Wagner bedankt strijdkrachten, veel rekruten gevangen, gedeserteerd of gedood

Het hoofd van de beruchte Wagner-huurlingengroep, Yevgeny Prigozhin, heeft zijn huurlingen bedankt voor hun inzet in de strijd om de Oost-Oekraïense stad Soledar. In een videofragment dat vandaag is verspreid, waarin Prigozchin te zien is voor een groep huurlingen bij een transportvliegtuig, spreekt hij over hij de afgelopen maanden in de oorlog.

"We hebben nu een half jaar oorlog achter de rug, zoals noch je grootvaders noch je overgrootvaders hebben meegemaakt", zei Prigozhin. Vergeleken met de veldslagen om Soledar was de strijd van het Rode Leger om Stalingrad in 1942 tegen de Duitse Wehrmacht "meer een vakantie".

Tijdens weken van bittere gevechten om het stadje Soledar in Oost-Oekraïne, voerden huurlingen van Wagner de Russische aanvallen aan. De huurlingen leden zware verliezen bij het veroveren van de plaats. Prigozhin, zou tienduizenden gevangenen hebben gerekruteerd om voor Rusland in Oekraïne te vechten.

Volgens burgerrechtenactivisten zijn er van de 50.000 rekruten die in Russische gevangenissen zijn gerekruteerd voor de oorlog in Oekraïne nog maar 10.000 man bij de troepen. "De rest is gedood, gewond, vermist, heeft zich overgegeven of is gedeserteerd, ook naar Rusland met wapens in hun handen", zei de niet-gouvernementele organisatie (NGO) Rus Sidyashchaia ("Rusland achter de tralies") op haar Telegram-kanaal.

De gevangenen werden voornamelijk gerekruteerd Wagner. Vooral ontsnapte rekruten en krijgsgevangenen vormen een potentieel probleem voor het hoofd van de Wagner-groep, de oligarch Yevgeny Prigozhin, zei de oprichter van de organisatie, Olga Romanova.

Romanova zei dat Prigozhin deze statistieken niet aan de Russische president Vladimir Poetin mocht laten zien. Omdat de oligarch die bekend staat als 'Poetins kok' onbeperkte bevoegdheden heeft gekregen om gevangenen te rekruteren - op voorwaarde dat hij ze de baas blijft.