Rechtszaak Peter R. de Vries mogelijk opnieuw, ťťn rechter geŽmigreerd

De rechtszaak rondom de moord op Peter R. de Vries moet mogelijk opnieuw, nu één van de rechters is geëmigreerd. Alleen als beide verdachten, hun advocaten én de officier van justitie akkoord gaan met het voortzetten van de zaak, hoeft dat niet. Op de volgende zitting op 3 november moet duidelijk worden of dat gebeurt, zo meldt AT5.

Tegen verdachten Delano G. en Kamil E. werd eerder dit jaar levenslang geëist. Het was in eerste instantie de bedoeling dat een uitspraak in de zaak er al op 14 juli zou zijn, maar omdat het OM een week voor die uitspraak nieuwe informatie vrijgaf, besloot de rechter die uit te stellen.

Die nieuwe informatie zou volgens Het Parool te maken hebben met een getuige, die al sinds november vorig jaar verklaringen heeft afgelegd over de relatie die Delano G. en Kamil E. met de organisatie van Ridouan Taghi zouden hebben. Taghi wordt er op zijn beurt van verdacht de opdrachtgever van meerdere liquidaties te zijn. Tegen hem werd in juni levenslang geëist.

Emigratie
Nu de uitspraak tegen Delano G. en Kamil E. is uitgesteld, is één van de rechters naar het buitenland verhuisd. Er is nog overwogen om de vertrokken rechter voor elke zitting over te laten komen, maar dat bleek door het tijdsverschil onmogelijk. “Wat we niet hadden voorzien, is dat vlak voor de uitspraak de nieuwe door het Openbaar Ministerie ingebrachte stukken maakten dat we de uitspraak hebben moeten uitstellen,” zei de rechtbankvoorzitter tijdens de zitting van vandaag.

Nu moet de rechtszaak dus over, tenzij het OM, de verdachten of de advocaten allemaal akkoord gaan met het voortzetten ervan. “De wet schrijft voor dat de rechtbank verplicht is het onderzoek opnieuw aan te vangen, het dossier opnieuw te behandelen en opnieuw requisitoir en pleidooien te houden en het spreekrecht van de nabestaanden te laten uitoefenen.”