Poetin eist opheffen van sancties in ruil voor het vrijgeven van graan

Het Kremlin heeft het Westen opnieuw opgeroepen de sancties tegen Rusland ongedaan te maken vanwege de geblokkeerde graanexport in Oekraïne. Rusland is bereid een belangrijke bijdrage te leveren aan het overwinnen van de voedselcrisis door het transport van graan en kunstmest toe te staan- "op voorwaarde dat de politiek gemotiveerde beperkingen van het Westen eindigen", zoals Poetin  aangaf in een telefoongesprek met de Italiaanse regering, aldus Mario Draghi.

Eerder zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov dat de graanexport uit Oekraïne zou kunnen worden hervat als de sancties tegen Rusland worden opgeheven.

Rusland en Oekraïne zijn grote graanexporteurs met een belangrijke rol om de wereld te voorzien van voeding. Oekraïne had Rusland eerder beschuldigd van chantage en drong er bij het Westen op aan de sancties die waren opgelegd over de Moskouse agressieoorlog onder geen enkele omstandigheid op te heffen. Kyiv beschuldigt Rusland ervan de havens van de Zwarte Zee te blokkeren met oorlogsschepen en zo de export van tarwe, die belangrijk is om de wereld tevoorzien van voeding, tegen te houden.