Turkije en SyriŽ: ruim 3600 doden na aardbevingen, reddingswerk in volle gang

Turkije is getroffen door een krachtige aardbeving met een magnitude van 7,9 op de Richterschaal. Het epicentrum van de beving bevond zich ten noordwesten van Gaziantep, een stad met ruim 2 miljoen inwoners dichtbij de Syrische grens. Er is tot nu toe geen melding van doden of gewonden, maar er worden beelden van ingestorte gebouwen gedeeld op sociale media. Verschillende provincies in Turkije, waaronder Malatya, Diyarbakir en Malatya, rapporteren ook instortingen.

De bevingen werden ook gevoeld in naburige landen, waaronder Syrië, Israël en Libanon. In de noordelijke stad Aleppo en de centrale stad Hama in Syrië zijn enkele gebouwen ingestort, waarbij mensen bedolven zijn onder het puin. In Beiroet en Damascus schudden gebouwen en gingen veel mensen angstig de straat op. Het is nog onbekend hoe groot de verwoestingen zijn en hoeveel mensen zijn getroffen.

De Turkse autoriteiten en hulpdiensten zijn momenteel bezig met het uitvoeren van zoek- en reddingsacties en het verlenen van hulp aan degenen die getroffen zijn door de beving.

Update 22.00 uur: Het dodental ten gevolge van de zware aardbevingen is opgelopen tot meer dan 3.600. De Turkse civiele beschermingsautoriteit schatte het aantal doden in eigen land op ruim 2.300. Volgens het ministerie van Volksgezondheid en de reddingsorganisatie Witte Helmen zijn in Syrië zeker 1.300 mensen om het leven gekomen. Er worden nog veel mensen vermist. Daarnaast raakten enkele duizenden mensen gewond of dakloos. Velen blijven buiten uit angst voor naschokken. Koude en sneeuw bemoeilijken de zoektocht naar overlevenden.

In Ankara kondigde president Erdogan een zevendaagse nationale rouw af. Volgens de Turkse president Erdogan hebben al 45 landen humanitaire hulp aangeboden. Turkije verklaarde dat alle getroffen gebieden zijn bereikt. Volgens secretaris-generaal Guterres zijn VN-medewerkers ter plaatse.

Update 16.35 uur
Het dodental na de zware aardbevingen in het Turks-Syrische grensgebied is opgelopen tot zeker 2.300. Inmiddels is de internationale hulp op gang gekomen. Meer dan tien teams uit verschillende EU-landen zijn al vertrokken naar het rampgebied.

Hulpverleners vrezen dat het aantal slachtoffers fors zal toenemen. Talrijke gebouwen zijn ingestort, vooral in de buurt van het epicentrum, zei Brennan, regionaal coördinator van de Wereldgezondheidsorganisatie. Volgens officiële cijfers zijn alleen al in Turkije zo'n 3.000 gebouwen ingestort. Daar zijn al meer dan 1.500 doden bevestigd. Er worden 800 doden gemeld uit Syrië. In beide landen raakten duizenden mensen gewond.

Turkije heeft bijstand aangevraagd in het kader van het EU-mechanisme voor civiele bescherming. Meer dan tien teams uit Europese landen zijn al onderweg.

De eerste grote beving met een kracht tot 7,9 deed zich vannacht voor; het epicentrum lag in de Turkse provincie Kahramanmaras. Hier worden de meeste dodelijke slachtoffers in het land geregistreerd. Er waren talloze naschokken, sommige ernstig. Volgens Erdogan zijn bijna 3.000 gebouwen ingestort. De regering stuurde reddingswerkers uit het hele land naar het rampgebied. Het werk wordt bemoeilijkt door sneeuw en ijs. Het ministerie van Defensie in Ankara kondigde de oprichting aan van een legerluchtbrug.


Update 12.00 uur
Inmiddels is er een stuk meer duidelijk over de gevolgen, en dat is bepaald niet best: het dodental zit al ver boven de duizend, Turkije en Syrië bij elkaar opgeteld, en de verwachting is dat dat nog erg ver op gaat lopen.

Om 11.24 uur Nederlandse tijd werd ongeveer hetzelfde gebied nóg eens getroffen door een zware aardbeving. Dat was geen 'reguliere' naschok, waar er al veel van zijn geweest, maar een aardbeving met ook 7,7 op de schaal van Richter.

Ook in  FOK! Nieuwsforum wordt het laatste nieuws over deze aardbeving gedeeld.