Officieel onderzoek Iran: dood van Mahsa Amini niet door geweld bij aanhouding

Het Iraanse regime heeft de resultaten gepubliceerd van een pathologisch onderzoek naar de dood van de jonge Koerdische vrouw Mahsa Amini gedurende haar detentie na een hardhandige arrestatie. 

De staatstelevisie zond een reportage uit van de forensische organisatie van het land, kortweg IMO. Volgens hen stierf de 22-jarige Koerdse als gevolg van een eerdere ziekte en niet als gevolg van afranselingen. Haar dood hield verband met een operatie aan een hersentumor die ze onderging toen ze acht jaar oud was.  De moeder van de jonge vrouw twijfelt aan de verklaringen. Het Europees Parlement riep gisteren op tot een onafhankelijk onderzoek naar de doodsoorzaak.

Mahsa Amini werd gearresteerd door de zogenaamde zedenpolitie op beschuldiging dat ze haar hoofddoek niet had gedragen conform de voorschriften van het islamitische regime. Drie dagen later stierf ze in een ziekenhuis. Dit leidde tot landelijke protesten die aan de gang zijn. Het Iraanse regime laat zijn troepen hard optreden tegen de demonstraties; er vielen al talloze doden.