Oorlog in OekraÔne: Russische raketten op Odessa- Liveblog deel 3

De Russische president Poetin heeft woensdag nacht in een onverwachte toespraak op de Russische staatstelevisie een militaire operatie in de Donbas-regio aangekondigd. "We hebben besloten een militaire operatie te beginnen", zei hij. En viel vervolgens Oekraïne binnen.

We houden een overzicht bij van verschillende berichtgeving over de oorlog in Oekraïne. Bepaalde nieuwsfeiten zullen daarnaast in een eigen artikel op FP nader worden toegelicht. Eerdere liveblogs vind je hier:

Rusland is grootschalige invasie Oekraïne begonnen- deel I

Rusland in oorlog met Oekraïne; hackers opgeroepen om infrastructuur te beschermen- Liveblog deel 2

Updates tot 23.25 uur:

 • 18.09 uur-Volgens de International Atomic Energy Agency (IAEA) zijn de stralingsniveaus rond de kernruïnes van Tsjernobyl in Oekraïne niet gevaarlijk. De voormalige kerncentrale werd tijdens de invasie ingenomen door Russische soldaten. De verhoogde straling die vandaag wordt gemeten, zou volgens de Oekraïense autoriteiten door militaire voertuigen kunnen zijn opgestuwd vanaf de grond, die tientallen jaren na de nucleaire ramp van 1986 nog steeds vervuild is. De stralingsniveaus tot 9,46 microsievert per uur werden echter door de IAEA als laag geclassificeerd. De waarden vallen binnen het bereik van eerdere metingen in de uitsluitingszone rond Tsjernobyl, zei het. "Daarom vormen ze geen gevaar voor het publiek", schreef de IAEA in Wenen.

  IAEA-chef Rafael Grossi meldde ook dat de operationele veiligheid van de 15 actieve kerncentrales in Oekraïne is gegarandeerd. Toch blijft hij zich grote zorgen maken over de situatie in het land. Op 26 april 1986 vond een van de ergste rampen in het vreedzame gebruik van kernenergie plaats in Tsjernobyl. 

 • 18.19 uur-Rusland wil het sociale netwerk Facebook gedeeltelijk inperken. Dat geldt vanaf vandaag en is een reactie op het blokkeren van de Russische staatsmedia, zei communicatietoezichthouder Roskomnadzor in Moskou. Dat heeft de procureur-generaal besloten na overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken. De toegang moet gedeeltelijk worden beperkt. Wat de precieze gevolgen zouden zijn, was aanvankelijk onduidelijk. 's Avonds was de Facebook-app bijvoorbeeld nog te openen via smartphones. De autoriteit beschuldigde de Facebook-groep Meta ervan de "fundamentele mensenrechten en vrijheden en de rechten en vrijheden van Russische burgers" te hebben geschonden door Russische media op Facebook te blokkeren. De Facebook-optredens van het Russische staatsbureau Ria Novosti en de omroep Svesta werden door de blokkade getroffen. 

 • 18.24 uur-Na hevige gevechten zijn Russische troepen de rivier de Dnipro overgestoken in het zuiden van Oekraïne. Dit geeft hen toegang tot de strategisch belangrijke stad Cherson, aldus het regionale bestuur. De Russen viel met zware troepen aan en leed bij de gevechten zware verliezen. Uiteindelijk moest het Oekrïense leger het onderspit delven. Het leiderschap van de regio stelt alles in het werk om de orde te handhaven en levens te redden. De stad met bijna 300.000 inwoners speelt een belangrijke rol bij de bescherming van de havenstad Odessa in het zuidwesten van het land. 

 • 18.27 uur-De eerste Britse soldaten en vrachtwagens met extra uitrusting ter versterking van het NAVO-bataljon in de Baltische EU en het NAVO-land zijn aangekomen in Estland. Een konvooi met zes gevechtstanks en andere militaire voertuigen arriveerde op de militaire basis van Tapa, zei het Estse leger. Daar zullen ze deel gaan uitmaken van de NAVO-gevechtsgroep die daar sinds 2017 is gestationeerd om Rusland af te schrikken. 

 • 19.18 uur-Om Rusland af te schrikken, verplaatst de NAVO eenheden van haar snelle inzetmacht NRF. Dat maakte secretaris-generaal Jens Stoltenberg bekend na een videoconferentie van de staatshoofden en regeringsleiders van de 30 alliantiestaten. Hij zei in eerste instantie niet waar de eenheden naartoe zouden worden verplaatst. Hij sprak alleen van enkele duizenden militairen die op land, ter zee en in de lucht zouden moeten worden ingezet.

