Toyota domineert stoffige Safari Rally met 1-2-3-4'tje

In Kenia is afgelopen weekeinde de Safari Rally weer afgewerkt, de zesde wedstrijd van het wereldkampioenschap rally van dit jaar. Het werd weer behoorlijk stofhappen, nadat het vorig jaar nog één grote modderpoel was.

Op de vrijdag pakte Sebastien Ogier de leiding, maar voor de Franse Toyota-coureur ging het fout op de laatste proef van de dag: de tweede passage over de slopende en stoffige Kedong-proef leverde hem een lekke band en dik twee verloren minuten op. WK-leider Kalle Rovanperä sloot de dag als leider af, voor Toyota-genoten Takamoto Katsuta (+14,6) en Elfyn Evans (+22,4), met ook Hyundai-rijder Ott Tänak (+25,3) nog volop in de strijd.

Zaterdag was het een waar slagveld op de steppes van Kenia. Tänak moest zijn auto kapot aan de kant zetten en verloor een minuut of veertig, bij Thierry Neuville en zijn Hyundai ging ook weer van alles fout en de Belg verloor elf minuten. Rovanperä stoomde ondertussen lekker door en behield dwars door de modder en de drek de leiding, veertig seconden voor Evans, die het vaak zwaar had. Katsuta bleef op 1:25 minuten nog in de buurt, een dikke minuut voor Ogier - Neuville stond op elf minuten, maar wel op de vijfde plek.

Op de slotdag ging het voor bijna iedereen wat beter, en Rovanperä kon samen met navigator Jonne Halttunen overtuigend naar weer een zege rijden. Evans en Scott Martin finishten op 52,8 seconden als tweede, plek drie was op 1:42 minuten voor Katsuta en Aaron Johnston. Neuville scoorde met winst in de power stage nog wat extra punten, voor parttimers Loeb en Ogier.