Fleetwood Mac songwriter en zangeres Christine McVie (79) overleden

De Brits-Amerikaanse rockband Fleetwood Mac-zangeres Christine McVie is overleden.

Dat maakte de band bekend op sociale media. McVie stierf op 79-jarige leeftijd.

Christine McVie zong, speelde keyboards en schreef ook liedjes als 'Little Lies', 'Everywhere' en 'Don't Stop'.

Ze was lid van Fleetwood Mac van 1970 tot 1998 en sinds 2014 tot aan haar dood. 

Haar populariteit kreeg ze toen ze met John McVie trouwde en lid werd van de band Fleetwood Mac in de periode 'na Peter Green', oftewel de Amerikaanse periode van Fleetwood Mac, ofschoon ze daarvoor eveneens in een bekende band (Chicken Shack) speelde en zelf drie soloalbums uitbracht

Christine blijkt in veel muzikantenlevens een rol te hebben gespeeld. De eerste die een verhouding met haar heeft gehad was John Mayall, die zijn blijkbaar tumultueuze relatie in vrij veel songs (Leaping Christine, Little Girl en Key To Love) heeft proberen te verwoorden. Naast John McVie begon ze een relatie met de manager van de lichtshow, wat het nummer 'You Make Loving Fun' opleverde (Rumours, 1977). Zelf liep ze emotionele schade op in haar gekwelde relatie met Beach Boys-bandlid Dennis Wilson. Toen deze in 1983 verdronk had dit een grote weerslag op haar. Ze trouwde daarna met de 12 jaar jongere toetsenist Eddy Quintela. Dit huwelijk hield 10 jaar stand.

Op muzikaal gebied deed ze een tijdlang niets meer, nadat ze in 1990 had besloten Fleetwood Mac de rug toe te keren. In dat jaar overleed haar vader Cyril en het toeren begon haar steeds meer tegen te staan. Ze werd in 1997 nog een keer overgehaald om met de band op tournee te gaan en ze trad ook nog een keer op toen Fleetwood Mac in 1998 werd bijgezet in de Rock and Roll Hall of Fame.

In 2004 bracht McVie nog een soloalbum uit, 'In The Meantime' en in 2006 ontving ze de Gold Badge of Merit van de British Academy of Composers and Songwriters. In deze periode leefde ze teruggetrokken in haar landhuis te Kent.

Nadat Christine met behulp van een psychiater haar vliegangst had overwonnen heeft ze in september 2013 'Don't Stop' tijdens de Fleetwood Mac 2013 tour tweemaal in Londen opgevoerd.

Vanaf 2014 speelde Christine, tot grote verrassing van vele fans en de bandleden, weer mee met Fleetwood Mac. Ze begon met de Amerikaanse 'On With The Show' tour en in het najaar van 2015 vervolgde ze deze in Europa.

Ze overleed op 79-jarige leeftijd na een kort ziekbed in het ziekenhuis.