Kanye West wil rechtse Twitter-kloon 'Parler' kopen

Racisme, vrouwenhaat, antisemitisme: de schandalen rond de Amerikaanse rapper Kanye 'Ye' West blijven zich opstapelen. Nadat de sociale media-accounts van de 45-jarige muzikant wegens discriminerende uitlatingen zijn geblokkeerd, wil hij het in conservatieve kringen populaire platform 'Parler' overnemen.

De Amerikaanse rapper Kanye West wil het sociale platform Parler kopen. West's overname van moederbedrijf Parlement Technologies zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2022 worden afgerond, volgens de app-ontwikkelaar. Een aankoopprijs werd niet genoemd.

Parler heeft tot nu toe 56 miljoen dollar opgehaald bij diverse investeerders en ziet zichzelf als een concurrent van Twitter. Het netwerk zegt dat het "de toekomst van de vrijheid van meningsuiting zeker stellen" en de "strijd" wil leiden tegen "grote technologiebedrijven, beledigende overheid, censuur en de cancel cultuur".

Na de bestorming van het US Capitol werd het platform in januari 2021 tijdelijk verwijderd uit de Google- en Apple-appstores. De techreuzen hadden Parler ervan beschuldigd geen actie te ondernemen tegen oproepen tot geweld van Trump-supporters op het platform.

"In een wereld waar conservatieve meningen als controversieel worden beschouwd, moeten we ervoor zorgen dat we het recht hebben om ons vrij te uiten", zei West, die zichzelf nu Ye noemt. De sociale media-accounts van de 45-jarige zijn momenteel beperkt.

Onlangs werd het Instagram-account van West opgeschort vanwege berichten die als antisemitisch werden beschouwd. De afgelopen weken is West zijn samenwerking met kledingbedrijf Gap beëindigd, terwijl sportartikelenfabrikant Adidas de samenwerking met de rapper op een laag pitje heeft gezet.