Downhiller Iles wint sensationele World Cup-wedstrijd voor eigen publiek

De World Cup mountainbiken is dit weekeinde in actie gekomen in het Canadese Mont-Sainte-Anne, met daarbij natuurlijk ook weer de downhillwedstrijden. Op dé klassieker van de kalender was het weer knallen, met vooral bijzonder hoge snelheden en technische stukken in het bos.

Vrouwen
Eleonora Farina zette als eerste een écht snelle tijd neer, waarna Myriam Nicole de aanval opende. De Franse wereldkampioene was bijna zes seconden sneller, maar reed haar band lek: einde verhaal. Nina Hoffmann uit Duitsland was wel een kleine anderhalve seconde sneller dan Farina, maar niemand was opgewassen tegen Valentina Höll.

De jonge Oostenrijkse knalde naar beneden, zowaar iets meer gecontroleerd dan ze normaal doet. Ze maakte vooral in het onderste stuk gehakt van Hoffmann's tijd en pakte met 3,147 seconden voorsprong de winst, voor Hoffmann en Farina. World Cup-leidster Camille Balanche moest toekijken: de Zwitserse brak haar sleutelbeen in de training, maar hoopt er begin september bij de World Cup-finale in het Italiaanse Val di Sole wel bij te zijn.

Mannen
Laurie Greenland kwam redelijk vroeg aan bod, maar de Brit legde een welhaast epische run neer: de snelste tijd ging er met dik zeven seconden aan. Helemaal niemand kwam serieus in de buurt, Aaron Gwin was de eerste die überhaupt in de buurt van de vijf seconden achterstand kwam.

Troy Brosnan uit Australië gaf dik drie seconden toe, goed voor plek twee op dat moment, waarna World Cup-leider Amaury Pierron met een rappe tijd onderuit ging. Greg Minnaar benaderde Greenland ook, maar de Zuid-Afrikaanse legende raakte een boom en verloor dik tien tellen.

Alleen Finn Iles stond nog boven, tot spanning van het thuispubliek: de jonge Canadees is in vorm en kon zijn eerste World Cup-zege pakken. Hij maakte het bijzonder spannend, maar met een werkelijk geweldige afdaling haalde hij 0,238 seconden van Greenland's tijd af, goed voor zijn eerste zege en een fors feest.