Russische schepen vanaf 15 april geweerd uit Amsterdamse haven

Russische schepen zijn vanaf volgende week vrijdag niet meer welkom in de Amsterdamse haven. Het havenverbod geldt vanaf 15 april voor schepen onder de Russische vlag en voor schepen met een Russische eigenaar. De sanctie is opgelegd door de Europese Unie. Zo meldt AT5

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne doet bijna geen enkel Russisch schip de Amsterdamse haven nog aan. De afgelopen jaren waren dat er jaarlijks ongeveer dertig. In 2021 bedroeg het totaal aantal bezoekende schepen aan de haven 4.911. Het aandeel Russische schepen komt daarmee neer op 0,6 procent. 

Sinds november ligt er in de Amsterdamse haven nog wel het Russische schip Grumant aan de ketting vanwege een financieel dispuut. Omdat er ook sprake is van een technisch defect, kan dat schip ook niet zelfstandig varen. Dat probleem staat echter los van de oorlog in Oekraïne, benadrukt het havenbedrijf dat samen met het Zeemanshuis voor de bemanning zorgt. "Een dusdanig lang verblijf van een schip heeft Port of Amsterdam liever niet."

Een uitzondering op het havenverbod zijn Russische schepen met essentiële goederen, zoals voedsel.