Duitsland: gaatjes prikken in condooms sekspartner leidt tot voorwaardelijke straf

Een rechtbank in West-Duitsland heeft een vrouw schuldig bevonden aan aanranding en haar een voorwaardelijke straf van zes maanden opgelegd voor het opzettelijk beschadigen van de condooms van haar partner, meldden Duitse media.

Bij het uitspreken van de uitspraak zei de rechter dat de ongebruikelijke zaak er een was voor de juridische geschiedenisboeken van Duitsland - een geval van crimineel 'stealthing', maar deze keer uitgevoerd door een vrouw.

Wat is er in de zaak gebeurd?
De uitspraak werd gedaan door een regionale rechtbank in de West-Duitse stad Bielefeld, meldden de Duitse media woensdag.

De zaak betrof een 39-jarige vrouw die een 'friends with benefits'-relatie had met een 42-jarige man. De twee leerden elkaar begin 2021 online kennen en begonnen een 'vrije', seksuele relatie.

Volgens de rapporten ontwikkelde de vrouw diepere gevoelens voor haar partner, maar wist ze dat hij geen vaste relatie wilde hebben.

De 39-jarige vrouw prikte vervolgens in het geheim gaatjes in het pakket condooms dat haar partner in zijn nachtkastje bewaarde. Ze had gehoopt zwanger te worden, maar haar pogingen waren naar verluidt niet succesvol.

Desondanks schreef ze de 42-jarige man later een bericht op WhatsApp, waarin ze zei dat ze dacht dat ze zwanger was - en vertelde hem dat ze de condooms opzettelijk had beschadigd.

De man diende vervolgens een strafrechtelijke aanklacht tegen haar in - en de vrouw gaf later toe dat ze probeerde haar partner te manipuleren.

Waarom is deze zaak 'historisch'?
Hoewel de aanklagers en de rechtbank het erover eens waren dat er in deze zaak een misdrijf was gepleegd, wisten ze aanvankelijk niet welke specifieke aanklachten tegen de 39-jarige moesten worden opgesteld.

"We hebben hier vandaag juridische geschiedenis geschreven", zei rechter Astrid Salewski tegen de rechtbank.

Na eerst te hebben onderzocht of het misdrijf verkrachting was, besloot de rechter dat een aanklacht wegens aanranding passender was nadat hij had gelezen over het misdrijf "stealthing" terwijl hij de jurisprudentie bestudeerde.

"Stealthing" treedt meestal op wanneer een man zijn condoom stiekem afdoet tijdens geslachtsgemeenschap, buiten het medeweten van zijn sekspartner.

"Deze bepaling geldt ook in het omgekeerde geval. De condooms zijn onbruikbaar gemaakt zonder medeweten of zijn toestemming van de man", zei Salewski in haar besluit.

"Nee betekent hier ook nee", voegde ze eraan toe.

Gaatjes in condoom prikken ( Pixabay)
Gaatjes in condoom prikken ( Pixabay)