Steekpartijen Canada: Eén verdachte dood gevonden, broer nog steeds op vrije voeten

De Canadese politie zei maandag dat ze Damien Sanderson, een van de verdachten van een massale steekpartij, dood had aangetroffen. De verwondingen die hij had zijn niet door hemzelf toegebracht. Zijn broer Myles, de andere verdachte, loopt nog vrij rond. 

Er was zondag een enorme klopjacht gelanceerd op deze twee verdachten die vermoedelijk achter een van de ergste massamoorden ooit in Canada zaten.

Tien mensen werden gedood en 18 gewond bij een diverse steekpartijen in een inheemse gemeenschap en een nabijgelegen stad in een landelijk gebied van de provincie Saskatchewan. De politie zei dat ze dachten dat de verdachten zondag in de provinciehoofdstad Regina waren geweest.

De politie vaardigde maandag arrestatiebevelen uit tegen beide voortvluchtigen.

De politie heeft niet veel details over de verdachten vrijgegeven, behalve dat Myles Sanderson in het voorjaar als "onwettig vrij" werd vermeld in verband met een ander misdrijf. Ze voegden eraan toe dat sommige slachtoffers een bewust doelwit lijken te zijn, terwijl anderen willekeurig werden aangevallen.

De autoriteiten weigerden commentaar te geven over een mogelijk motief, maar het hoofd van de Federatie van Soevereine Inheemse Naties suggereerde dat de steekpartijen drugsgerelateerd zouden kunnen zijn.

"Dit is de vernietiging door de schadelijke illegale drugs die onze gemeenschappen binnendringen, en we eisen van alle autoriteiten dat ze de leiding nemen over de raden en hun leden om veiligere en gezondere gemeenschappen voor onze mensen te creëren", zei Chief Bobby Cameron.

Wat gebeurde er tijdens de aanval?

De politie werd zondag om 05:40 uur naar de James Smith Cree Nation geroepen vanwege een steekpartij en hoorde binnen enkele minuten over nog meer steekpartijen. In totaal werden er dode of gewonde mensen gevonden op 13 verschillende locaties in het dunbevolkte reservaat en in de stad Weldon, ongeveer 30 kilometer (20 mijl) verderop.

Met de verdachten op vrije voeten bleef angst de gemeenschappen in het gebied beheersen. Een getuige die zei dat hij familieleden had verloren, beschreef hoe hij mensen met bloedige wonden zag verspreid over het inheemse reservaat.

"Niemand in deze stad zal ooit meer slapen. Ze zullen doodsbang zijn om hun deur te openen", zei een inwoner van Weldon.

De gekozen leiders van de drie gemeenschappen die deel uitmaken van de James Smith Cree Nation hebben de lokale noodtoestand uitgeroepen.

Chief Calvin Sanderson, de leider van een van de drie First Nations die deel uitmaken van de gemeenschap, en die geen familie is van de verdachten, zei dat iedereen is geschokt door de gebeurtenissen. 

"Het waren onze familieleden, vrienden", zei Sanderson over de slachtoffers. "Het is echt afschuwelijk."