Amsterdammers doneren massaal energiekorting: 'Dit overtreft onze verwachtingen'

Het Amsterdamse burgerinitiatief Wees Warmhartig blijkt een groot succes: de teller staat op ruim 90.000 euro. 'Overweldigend', noemen de initiatiefnemers het. "We hadden goede hoop dat het zou aanslaan, maar dit overtreft onze verwachtingen." Zo meldt AT5

Begin november lanceerden vriendinnen Monique van Hoogstraten en Ineke van Tol het onlineplatform Wees Warmhartig. Een burgerinitiatief waar je je energiekorting van 190 euro kunt schenken aan een Amsterdams goed doel. Deelnemende instanties zijn de Amsterdamse Voedselbank, het Fonds Bijzondere Noden Amsterdam en het Armoedefonds. 

Elke euro is welkom
Volgens Ineke is de meerderheid van de donaties 190 euro, het bedrag van de korting in november en straks nog een keer in december. "Maar we zien ook bedragen van 95 of 380 euro. Soms ook kleinere bedragen en dat is ook fijn, want elke euro is welkom."

Ook Marita Tolman, directeur van het Amsterdamse Fonds Bijzondere Noden, is blij met elk bedrag. "Alleen aan ons is al 44.000 euro gedoneerd. Heel fijn en welkom." Met de donaties die binnenkomen helpt het fonds Amsterdammers in urgente financiële nood. "De invulling daarvan is heel divers en afhankelijk van de situatie: van boodschappengeld tot een nieuw bed." 

Schrijver en boekvertaler Manik Sarkar vond het 'belachelijk' dat de energiekorting niet inkomensafhankelijk is. Hij besloot daarom zijn energiekorting via 190euro.nl te verdelen over de drie fondsen. "Ik heb er vertrouwen in dat mijn geld via Wees Warmhartig goed terecht komt."

Ook Madelien de Regt, locatiemanager van een kinderdagverblijf, heeft haar energiekorting gedoneerd. "Ik woon in Amsterdam-Noord en merk grote verschillen tussen arm en rijk." Volgens haar is het concept 'heel simpel, doeltreffend en transparant'. "Het geld wordt direct besteed aan een mede-Amsterdammer die het goed kan gebruiken. Op deze manier help ik graag mijn medemens."

De initiatiefnemers verwachten dat de teller nog verder zal oplopen. Steeds meer Amsterdammers kennen het initiatief, horen ze. "Veel mensen hebben hun energiebijdrage nog niet gehad en wachten misschien met overmaken. In december krijgen alle huishoudens nóg een keer 190 euro. Daarna komen Sinterklaas en de Kerstman er nog aan, dan willen we het nog eens extra onder de aandacht brengen."