FOK! Wat een weer!: na tornado ineens weer zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Moj'n!

Dat was mij wat gister zeg. Misschien wel één van de grootste verassingen van de laatste jaren. Niets wees er op dat er zulke heftige buien zouden ontstaan. Op zich waren er wel een paar gunstige punten, maar de bedoeling was dat zich vrij snel een rug van hogedruk zou gaan vormen na de passage van een trog. Het liep uiteindelijk heel anders. 

Om 11.45 was er een band met regen zichtbaar boven het centrum van Belgie. Om 11.50 zat er ineens en volkomen uit het niets een zware bui met meteen stevig onweer erbij. Dit bleek de Zierikzee-bui te zijn. Normaal gesproken staan dit soort buien al dagen in de modeluitvoer. Uiteindelijk groeide deze bui uit tot een enorm en erg actief buiencomplex. De luchten waren vaak zeer prachtig, en ook eigenlijk gezien de relatief koele temperaturen erg bijzonder. Dit zou je normaal verwachten als het een dag of wat 30 graden is geweest en er een koufront op komt dagen. 

Over het hoe en waarom kan ik nu nog niet zo heel veel zeggen. Daar zullen veel gegevens voor onderzocht moeten worden. Het spreekt voor zich dat ik daar aan ga werken en er een artikel over schrijf één dezer dagen.

Goed, heftige buien dus en alhier had ik uiteindelijk 36 mm in de regenmeter. Verder op veel meer plaatsen grote hoeveelheden regen. Ook hier kom ik later op terug.

Uiteindelijk ontstonden er ook in het noorden en oosten een paar zware buien. Ook daar kwamen windhoos-verschijnselen bij voor. De komende uren zal dit circus het land via de Wadden gaan verlaten. Ook klaart het dan breed op. Later op de avond kunnen er in het noordwesten opnieuw een paar buien vallen. Onweer is daarbij niet uitgesloten. In de rest van het land blijft het verder droog. Het gaaat een aangename nacht worden met minima rond de 10 graden. 

Dinsdag is het overal vrij zonnig met slechts een paar kleine stapelwolkjes. De maxima liggen tussen de 21 en 25 graden. Prima zomerweer dus.

Ook woensdag verloopt droog en vrij zonnig. 

Tot ziens!

De beelden spreken voor zich. Bijzonder heftig in Zierikzee.