Boete voor uitvaartverzorger die camera van persfotograaf afpakte

Een 59-jarige man uit Bunschoten-Spakenburg is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een geldboete van 1000 euro waarvan 500 euro voorwaardelijk.

De man, een uitvaartverzorger, dwong een persfotograaf gemaakte foto's van een condoleance te wissen. Toen de fotograaf dat niet deed, pakte de man de camera af en nam hem mee.

Condoleance
In verband met het overlijden van een jonge man uit Bunschoten-Spakenburg vond in het dorp op 4 november 2021 een condoleance plaats. De uitvaartverzorger had eerder op die dag al contact gezocht met lokale journalisten en hen gevraagd of ze vanuit privacy-oogpunt niet naar de condoleance wilden komen. Toen hij tijdens de condoleance gewezen werd op de aanwezigheid van een persfotograaf, stapte hij op hem af en vroeg hij naar eigen zeggen twee keer aan de fotograaf of hij de foto’s wilde wissen. Toen die dat weigerde, liep de uitvaartverzorger mee naar de auto van de fotograaf en pakte daar zijn camera af. Hij verklaarde op zitting dat hij het toestel enkel tijdelijk 'in bewaring had gesteld' . Volgens de fotograaf is hij niet mishandeld, maar ging het wel om een bedreigende situatie waarbij de man hem vastpakte en hem dwong om de foto's te verwijderen. Hierbij viel zijn bril op de grond die daardoor beschadigde.

De-escaleren
De uitvaartverzorger verklaarde op zitting dat hij met het afpakken van de fotocamera de ontstane situatie wilde de-escaleren. Op de condoleance was namelijk ook een grote groep voetbalsupporters afgekomen die niet blij was met de aanwezigheid van de fotograaf. Door de camera af te pakken wilde hij voorkomen dat de situatie uit de hand zou lopen en was het niet zijn bedoeling om de camera te houden. Volgens de officier van justitie is de man daarmee een grens over gegaan. Hij had niet het recht in eigen hand mogen nemen en zo op mogen treden tegen een journalist. Ondanks dat hij de camera slechts even in zijn bezit wilde houden, is tóch sprake van diefstal en poging dwang om de foto's te wissen. Het Openbaar Ministerie legde tijdens een zogenoemde OM-zitting de uitvaartverzorger een geldboete op van 1000 euro, maar de man ging daartegen in verzet. Ook vandaag op zitting eiste de officier een geldboete van 1000 euro.

Context
De politierechter is het eens met de officier van justitie dat de uitvaartverzorger zich schuldig heeft gemaakt aan twee strafbare feiten. Ook het tijdelijk afpakken van een camera is juridisch gezien diefstal. Tegelijkertijd vindt hij dat in deze zaak rekening moet worden gehouden met de context. Het gaat om een bijzondere, gevoelige situatie waarbij de uitvaartverzorger oog had voor het goed laten verlopen van de condoleance. Maar ook de fotograaf had gewoon, ongestoord zijn werk moeten kunnen doen. Die journalistieke vrijheid is belangrijk. Normaal gesproken worden in zaken waarin sprake is van geweld of intimidatie aan het adres van een journalist forse straffen opgelegd. Maar gelet op de gevoelige omstandigheden (de uitvaart) vindt de politierechter een boete van 1000 euro waarvan 500 euro voorwaardelijk een passende straf in deze zaak. Hij weegt hierbij mee dat de man geen strafblad heeft, de schade wil vergoeden en met de fotograaf in gesprek wil gaan.