Singapore haalt homoseks uit het strafrecht

Premier Lee Hsien Loong van Singapore heeft aangekondigd dat zijn land seks tussen mannen zal decriminaliseren. De juridische definitie van het huwelijk, als een verbintenis tussen een man en een vrouw, zal echter niet worden gewijzigd.

Singapore gaat seks tussen mannen decriminaliseren, kondigde premier Lee Hsien Loong zondag aan tijdens een belangrijke beleidstoespraak. De minister-president zei dat de samenleving in de stad steeds meer homo's accepteert.

"Ik geloof dat dit het juiste is om te doen, en iets dat de meeste Singaporezen nu zullen accepteren," zei Lee Hsien Loong tijdens de jaarlijkse nationale dagrede, waarbij hij opmerkte dat Sectie 377A van het wetboek van strafrecht, een wet uit het koloniale tijdperk die seks tussen mannen strafbaar stelt, zou worden ingetrokken.

Maar de regering is niet van plan om de wettelijke definitie van het huwelijk in de stadstaat te veranderen, waarin het huwelijk wordt omschreven als een verbintenis tussen een man en een vrouw, voegde hij eraan toe.

"Zelfs als we Sectie 377A intrekken, zullen we het instituut van het huwelijk handhaven en beschermen... Volgens de wet worden in Singapore alleen huwelijken tussen een man en een vrouw erkend," voegde Lee eraan toe.

Erfenis uit koloniaal tijdperk
In Singapore kunnen overtreders op grond van sectie 377A maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen, maar de wet wordt momenteel niet actief gehandhaafd.

Er zijn al tientallen jaren geen veroordelingen uitgevoerd voor seks tussen instemmende volwassen mannen, en de wet heeft geen betrekking op seks tussen vrouwen of andere genders.

Lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender- en queergroepen (LGBTQ) hebben de wet meerdere malen aangevochten, maar geen van hen is daarin geslaagd.

Singapore is het laatste Aziatische land dat dichter bij het beëindigen van de discriminatie van leden van de LGBTQ-gemeenschap is gekomen.

In 2018 schrapte het hoogste gerechtshof van India ook een verbod op homoseksuele seks uit het koloniale tijdperk, terwijl Thailand onlangs dichter bij de legalisering van partnerschappen tussen mensen van hetzelfde geslacht is gekomen.