'Vernietiging van civiele infrastructuur is nieuwe Russische militaire doctrine'

Volgens het Britse Ministerie van Defensie maken de massale Russische raketaanvallen op de Oekraïense energie-infrastructuur deel uit van een nieuwe pijler van de Russische militaire doctrine.

Het is waarschijnlijk de eerste keer dat Rusland probeert de vernietiging van kritieke civiele infrastructuurdoelen als een strategisch concept te gebruiken, volgens het ministerie van Defensie donderdag in Londen, daarbij verwijzend naar bevindingen van inlichtingendiensten.

Hierbij worden langeafstandsraketten op kritieke infrastructuur afgeschoten om de bevolking te demoraliseren en de regering tot capitulatie te dwingen. "Russische aanvallen blijven stroomuitval veroorzaken en veroorzaken willekeurig, wijdverspreid humanitair leed in heel Oekraïne", volgens de Britten. 

De effectiviteit van de aanvallen is echter al afgenomen, aangezien Rusland al een groot deel van zijn geschikte raketten tegen tactische doelen heeft verbruikt. Bovendien is het psychologische effect beduidend minder dan wanneer deze tactiek aan het begin van de oorlog zou zijn aangewend. 

Sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne eind februari publiceert het Britse Ministerie van Defensie dagelijks informatie over het verloop van de oorlog, daarbij verwijzend naar informatie van diverse inlichtingendiensten. Daarmee wil de Britse regering zowel het Russische beeld tegengaan als bondgenoten in het gareel houden. Moskou beschuldigt Londen van een desinformatiecampagne.