Dixon pakt 52e IndyCar-zege, Van Kalmthout 13e in Toronto

In de IndyCar Series is zondagavond de race in de straten van Toronto afgewerkt, waar men sinds het uitbreken van de COVID-19-pandemie niet meer in actie was gekomen. Het werd een vermakelijke race, hoewel de spanning voor de winst aan het einde wel weg was.

Poleposition was voor Colton Herta, met Scott Dixon naast zich en Josef Newgarden, Alexander Rossi, David Malukas en Scott McLaughlin achter zich - Rinus van Kalmthout moest het vanaf de twintigste plek doen. Zoals altijd slaagden de deelnemers er niet in een normale rollende start uit te voeren, maar dat mocht de pret niet drukken en dus werd er geracet.

Bij de start behielden de eerste vier hun posities, Malukas werd gepasseerd door McLaughlin. Na zestien van de 85 ronden kwamen Newgarden en Rossi vanaf plek drie en vier hun eerste stop maken, Dixon volgde een ronde later en nog een ronde verder kwamen ook Herta en McLaughlin binnen. Dixon had het goed getimed, want nadat Herta de baan betrad zag hij veteraan Dixon langszij komen en virtueel de leiding pakken.

Van Kalmthout was een van de laatsten die nog niet was gestopt en dus had hij even de leiding in handen, hoewel Pato O'Ward hem verschalkte alvorens hij zijn stop kwam maken. Richting de helft van de race had Dixon zo de leiding in handen, met Herta redelijk in de buurt en Newgarden, Rossi en Felix Rosenqvist op forse achterstand.

Rosenqvist deed met veertig ronden te gaan een poging om Rossi's vierde plek af te pakken, maar daarbij beukte hij Rossi de muur in: caution. Gelijk kwam vrijwel iedereen nieuwe banden en brandstof halen, behalve onder meer Van Kalmthout, die zo weer de leiding in handen pakte, hoewel hij natuurlijk nog wel een stop moest maken.

Newgarden verloor in de pitstraat flink wat posities, Van Kalmthout en teamgenoot Conor Daly hadden de eerste plekken in handen bij de herstart - virtueel was de leiding zo in handen van Dixon, voor Herta, Rosenqvist en McLaughlin, die wél op nieuwe banden reden. Vanwege een stuk troep op de baan kwam er al snel weer een caution, waarbij Daly zijn stop kwam maken en Van Kalmthout buiten bleef.

Amper een ronde na de volgende herstart reden Jimmie Johnson en Kyle Kirkwood elkaar stevig in de weg: caution, dit keer kwam Van Kalmthout wél naar binnen. Met minder dan twintig ronden te gaan konden we dan echt weer door, Dixon, Herta, Rosenqvist en McLaughlin voorop, hoewel Graham Rahal gelijk al de positie van McLaughlin overnam.

Dixon kwam niet meer in gevaar en reed naar een uitstekende overwinning, zijn 52e in totaal - hij staat nu tweede op de eeuwige ranglijst, samen met Mario Andretti. Herta wist met de nodige moeite de tweede plek veilig te stellen, voor Rosenqvist en Rahal. Van Kalmthout finishte een degelijke race op de dertiende plek.