Aantal meldingen van zedenmisdrijven blijft stijgen

Het aantal meldingen van zedenmisdrijven in 2022 is in Amsterdam behoorlijk gestegen ten opzichte van de jaren daarvoor. In 2022 werd er in de stad 730 keer melding gedaan, in 2021 was dat nog 602 keer, in 2020 543 keer. Zo meldt AT5.

Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws. Het gaat onder meer om meldingen van aanranding, verkrachting, kindermisbruik of online grooming. Ook in andere grote steden in Noord-Holland als Alkmaar en Haarlem steeg heet aantal meldingen aanzienlijk.

Jaap Grippeling, teamleider Zeden van de politie Noord-Holland, zegt tegen NH Nieuws dat de trend niet alleen in Noord-Holland te zien is. "Wat we op alle zedenafdelingen in Nederland zien, is dat de The Voice-aflevering van BOOS veel teweeg heeft gebracht en dat meer mensen zich daardoor komen melden." De toename van het aantal meldingen hoeft dus niet te betekenen dat er daadwerkelijk meer zedendelicten plaatsvinden.

Bespreekbaar
Ook het Centrum Seksueel Geweld (CSG) in de regio Amsterdam-Amstelland noemt de BOOS-aflevering als kantelpunt. "We kregen zes keer zo veel hulpvragen als normaal. En ook daarna bleef het druk", zegt woordvoerder Richard Lancee van het CSG. "Mensen benoemden bij gesprekken ook regelmatig dat ze een televisie-uitzending of artikel uit de krant als aanleiding zagen om nu hulp te zoeken voor een eigen ervaring. Het zou goed kunnen dat de media-aandacht van invloed is geweest op deze toename."

Doordat het onderwerp in de media, op scholen en in de politiek steeds meer bespreekbaar is geworden, durven slachtoffers bovendien sneller te praten te praten, denkt Lancee. "Dit geldt voor mensen die kortgeleden iets hebben meegemaakt, maar ook voor mensen die jaren geleden iets aangedaan is."

Zorgen
Willy van Berlo is programmamanager Seksueel Geweld bij Rutgers, een expertisecentrum dat zich richt op seksuele gezondheid en rechten. Hoewel ze het goed nieuws noemt dat steeds meer slachtoffers hulp zoeken, uit ze ook haar zorgen. "Er moet natuurlijk wel genoeg capaciteit zijn bij de politie en hulpverlening. Als het aantal meldingen toeneemt moeten ze dat wel kunnen opvangen en daar ligt nog wel een vraag denk ik."

Teamleider Zeden Jaap Grippeling erkent dat de druk op de zedenpolitie vaak erg hoog is. "We doen ons uiterste best om mensen zo snel mogelijk te helpen, maar als je meer incidenten te verwerken krijgt, krijg je meer op je bord. Maar: als je contact met ons opneemt, zullen we altijd zorgen dat we er zo snel mogelijk zijn, en dat je zo snel mogelijk bij ons terecht kunt."