  Volgens informatie van het persbureau dpa zouden grondtroepen naar Roemenië, ten zuidwesten van Oekraïne, kunnen worden gestuurd. In ieder geval is het de bedoeling om NRF-eenheden te sturen naar een oefening in het NAVO-land Noorwegen, dat aan Rusland grenst. Het is de eerste keer dat delen van de NRF zijn verplaatst als onderdeel van de afschrikking en verdediging van het Bondgenootschappelijke grondgebied, zei Stoltenberg. De staatshoofden en regeringsleiders van de 30 lidstaten benadrukten in een verklaring dat de maatregelen "preventief, evenredig en niet escalerend" waren.

 • 19.33 uur-Na de Europese Unie legt Groot-Brittannië ook sancties op aan de Russische president Vladimir Poetin en zijn minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov. Dat zei de Britse premier Boris Johnson volgens een regeringsverklaring tijdens een bijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO-landen. Aanleiding voor de stap is de 'revanchistische missie' van Poetin en Lavrov, waarmee ze na de Koude Oorlog de wereldorde wilden uitschakelen door Oekraïne aan te vallen. 

 • 20.31 uur-Volgens premier Nicolae Ciuca zijn 19.000 Oekraïense vluchtelingen aangekomen in Roemenië sinds Rusland Oekraïne heeft aangevallen. Daarvan zouden er 8000 zijn doorgereisd naar Bulgarije en Hongarije.

  Ook Slowakije zag op de eerste dag na de Russische aanval op Oekraïne meer dan vijf keer het normale aantal grensoverschrijdingen vanuit het buurland. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Bratislava zijn van woensdagmiddag tot donderdagmiddag 7.490 Oekraïense burgers de grens overgestoken.

  De VN verwacht in totaal tot vijf miljoen vluchtelingen als de situatie verslechtert. Volgens schattingen zijn er al zo'n 100.000 mensen op de vlucht. Velen proberen de buurlanden Polen, Roemenië, Hongarije en Slowakije te bereiken. De meesten van hen waren vrouwen en kinderen, aangezien de Oekraïense regering mannen in de strijdbare leeftijd heeft verboden het land te verlaten. Oekraïne heeft 44 miljoen inwoners. 

 • 20.31 uur-Met het oog op de Russische inval in Oekraïne willen de EU-ministers van Energie maandag een spoedvergadering houden in Brussel. Minister van Economische Zaken en Klimaatbescherming Robert Habeck wordt voor Duitsland in Brussel verwacht. Het onderwerp van de besprekingen is de energiesituatie in Europa met het oog op de Russische inval in Oekraïne. De EU is sterk afhankelijk van Russisch gas en men vreest dat het conflict de gasprijzen verder zal opdrijven of dat Rusland de gaslevering aan de EU helemaal stopzet.

 • 20.40 uur-Premier Mark Rutte is heel tevreden dat de landen van de Europese Unie ook de Russische president Vladimir Poetin op de sanctielijst hebben gezet. Er was eerst nog twijfel over of dat juridisch wel kon, verklaarde Rutte op zijn wekelijke persconferentie.

  Er waren onder EU-leiders zorgen over het feit of Poetin nog wel zou kunnen reizen als hij op de sanctielijst zou komen. "Ik ben ongelofelijk blij dat vandaag die eensgezindheid er gekomen is", zegt Rutte. Het betekent dat bezittingen van Poetin in de Europese Unie worden bevroren.

 • 21.44 uur-Italië had lang bedenkingen geuit over het uitsluiten van Rusland van het bancaire communicatiesysteem SWIFT. Maar nu zei staatssecretaris Luigi DiMaio dat er geen veto zou zijn tegen een dergelijk besluit op Europees niveau. Frankrijk en vooral Duitsland zijn echter nog steeds tegen de maatregel. 

 • 21.45 uur-Volgens Oekraïense bronnen hebben Russische soldaten raketten afgevuurd op de regio rond de havenstad Odessa aan de kust van de Zwarte Zee. Verschillende raketten zijn vrijdag vanuit zee afgevuurd op grensbewakingssystemen, zei de grenswacht van Odessa. Er wordt gevreesd dat Russische troepen zouden kunnen oprukken naar Odessa - een strategisch belangrijke stad.

