Vier keer zilver Nederlandse roeiploeg op EK

In München is de eerste finaledag van het Europees kampioenschap roeien afgewerkt. Dat leverde bepaald geen slechte score op voor de Nederlandse ploeg, die in veel finales in actie kwam.

Vrouwen dubbel-twee
Roos de Jong en Laila Youssifou hoopten de Roemeense dames Ancuta Bodnar en Simona Radis aan te vallen, maar de olympisch kampioenen waren simpelweg véél te sterk en pakten het goud. Voor De Jong en Youssifou was er wel zilver, doordat ze een late aanval van Kiri Tontodonati en Stefania Gobbi uit Italië af wisten te slaan.

Mannen acht
De Nederlandse ploeg liet de start volledig liggen, de Holland Acht lag gelijk al zeven seconden achter. Toch knokten Nicolas van Sprang, Lennart van Lierop, Abe Wiersma, Jacob van de Kerkhof, Michiel Mantel, Mick Makker, Guus Mollee en Guillaume Krommenhoek zich onder aanvoering van stuurvrouw Dieuwke Fetter zeer knap vooruit. De Britse ploeg was ongenaakbaar, maar Nederland roeide zowaar naar het zilver op 4,54 seconden - een veel snellere race dan de Britten dus, gezien vanaf het moment na de start. Italië hield Duitsland nét van het brons, tot teleurstelling van het thuispubliek.

Mannen vier-zonder
Broers Ralf en Rik Rienks, Ruben Knab en Sander de Graaf maakten er een mooie finale van, waarin ze zich opwerkten naar de tweede plek. Het gat naar de Britten werd kleiner, maar was iets te groot en dus was er een prima zilveren medaille. Goud was voor de Britten William Stewart, Samuel Nunn, Matthew Aldridge en Freddie Davidson, terwijl Roemenië het brons pakte.

Vrouwen dubbel-vier
Het was niet de meest spannende finale van allemaal: Jessica Leyden, Lola Anderson, Georgina Brayshaw en Lucy Glover hadden al vroeg de leiding in handen en de Britse ploeg roeide overtuigend naar het goud. Nika Vos, Tessa Dullemans, Ilse Kolkman en Bente Paulis hadden snel de tweede plek in handen en roeiden de Nederlandse boot sterk naar zilver, voor Oekraïne.

Vrouwen twee-zonder
Ymkje Clevering en Veronique Meester begonnen zeer sterk, maar werden gepasseerd door de Britse boot van Emily Ford en Esme Booth. In de tweede helft van de race kwamen Ioana Vrinceanu en Denise Tilvescu ook opzetten en het Roemeense duo sprintte op indrukwekkende wijze naar goud, voor Groot-Brittannië en de oranje boot van Clevering en Meester.

Vrouwen vier-zonder
Marloes Oldenburg, Benthe Boonstra, Hermine Drenth en Tinka Offereins kwamen in actie op het onderdeel waarop Nederland in Tokyo olympisch zilver won, maar wel met vier andere vrouwen. Dit team deed het wat minder goed: op geruime afstand eindigde de ploeg als vijfde. Het goud ging op overtuigende wijze naar de Britse boot van Heidi Long, Rowan McKeller, Samantha Redgrave en Rebecca Shorten, voor Ierland en Roemenië.

Skiff mannen
Melvin Twellaar vocht in de halve finales een fraaie strijd om de winst uit met Oliver Zeidler. De Duitser bleek niet verrassend een maatje te groot, maar ook Twellaar ging wel bijzonder overtuigend door naar de A-finale.

Skiff vrouwen
Helemaal niemand kwam in haar halve finale in de buurt bij Karolien Florijn, die met bijna acht seconden voorsprong de winst en dus een finaleplek pakte. Ook in de andere halve finale kwam overigens niemand bij Florijn's tijd in de buurt, een veelbelovend signaal voor de finale.

Mannen dubbel-vier
Finn Florijn, Jan van der Bij, Simon van Dorp en Stefan Broenink kwamen in actie in de B-finale in de klasse waarin een volledig andere ploeg vorig jaar olympisch goud pakte. Nederland lag lange tijd voorop, maar Litouwen ging er in de slotmeters voorbij: tweede. De A-finale werd aan het einde nog spannend, maar Nicolo Carucci, Andrea Panizza, Luca Chiumento en Giacomo Gentili hielden namens Italië het goud vast, vlak voor de strijdende boten van Polen en Roemenië.

Mannen twee-zonder
Bjorn van den Ende en Nelson Ritsema moesten in de B-finale in actie komen, maar daarin lukte het ook niet echt: het duo werd vierde. In de A-finale gingen Marius Cozmiuc en Sergiu Bejan er vroeg vandoor en dat leverde het Roemeense duo het goud op, voor de Britten Oliver Wynne-Griffith/Tom George en de Spanjaarden Jaime Canalejo/Javier Garcia.