Formule E-seizoen nog niet beslist in voorlaatste race

In het Zuid-Koreaanse Seoul is zaterdagochtend de voorlaatste race van alweer het achtste Formule E-seizoen verreden, zondagochtend wordt het seizoen afgesloten. Mercedes-coureur Stoffel Vandoorne begon als ruime kampioenschapsleider aan de race, met Mitch Evans (Jaguar) en Edoardo Mortara (Venturi) als overgebleven concurrenten.

Mahindra-coureur Oliver Rowland mocht vanaf poleposition vertrekken, naast Venturi-rijder Lucas di Grassi. Evans en Porsche-coureur Pascal Wehrlein volgden, voor Jake Dennis (Andretti), Mortara, Vandoorne en Penske-coureur Sergio Sette Camara. Uittredend kampioen Nyck de Vries (Mercedes) en Envision-rijder Robin Frijns moesten het doen met de vijftiende en zestiende plek op de grid.

Op de natte baan pakte Evans bij de start de leiding, voor Rowland, Di Grassi, Dennis, Mortara, Jean-Eric Vergne en Vandoorne. Bij het opkomen van het rechte stuk aan het einde van ronde één ging het in het middenveld fout: er schoot Norman Nato rechtdoor en maar liefst acht auto's stapelden zich op en tegen elkaar tegen de barrières - De Vries reed zijn auto bijvoorbeeld vast onder die van Sebastien Buemi.

De rode vlag werd uiteraard gezwaaid en het lange wachten kon beginnen. Dat duurde een dikke drie kwartier, maar uiteindelijk konden we weer starten met Evans, Rowland, Di Grassi en Dennis voorop en zes van de acht bij het ongeval betrokken coureurs - waaronder De Vries en Buemi - die in de pitstraat naar de race konden gaan kijken.

Van achter de safety car werd de race weer hervat; al vrij snel ging Mortara na een tikje van Vergne even rechtdoor, waardoor hij achter Vandoorne op plek zeven terecht kwam. Na een minuut of tien pakten Dennis en Di Grassi als eersten hun eerste Attack Mode, Rowland en Evans volgden en de gehele top-4 behield de posities. Daarachter was Vandoorne lekker bezig: hij stootte door naar plek vijf en de titel kwam in de buurt.

In een verder wat gezapige race openden Rowland en Di Grassi voorin het bal wat de tweede serie Attack Mode betreft. Met een dikke tien minuten te gaan begaf een band van Mortara het: zijn race was klaar en daarmee waren ook zijn - inmiddels nog uiterst kleine - titelkansen definitief verkeken.

Kort voor de finish reed Alexander Sims zijn auto de barrière in, wat voor een neutralisatie zorgde. De safety car ging ook niet meer op tijd weg om nog te racen en dus was de winst voor Evans, voor Rowland en Di Grassi. Vandoorne finishte als vijfde, waarmee de titel niet binnen was, maar wat wel goed genoeg was om zondag als ruime titelfavoriet aan de slotrace te beginnen.