 • 22.00 uur-Na de Europese Unie wil de Amerikaanse regering ook sancties opleggen aan de Russische president Vladimir Poetin en minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov. Andere leden van het Russische leiderschap zouden ook worden getroffen, zei de woordvoerster van de Amerikaanse president Joe Biden, Jen Psaki, in Washington.

  De meeste Amerikaanse sancties die gericht zijn op specifieke personen of bedrijven, bevriezen alle mogelijke eigendommen in de VS. Het is Amerikaanse burgers en bedrijven dan grotendeels verboden zaken met hen te doen of hen financieel te ondersteunen. Als de getroffenen geen activa in de VS hebben - wat in het geval van Poetin en Lavrov zeer waarschijnlijk lijkt - hebben de sancties nog steeds meer dan alleen een symbolische betekenis. Ze maken veel internationale transacties moeilijker voor de betrokkenen omdat westerse banken en bedrijven niet het risico willen lopen Amerikaanse sancties te schenden.

 • 22.45 uur-De Oekraïense autoriteiten hebben het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gevraagd om noodfinanciering, zegt IMF-topvrouw Kristalina Georgieva. Volgens haar worden alle opties voor financiële steun onderzocht.

 • 23.07 uur-Volgens Amerikaanse informatie heeft het Russische leger soldaten en materieel aan land gebracht met amfibische oorlogsschepen in de buurt van de Oekraïense stad Mariupol. Dergelijke schepen hebben geen haven nodig om te landen. Op de vraag of hij informatie had over een dergelijke aanval in de buurt van Mariupol, zei Pentagon-woordvoerder John Kirby: "Wij geloven dat zo'n aanval vandaag wordt uitgevoerd." De Verenigde Staten hadden echter geen precieze informatie over de voortgang van de missie, zei Kirby.  

Updates tot 17.35 uur:

 • 14.31 uur - Volgens informatie van verschillende persbureaus zal de EU ook de Russische president Vladimir Poetin en minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov op de sanctielijst zetten. Dit betekent dat alle tegoeden van de twee politici in de EU worden bevroren. Bovendien mogen ze de EU niet meer binnen. 
 • 15.02 uur - Volgens hun eigen verklaringen hebben de Oekraïense strijdkrachten al meer dan 1.000 Russische soldaten gedood. Het Oekraïense leger beweerde dat Rusland in geen enkel conflict in zo'n korte tijd zulke zware verliezen had geleden. "Russische moeders sturen hun zonen de dood in omdat de Oekraïense strijdkrachten de linies vasthouden en hun land zullen verdedigen tegen de bezetters", aldus de verklaring. Het Russische ministerie van Defensie had echter laten weten dat er geen slachtoffers zijn gevallen. De informatie is niet onafhankelijk geverifieerd. Ondertussen trokken Oekraïense troepen met zwaar militair materieel Kiev binnen om de hoofdstad te verdedigen. "De stad bevindt zich in de verdedigingsmodus", zei burgemeester Vitali Klitschko volgens het Unian-agentschap. Geweervuur en explosies in sommige gebieden betekenden dat Russische "saboteurs" zouden worden uitgeschakeld. "De situatie is moeilijk, maar we geloven in en steunen onze strijdkrachten", zei Klitschko. Het stadsbestuur riep inwoners op om bewakingscamera's uit te zetten en op te hangen, zodat Russische troepen de Oekraïense posities niet konden zien.
 • 15.15 uur - Oekraïners hoeven ons land voorlopig niet uit als hun visumvrije periode voorbij is. Officieel mogen ze maximaal 90 dagen visumvrij in Nederland verblijven. "Het klopt dat het na 90 dagen verloopt, maar als dat gebeurt, verlengen we het en hoef je niet terug", zegt staatssecretaris Van der Burg voor Asiel en Migratie.

  Hij wijst erop dat de Oekraïners die nu naar Nederland komen dat recht ook hebben en dus hier nu niet worden gezien als asielzoekers. "Het zijn Europeanen die hier gewoon naartoe mogen komen. Ze gaan niet de asielprocedure in, omdat ze geen asielzoekers hoeven te zijn", aldus de staatssecretaris. Als mensen om huisvesting vragen, zal Nederland ze dat bieden. Er is al opvang geregeld en er wordt met gemeenten gesproken over meer huisvesting.

