SkiŽr Kriechmayr wint beruchte afdaling Stelvio, Shiffrin wint opnieuw reuzenslalom

De beste alpineskiërs- en skiesters ter wereld zijn nog niet helemaal klaar voor de jaarwisseling. De World Cup bij de vrouwen is neergestreken in het Oostenrijkse Semmering, waar woensdag een reuzenslalom op het programma stond, terwijl de mannen in Bormio afdaalden van de beruchte Stelvio.

Afdaling mannen, Bormio
De Italiaan Mattia Casse leek een goede tijd neergezet te hebben, maar Ryan Cochran-Siegle ging nog eens 0,37 seconden harder. Ook de tijd van de Amerikaan bleek echter niet al te indrukwekkend, getuige het optreden van James Crawford: de Canadees knalde naar beneden en pakte met maar liefst 1,47 seconden de leiding over.

Gelijk na Crawford kwam Vincent Kriechmayr uit Oostenrijk nóg eens 0,40 seconden sneller de beruchte Stelvio af, en daarna viel het een beetje stil wat verbeteringen betreft. Sterker nog, alleen Aleksander Aamodt Kilde kwam nog in de buurt: de Noor, dit seizoen de beste afdaler van het veld, noteerde op 0,68 seconden de derde tijd, waarna alleen Marco Odermatt uit Zwitserland nog binnen anderhalve seconde van Kriechmayr bleef (+1,46). De Oostenrijker won dus, Crawford pakte zijn derde World Cup-podium ooit en Kilde werd derde.

Reuzenslalom vrouwen, Semmering
In de eerste run was Lara Gut-Behrami uit Zwitserland indrukwekkend sterk: alleen de Amerikaanse Mikaela Shiffrin bleef met 0,22 seconden nog een beetje in de buurt. Marta Bassino volgde al op 0,81 seconden, voor haar Italiaanse landgenote Federica Brignone en de Zweedse Sara Hector (beiden +1,01). De rest van het veld werd op 1,39 seconden aangevoerd door thuisfavoriete Katharina Truppe, de enige Oostenrijkse die nog mee leek te doen om een podiumplek.

Met de Canadese Valerie Grenier verrassend aan de leiding kwam Truppe in run twee aan de beurt, maar de Oostenrijkse ging onderuit en finishte niet. Hector was lekker onderweg, maar de Zweedse ging onderop de piste ook tegen de sneeuw. Brignone nam met 0,35 seconden dan de leiding over, waarna Bassino nog eens drie honderdsten sneller ging. Shiffrin maakte een foutje, maar was toch 0,47 seconden sneller, met alleen Gut-Behrami nog te gaan. De Zwitserse maakte een forse fout, hield de schade beperkt, maar kwam toch tekort: tweede op 0,10 seconden, achter Shiffrin en voor Bassino.