Geen Nederlandse medailles op slotdag EK baanwielrennen

In München is dinsdagavond het Europees kampioenschap baanwielrennen afgesloten. De slotdag stond in het teken van de keirin bij de mannen en vrouwen en - aan het eind van de dag - de twee koppelkoersen.

Keirin vrouwen
Laurine van Riessen was overtuigend in de series, maar werd in de halve finales ingesloten en uitgeschakeld, waarna ze de kleine finale - voor plek zeven - wel op haar naam schreef. Steffie van der Peet verscheen niet aan de start. In de grote finale leek Mathilde Gros uit Frankrijk een gooi naar het goud te doen, maar ze werd van het podium gedrukt en het goud ging naar thuisfavoriete en wereldkampioene Lea Friedrich, voor de Poolse Urszula Los en Olena Starikova uit Oekraïne.

Keirin mannen
Tijmen van Loon was er namens Nederland bij, maar hij werd in de herkansingen redelijk kansloos uitgeschakeld. In de finale ging het tussen Duitsland en Frankrijk, waarbij de Duitsers probeerden om Sebastien Vigier en Melvin Landerneau in te sluiten. Dat lukte niet zoals gepland en het goud was voor Vigier, voor de Duitser Maximilian Dörnbach en Landerneau.

Koppelkoers vrouwen
Lonneke Uneken en Marit Raaijmakers vormden de Nederlandse ploeg, maar zij zaten geen moment lekker in de wedstrijd en werden achtste. Clara Copponi en Marion Borras uit Frankrijk leken op weg naar goud, maar in de laatste sprint gingen Silvia Zanardi en Rachele Barbieri er overheen: goud voor Italië, voor Frankrijk en Amalie Dideriksen/Julie Leth uit Denemarken.

Koppelkoers mannen
Voor Nederland begonnen Yoeri Havik en Jan Willem van Schip erg lekker aan de wedstrijd, ze lagen zelfs even op kop, maar al vrij snel zakte het duo volledig weg naar uiteindelijk een anonieme zevende plek. Roger Kluge en Theo Reinhardt scoorden bijna in alle 25 sprints punten namens Duitsland, nét iets consistenter dan de Fransen Thomas Boudat en Donavan Grondin. Goud voor Duitsland dus, voor Frankrijk en het bronzen Belgische duo Robbe Ghys/Fabio Van Den Bossche.