 • 15.26 - In Kiev worden wapens uitgedeeld aan burgers. Op beelden is te zien hoe in Obolon, het gebied in het noorden van Kiev waar ook al Russische militairen zouden zijn, Oekraïense mannen wapens krijgen. Ze worden opgeroepen mee te vechten. 
 • 15.45 uur - Het Duitse leger is betrokken bij het bijtanken van NAVO-vliegtuigen langs de oostelijke en zuidoostelijke flanken van de alliantie na de Russische aanval op Oekraïne. Sinds gisteren vliegt er een A400M in het luchtruim boven Roemenië, zo blijkt uit openbare informatie op internet. Volgens informatie van het persbureau dpa vliegen sinds de vorige dag twee multinationale A330-tankers met Duitse deelname boven Polen om geallieerde straaljagers van brandstof te voorzien. De NAVO heeft de veiligheidsmaatregelen in het luchtruim verscherpt.
 • 15.46 uur - Op verzoek van de Oekraïense regering voor rampenbestrijding coördineert de Europese Commissie verdere transporten van medische benodigdheden. Zoals de Commissie in Brussel heeft aangekondigd, omvat de EU-steun voor civiele bescherming ook aanbiedingen van Slovenië, Roemenië, Frankrijk, Ierland en Oostenrijk, die vorige week al zijn gedaan, evenals aanvullende bijstand van Kroatië, Duitsland, Italië, Litouwen, Spanje, Denemarken en Zweden. EU-commissaris voor Crisisbeheersing Janez Lenarcic zei dat de EU er alles aan zal doen om "Oekraïne niet alleen te laten in deze tijd van grote nood". Ze werken de klok rond nauw samen met buurlanden om hen te ondersteunen bij het opvangen van mensen die bescherming zoeken tegen Oekraïne. 
 • 15.49 uur - De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov wil ondanks het conflict over de invasie van Oekraïne naar Genève vliegen voor internationale besprekingen. De woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, zei in Moskou, volgens het Interfax-agentschap, dat hij begin volgende week zal deelnemen aan de vergadering van de VN-Mensenrechtenraad tijdens zijn reis.

  Bovendien wilde Lavrov spreken op een ontwapeningsconferentie. Er zijn gesprekken gepland met de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Michelle Bachelet. Het Westen heeft Moskou nieuwe sancties opgelegd vanwege de Russische aanval op buurland Oekraïne. Rusland van zijn kant dreigde met tegenmaatregelen. Onlangs heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken een geplande ontmoeting met Lavrov afgezegd. 

 • 15.56 uur - Volgens het presidentieel bureau van Moskou heeft het Chinese staatshoofd Xi Jinping de Russische president Vladimir Poetin steun beloofd in de VN-Veiligheidsraad in het conflict met Oekraïne. Xi respecteert de acties van Rusland in Oekraïne en is klaar voor nauwe coördinatie en wederzijdse steun in het lichaam, zei het Kremlin nadat de twee politici aan de telefoon hadden gesproken.

  Rusland en China zijn permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en kunnen hun veto uitspreken over beslissingen. De Chinese staatstelevisie meldde eerder dat Xi tegen Poetin had gezegd dat de Volksrepubliek Rusland steunde bij het oplossen van de crisis in Oekraïne door middel van dialoog. 

 • 16.09 uur - Volgens hun eigen verklaringen hebben de Oekraïense strijdkrachten Rusland al zware verliezen toegebracht. Tot dusver hebben de binnenvallende troepen 2.800 soldaten "verloren", zei het ministerie van Defensie 's middags in Kiev. Het was onduidelijk of de soldaten werden gedood, gewond of gevangengenomen. Daarnaast wordt geschat dat tot 80 tanks, meer dan 500 andere militaire voertuigen, 10 vliegtuigen en 7 helikopters werden vernietigd. De informatie kan op dit moment niet onafhankelijk worden geverifieerd. De strijdkrachten hadden eerder aangekondigd dat meer dan 1.000 Russische aanvallers waren gedood. 

 • 16.17 uur - De Russische president Vladimir Poetin heeft het Oekraïense leger opgeroepen om de macht in Kiev over te nemen en president Volodymyr Zelenskyy en zijn gevolg omver te werpen. "Neem de macht in handen. Het lijkt mij dat onderhandelingen tussen u en ons gemakkelijker zouden zijn", zei Poetin in een toespraak tot de Oekraïense strijdkrachten, die werd uitgezonden op de Russische televisie. Poetin beschreef leden van de Oekraïense regering als een "bende van drugsverslaafden en neonazi's" en "terroristen". 

