Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 19

Voor wie echt helemaal fan is van Nederlandse romcoms is er deze week een reden om naar de bioscoop te gaan. Voor wie daar het liefst ver van weg blijft overigens ook, want het bioscoop- en filmhuisaanbod is weer divers, deze week.

THIS MUCH I KNOW TO BE TRUE

De nieuwe documentaire THIS MUCH I KNOW TO BE TRUE van Andrew Dominik (Chopper, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, Blonde), met cinematografie van Robby Ryan (The Favourite, Marriage Story), brengt de uitzonderlijk creatieve samenwerking tussen muzikanten Nick Cave en Warren Ellis prachtig in beeld. Opgenomen in de lente van 2021 in London en Brighton, aan de vooravond van hun tour in het Verenigd Koninkrijk, geven de beelden kleur aan hun laatste twee studioalbums Ghosteen (Nick Cave & the Bad Seeds) en Carnage (Nick Cave & Warren Ellis). De film toont de eerste keer dat deze albums live worden opgevoerd en samen met achtergrondzangers en strijkkwartet brengen Cave en Ellis de nummers tot leven. Een bijzondere bijdrage komt van hun vriendin Marianne Faithfull, met wie zij in het verleden veelvuldig samenwerkten. THIS MUCH I KNOW TO BE TRUE sluit mooi aan op Dominik’s eerdere film One More Time with Feeling (2016), met een hoofdrol voor de diepe, persoonlijke vriendschap tussen Nick Cave en Warren Ellis. Een glimp hiervan kon al worden opgevangen in Cave’s pseudo-documentaire 20.000 Days on Earth (2014). Deze nieuwe film geeft een belangrijk moment weer in de reis die Nick Cave en Warren Ellis afleggen. Een nieuwe optimistische fase, vastgelegd geheel in de geest van het duo.

Ali & Ava

Ali is een altijd goedgehumeurde en betrokken huisbaas. Wanneer hij een kind van één van zijn huurders van school haalt, biedt hij Ava, een in Ierland geboren lerares en alleenstaande moeder van vijf, een lift aan. Ze hebben meteen een klik door hun gedeelde liefde voor muziek, ook al verschilt de smaak van Ali met zijn voorkeur voor heftige Britse punk en hiphop met die van Ava. Er bloeit een relatie op die al snel wordt overschaduwd door de sporen van Ava’s eerdere relatie en het ineenstorten van het huwelijk van Ali.

Firestarter

Al meer dan tien jaar zijn ouders Andy (Zac Efron) en Vicky (Sydney Lemmon) op de vlucht om hun dochter Charlie (Ryan Kiera Armstrong) uit handen te houden van een duistere overheidsinstantie die met Charlie’s verbazingwekkende gave om vuur te maken een massavernietigingswapen wil creëren. Andy heeft Charlie geleerd hoe ze haar kracht, die wordt uitgelokt door woede of pijn, onschadelijk kan maken. Maar als Charlie elf jaar is, vind ze het steeds moeilijker haar gave te beheersen. Nadat een incident de locatie van de familie onthult, wordt een mysterieuze agent (Michael Greyeyes) ingezet om de familie op te sporen en Charlie voor eens en altijd in handen te krijgen. Maar Charlie heeft andere plannen.

Last Seen Alive

Wanneer Will (Gerard Butler) zijn (aanstaande) ex-vrouw Lisa (Jamie Alexander) naar het huis van zijn schoonouders rijdt, verdwijnt ze op mysterieuze wijze tijdens een stop bij een benzinestation. In een wanhopige poging om haar te vinden, schakelt Will zowel de lokale politie als Lisa’s ouders in. Wanneer Will plots zelf de hoofdverdachte wordt, neemt hij het heft in eigen handen…

Mothering Sunday

Het is 30 maart 1924, Moeders Zondag. Dit is de dag waarop al het huispersoneel vrij krijgt voor familiebezoek. Jane Fairchild (Odessa Young) is het dienstmeisje van de gegoede familie Nivens (Colin Firth, Olivia Colman). De Nivens gaan die dag traditiegetrouw lunchen met de Sheringhams. Jane heeft zelf geen familie meer. Zij gebruikt de vrije dag om in het geheim haar minnaar Paul (Josh O'Connor) te ontmoeten. Hij is de zoon van de Sheringhams. De dag neemt een dramatische wending, maar Jane zal haar ervaringen gebruiken om uit te groeien tot een gevierd schrijfster.

The Ledge

Een klimavontuur van twee vriendinnen verandert in een angstaanjagende nachtmerrie. Nadat Kelly de moord op haar beste vriendin op camera heeft vastgelegd, wordt ze het volgende doelwit van een groep vrienden die voor niets uit de weg gaan om het bewijsmateriaal en iedereen die hen tegenwerkt te vernietigen. Vrezend voor haar leven begint ze aan een verraderlijke klim op een steile bergwand. Haar overlevingsinstinct wordt zwaar op de proef gesteld wanneer ze op slechts enkele meters afstand vast komt te zitten met de moordenaars.

Foodies

Foodies is een verfrissende en sprankelende romantische komedie. Wat heb je over voor je droombaan, de zoektocht naar ware liefde en heb je de moed om jezelf te durven zijn? Sam (32), is een populaire foodblogger die al van kinds af aan haar eigen kookboek wil schrijven. Als zij per ongeluk een negatieve recensie schrijft over het restaurant van de jonge gepassioneerde chef en ook degene waar zij verliefd op is geworden, werkt ze zichzelf steeds verder in de problemen. Niet alleen haar carrière en levenslange droom komen hiermee op het spel te staan, maar ook haar kans op een relatie waarin ze écht zichzelf kan zijn.

Fabian Oder der Gang vor die Hunde

Berlijn, 1931. Overdag werkt Jakob fabian op de reclameafdeling van een sigarettenmerk maar ’s nachts struint hij het nachtleven van Berlijn af met zijn rijke vriend Labude. Nadat Fabian kennismaakt met de zelfverzekerde Cornelia, lukt het hem om voor een kort moment zijn pessimistische instelling te vergeten. Hij valt als een blok voor Cornelia maar tegelijkertijd krijgt hij de harde klap van de werkelijkheid: hij wordt ontslagen. Het contrast tussen zijn nieuwe omstandigheden en die van Cornelia, die flink stappen maakt in haar carrière dankzij een gecharmeerde baas, begint zijn tol te eisen. Het is echter niet alleen zijn wereld dat uit elkaar valt.

Myanmar Diaries

Een hybride documentaire film met persoonlijke verhalen over het leven onder Myanmar's wrede junta regime in de nasleep van de militaire staatsgreep van 1 februari 2021. Winnaar van de prestigieuze Berlinale Documentary Award 2022.