nu moeten ze alleen nog nieuwe grap verzinnen. Deze heb ik al te vaak gehoord.
Geloof is voor in de kerk, niet voor een merk!
Ik erken de EU namelijk niet.
Nederlanders iets meer pro-EU
Van de ondervraagde Nederlanders zegt een op de vijf vóór een 'nexit' te zijn, vergelijkbaar met Duitsland en Zweden.
Tirannie van de meerderheid is het opleggen van de wil van de meerderheid aan een minderheid. Bij het democratische meerderheidsbeginsel kunnen minderheden zo in de verdrukking komen, maar ook de meerderheid zelf kan hier het slachtoffer van worden door conformisme en politieke correctheid.
Ja net zoals de indianen gewoon konden vertrekken toen de Amerikaanse overheid ze wegwilde hebben. Dat gaan we dus niet doen hé Ik ben hier al voordat de EU bestond en zal nadat de EU zichzelf kapot gemaakt heeft er nog steeds zijn. Probeer mij gewoon zo min mogelijk aan te trekken van iets waar ik niet bij hoor. Ik hoef de EU ook niet te bestrijden dat doen ze zelf wel
foto
En nogmaals, de grenzen zijn gewoon open. Het is niet zoals in het voormalig oostblok dat je ergens tegen een muur aan loopt waar je slechts met gevaar voor eigen leven langs zou kunnen.
Zoek gewoon een land op waar je niks meer met die EU te maken hebt en wordt daar gelukkig.
Dat we hier onder de tirannie van een verstandelijk uitgedaagde minderheid gebukt zouden moeten gaan: Dat moesten we maar eens niet doen.
Maar als jij een beter idee hebt om een samenleving te regelen
Start je politieke partij Of sluit je aan bij een bestaande en gooi het in de groep
Anders schik je je maar naar de meerderheid.
https://nl.wikipedia.org/(...)Grondwet_voor_Europa
Niet dat ik verstandig zou vinden om uit de EU te stappen, maar de EU is naar mijn mening wel te ver uitgebreid wat zowel bevoegdheden als lidstaten.
Het algemeen belang staat voor de meeste politici zo ongeveer op de laatste plaats.
Buigen voor het bedrijfsleven staat meestal op plek 1, weinig democratisch.
Wat betreft de grondwet voor de EU hebben een heleboel partijen ronduit kiezersbedrog gepleegd door later voor het verdrag van Lissabon te stemmen, wat vrijwel hetzelfde was.
Veel van die partijen hadden voor het referendum gezegd de uitslag te zullen respecteren, soms met voorwaarden maar daar werd altijd aan voldaan.
Leugenachtig volk wat de ondemocratische wensen v/h bedrijfsleven boven het algemeen belang stelt.
Lobbyisten lopen de deur plat van achterkamertjes in zowel Den Haag als Brussel, en krijgen vaker wel dan niet hun zin.
Turkije is nog lang niet toe aan EU lidmaatschap, net zoals het overgrote merendeel van Oost-Europa dat ook helemaal niet was.
Zonder politieke unie een gedeelde munt invoeren was ook onverstandig.
Dat neemt allemaal niet weg dat samenwerking wel degelijk noodzakelijk is.
Ze lopen alleen veel te hard van stapel.
Politici en ook gewone kiezers zullen altijd meer zaken meewegen dan sec waar er over gestemd wordt, de drijfveren van de politici zijn daarin problematischer en oneerlijker (eigenbelang) dan die van de gewone kiezer die minder belangen meeweegt.
Dat betekent helemaal niet dat een referendum niet werkt, dat is echte volstrekte kolder.
Onze politiek is er achtergekomen dat de bevolking het bij een referendum vaker niet dan wel met de politiek eens is.
Daarom is zelfs het raadgevend referendum afgeschaft.
Zonder die walgelijke Wiegel hadden we trouwens al jaren een correctief referendum gehad.
Ik vind een bindend referendum noodzakelijk omdat onze politici eigenlijk altijd doen wat het bedrijfsleven wil, en vrijwel nooit wat in het algemeen belang is.
Die lobbycratie aanzien voor een democratie is onterecht.
(Een correctief referendum zou daarvoor trouwens ook prima zijn.)
Toen kreeg je ook nog de oproep om het referendum te ontwijken om zo de kiesdrempel te ondermijnen
Tegelijkertijd doe je alsof de drijfveren van politici & partijen wel de juiste drijfveren zijn.
In een coalitie wordt regelmatig tegen de eigen mening ingestemd vanwege de regeringscoalitie.
Daarnaast is er fractiediscipline en wordt er vaak gestemd wat de partijtop wil, dit gebeurt zonder enige twijfel regelmatig vanuit ambitie en eigenbelang, en zegt weinig over de daadwerkelijke mening van de politicus/politica in kwestie.
Daarnaast hebben lobbyisten meer invloed op de politiek dan de verkiezingen.
Ik heb het trouwens eerst en vooral over het referendum over de grondwet voor de EU aangezien dat een nogal ander verhaal was dan de andere referenda wat betreft toezeggingen van politieke partijen, en de impact van de beslissing.
En daarnaast gebeurt dat niet enkel bij referenda maar ook bij politici, sterker nog daar gebeurt dat vaker, en veel meer vanwege eigenbelang.
Mensen zijn emotionele apen die zelf niet eens met zekerheid (kunnen) weten wat hun drijfveren zijn.
Aangezien we geen functionele psychometrie hebben zijn dergelijke conclusies pseudowetenschappelijke onzin.
--
Overigens vind ik het heel logisch om te stemmen tegen een grondwet voor de EU als je tegen verdere uitbreiding van bevoegdheden en lidstaten van die EU bent.
Ik ben ook niet blij met bv de uitbreiding v/d bevoegdheden v/d NCTV, en mijn stem tegen de sleepwet was ook op dat soort ellende gericht, ergo soms gaat de stem verder dan het onderwerp.
[ Bericht gewijzigd door Tanatos op zaterdag 11 februari 2023 @ 21:08 ]
2. Tijdens het referendum ging het over alles behalve de grondwet, ze rolde over elkaar heen om alles erbij te slepen.
Ik herinner mij het nog, het leek het beste op de verkiezingen in Amerika van Trump.
Volkomen gestoord die voorstanders, tot aan de holocaust werd er bijgesleept.
Ik ben voor Europese samenwerking, maar tegen lobbyisme op EU niveau.
De EU is er niet voor de mensen, maar voor het bedrijfsleven.
[ Bericht gewijzigd door Tanatos op zondag 12 februari 2023 @ 00:09 ]
Waar gaat dit nog over?
De ECB is dan ook echt het enige machtsmiddel wat ze hebben en wat zeer beperkt is.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken