Zelenskyy houdt vol: raketten in Polen zijn niet afkomstig uit Oekra´ne

De Oekraïense president Volodimir Zelenskyy ontkent dat de raketten die dinsdag in Polen neerkwamen en daarbij twee mensen doodden uit zijn land afkomstig was. 

"Kunt u feiten of enig bewijs overleggen?" vroeg hij in een televisie-interview. Hij pleitte voor de inzet van een gezamenlijke onderzoekscommissie en toegang tot de bestaande gegevens.

Westerse staten gaan er momenteel van uit dat een raket van het Oekraïense luchtverdedigingssysteem per ongeluk is misleid en de explosie heeft veroorzaakt.

"Ik denk dat het een Russische raket was - op basis van het vertrouwen dat ik heb in onze militaire verslaggeving", zei Zelenskyy. Volgens de Oekraïense gegevens viel een van de 25 Russische raketaanvallen in West-Oekraïne samen met de inslag in Polen. Hij vroeg ook: "Kan een krater met een diameter van 20 meter en een diepte van vijf meter zijn gemaakt door puin of niet?"

Mocht daadwerkelijk blijken dat een Oekraïense raket verantwoordelijk is voor de dood van twee Polen, biedt Zelenskyy onverwijld excuses aan. Hij benadrukte dat Oekraïne de "echte luchtverdediging van heel Oost-Europa" is. Dit wordt zijn inziens onvoldoende gewaardeerd door de partners.

De Amerikaanse president Joe Biden spreekt het Oekraïense staatshoofd Volodymyr Zelenskyj tegen, dat de ingeslagen raket in Polen een Russisch en geen Oekraïens projectiel was. Dat komt niet overeen met de bevindingen tot nu toe, zei Biden tegen verslaggevers in Washington na  terugkeer van de G20-top in Indonesië.

Polen, de VS en de NAVO achten het zeer waarschijnlijk dat een Oekraïense luchtafweerraket per ongeluk op Pools grondgebied is terecht gekomen. Bij het incident dinsdag kwamen twee mensen om het leven. Het onderzoek is nog niet afgerond.

Naar alle waarschijnlijkheid zal Oekraïne toegang krijgen tot de locatie van de raketinslag en in het zuidoosten van Polen. "Een Pools-Amerikaans onderzoeksteam is ter plaatse", zei Jakub Kumoch, adviseur buitenlands beleid van de Poolse president Andrzej Duda, op de particuliere omroep TVN 24.

"De Oekraïners hebben om toegang tot de onderzoekssite gevraagd. Als beide partijen daarmee instemmen - en voor zover ik weet zijn er geen bezwaren van Amerikaanse zijde - zou die toegang binnenkort kunnen worden verleend."