F1: Leclerc snelste in kwalificatie, Verstappen derde in Miami

Charles Leclerc heeft de eerste poleposition geclaimd voor de Formule 1 Grand Prix van Miami. De Monegask stuurde zijn Ferrari in de Amerikaanse stad naar een tijd van 1.28,796 waarmee hij iets sneller was dan teamgenoot Carlos Sainz. Max Verstappen kwam na een tot nu toe lastig weekend tot de derde tijd.

Verstappen kende een lastige start van het weekend met op de vrijdag veel technische problemen, maar in de ochtendsessie kwam de Red Bull weer bovendrijven. Dat gold niet voor Esteban Ocon die na een crash in de ochtend de kwalificatie aan zich voorbij moest laten gaan. Alpine ontdekte een scheurtje in het chassis en besloot deze te wisselen.

Dit zorgde dat er in Q1 maar vier coureurs af hoefden te vallen. De strijd was er niet minder om en een aantal grote namen had een tweede run nodig om door te mogen, waaronder Lewis Hamilton. Het was in de laatste minuten stuivertje wisselen, waarbij de Williams-coureurs Alexander Albon en Nicholas Latifi het onderspit dolven. Dit gold ook voor Alfa-coureur Guanyu Zhou en verrassend genoeg Kevin Magnussen met de Haas.

Ook in het tweede deel was het spannend te noemen. Een paar tiende verschil betekende het verschil tussen makkelijk doorgaan of er uit liggen. In de slotminuten werd de baan rap sneller en werden er flinke stappen gemaakt. George Russell kwam met de Mercedes nipt tekort na een paar lastige runs. Dit gold ook voor Fernando Alonso met de Alpine, Sebastian Vettel die met de Aston Martin nog even mocht hopen, Daniel Ricciardo die de McLaren net te laat de pitbox uitstuurde om een goede run te kunnen maken en Mick Schumacher met de Haas.

Verstappen zette in Q3 direct de toon met een 1.28.991 voor de Ferrari's. De Italianen hadden in de tweede run nog iets achter de hand en Leclerc zette met een 1.28,796 een nieuw baanrecord neer. Sainz eindigde vlak hierachter op plek twee, voor Verstappen die de tweede run afbrak na een foutje in de zesde bocht. Sergio Perez greep direct hierachter plek vier, voor Valtteri Bottas die zijn Alfa Romeo naar de vijfde tijd stuurde, voor zijn voormalig Mercedes-teamgenoot Hamilton. Pierre Gasly (AlphaTauri) ging naar plek zeven, voor Lando Norris (McLaren), Yuki Tsunoda (AlphaTauri) en Lance Stroll (Aston Martin).