17-jarige zwemt historisch wereldrecord op 100m vrij, brons voor De Waard en estafetteploeg

In Rome is alweer de derde finalesessie van het Europees kampioenschap langebaanzwemmen afgewerkt. Het werd een memorabel avondje, waarbij vooral op het koningsnummer een mooi stukje geschiedenis werd geschreven.

200m vrije slag vrouwen, halve finales
Marrit Steenbergen maakte grote indruk: met uiterst rustige slagen zwom ze ogenschijnlijk moeiteloos naar de snelste tijd van iedereen en met 1:57,40 minuten zat ze maar net boven haar PR. Imani de Jong tikte aan in 1:59,56 minuten en kwam een ruime halve seconde tekort voor de finale.

200m rugslag mannen, finale
Hij mocht in de halve finales opnieuw zwemmen, omdat zijn startblok los was geschoten, maar in de finale was hij er helemaal bij: Yohann Bdoye Brouard won de spannende finale in 1:55,62 minuten. De Hongaar Benedek Kovacs kwam in de slotmeters opzetten en pakte zilver in 1:56,03 minuten, voor de Brit Luke Greenbank (1:56,15).

50m vlinderslag vrouwen, finale
Op Sarah Sjöström stond zoals verwacht niet echt een maat: de Zweedse zwom in 24,96 seconden naar het goud. Zilver was er in 25,33 seconden voor Marie Wattel uit Frankrijk, maar ook Nederland kon juichen: met een persoonlijk record van 25,62 seconden pakte Maaike de Waard het brons, terwijl Kim Busch in 26,35 seconden als zevende finishte.

100m vrije slag mannen, finale
Al sinds 2009 heeft Cesar Cielo uit Brazilië het wereldrecord op zijn naam staan, maar vrijdagavond werd dat door David Popovici benaderd. De pas 17-jarige Roemeense sensatie deed zaterdag waar iedereen op stond te wachten: hij zwom naar een geweldige 46,86 seconden, vijf honderdsten sneller dan Cielo's oude superpakkenwereldrecord. Zilver was er in 47,47 voor de Hongaar Kristof Milak, Alessandro Miressi uit Italië pakte in 47,63 brons.

100m schoolslag vrouwen, finale
Tes Schouten kwam niet aan haar tijd van de halve finales, maar verder was een zevende plek in 1:07,66 minuten zeker prima te noemen. Het thuispubliek kon op de banken staan: de piepjonge Benedetta Pilato zwom in 1:05,97 minuten naar de Europese titel, voor landgenote Lisa Angiolini's 1:06,34 en de 1:06,50 van de ervaren Litouwse Ruta Meilutyte.

100m vlinderslag mannen, halve finales
Nyls Korstanje zwom weer een sterke race en met 51,46 seconden tekende hij voor een nieuw Nederlands record én de derde tijd van iedereen. Alleen de Hongaarse topfavoriet Kristof Milak (51,01) en de Zwitser Noé Ponti (51,16) waren sneller.

50m rugslag vrouwen, halve finales
Met Kira Toussaint en Maaike de Waard had Nederland twee prima kansen op een finaleplek en die werden beiden binnen gezwommen. Toussaint tekende in 27,84 seconden voor de vierde tijd, De Waard was in 28,00 seconden goed voor de zesde plek.

400m wisselslag vrouwen, finale
De Britse Freya Colbert begon goed, net als Zsuzsanna Jakabos uit Hongarije, maar halverwege nam de jonge Viktoraia Mihalyvari Farkas de macht in handen. Op de schoolslag pakte ze de leiding en sloeg ze een groot gat, waarna de jonge Hongaarse in 4:37,56 naar het goud zwom, voor Jakabos (4:39,79) en Colbert (4:40,06).

800m vrije slag mannen, finale
Gregorio Paltrinieri was de grote favoriet, maar de Italiaan werd vooral in het begin flink uitgedaagd door Lukas Märtens. In de tweede helft vond Paltrinieri het welletjes geweest en ging het tempo omhoog: in 7:40,86 minuten raasde hij naar het goud. Zilver was in 7:42,65 voor Märtens, die de pas net 16-jarige Lorenzo Galossi - ook al een thuiszwemmer - nog net achter zich hield: 7:43,37 minuten, een nieuw wereldjuniorenrecord.

4x100m vrije slag vrouwen, finale
Met Kim Busch, Tessa Giele, Valerie van Roon en individueel kampioene Marrit Steenbergen in de ploeg had Nederland medaillekansen. Busch had het lastig, maar Giele en Van Roon hielden de aansluiting vast, waarna Steenbergen het brons binnen wist te zwemmen in 3:37,59 minuten. Goud was in 3:36,47 voor Groot-Brittannië, terwijl Zweden in 3:27,29 met zilver naar huis ging.