  De analist van het Oekraïense staatsinstituut "Nationaal Instituut voor Strategische Studies", Mykola Bielieskov, zegt dat de Oekraïense strijdkrachten de situatie in Kiev nog steeds "onder controle" hebben. Maar de komende dagen zijn cruciaal. 

 • 16.23 uur - De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft aangekondigd dat het Poolse luchtruim wordt gesloten voor Russische vliegtuigen vanwege de Russische aanval op Oekraïne. "Ik heb opdracht gegeven voor de voorbereiding van een resolutie van de Raad van Ministers die zal leiden tot de sluiting van het luchtruim voor Russische luchtvaartmaatschappijen", schreef de politicus op Twitter. De tv-nieuwszender TVN24 meldde vervolgens, daarbij verwijzend naar regeringswoordvoerder Piotr Mueller, dat een overeenkomstige wet al om middernacht van kracht zou moeten worden.

  Ook Tsjechië wil de Poolse stap volgen, zoals premier Petr Fiala zei na een kabinetsvergadering. Details zijn nog niet bekend.

 • 16.25 uur - De Russische president Poetin heeft Oekraïense militairen opgeroepen het heft in eigen handen te nemen. Tijdens een bijeenkomst met de Russische Veiligheidsraad, die werd uitgezonden op tv, richtte Poetin zich direct tot hen. Met de Oekraïense militairen zou het "gemakkelijker onderhandelen" zijn dan met "de bende drugsverslaafden en neonazi's in Kiev", die de Oekraïense bevolking zouden hebben "gegijzeld", aldus Poetin.

  Volgens Poetin vechten Russische militairen in Oekraïne vooral met "nationalistische milities" en minder tegen de Oekraïense strijdkrachten.

 • 16.27 uur - Na kritiek te hebben ontvangen op het uitblijven van sancties tegen Rusland, neemt Zwitserland nu een stap. Rekeningen zijn nog steeds niet bevroren, maar Zwitserse financiële tussenpersonen, dat wil zeggen banken en andere financiële tussenpersonen, mogen geen nieuwe zakelijke relaties meer aangaan met de honderden mensen en bedrijven die op EU-sanctielijsten staan. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken bekendgemaakt. Men moet nu ook alle bestaande zakelijke relaties met deze mensen en bedrijven melden. Zwitserland houdt vast aan zijn neutraliteit. Dit betekent dat er geen eigen sancties worden opgelegd. Maar ze doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de getroffenen de sancties niet via Zwitserland omzeilen.

 • 16.30 uur - De brancheverenging van energiebedrijven, Energie-NL, verbreekt de banden met de Russische gasbedrijven Gazprom en Wingas. Voorzitter Cora van Nieuwenhuizen, tot oktober vorig jaar minister van Infrastructuur en Waterstaat, heeft bekendgemaakt dat het bestuur van Energie-NL heeft besloten het lidmaatschap van de bedrijven op te zeggen. Dat betekent dat de brancheorganisatie niet langer de belangen behartigt van de twee Russische bedrijven.

  Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom is de grootste leverancier van gas aan Europa. Sinds de Russische aanval op Oekraïne klinkt er in Europese landen kritiek op de afhankelijkheid van Russisch gas. Critici zeggen dat westerse landen de oorlogskas van Poetin spekken door gas af te nemen bij Gazprom.

 • 16.40 uur - De staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO-landen  zijn begonnen aan hun speciale top over de Russische invasie van Oekraïne. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg riep Rusland op de militaire operatie te beëindigen. Tegelijkertijd veroordeelde de Noor de oorlog opnieuw krachtig. "Moskou is als enige verantwoordelijk voor de opzettelijke, koelbloedige en lang geplande invasie", zei hij. Stoltenberg sprak de solidariteit van de NAVO met de bevolking van Oekraïne uit.

  In deze crisistop wisselt men van gedachten over de huidige situatie enbespreekt men hoe de NAVO moet reageren op de gewijzigde veiligheidssituatie.

 • 16.43 uur - Volgens veiligheidsbronnen heeft Frankrijk een elite politie-eenheid ingezet in de Oekraïense hoofdstad om de ambassade in Kiev te beschermen. Het persbureau AFP vernam uit veiligheidskringen dat het een groep van acht was van de elite-eenheid van de gendarmerie (GIGN), die sinds woensdag in de ambassade zat. Deze zijn er nu naast de vijf GIGN-leden die constant ter plaatse zijn.

  De operatie komt op een moment dat ook Frankrijk zich zorgen maakt over de veiligheid van de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy. Zelenskyy zei dat hij op zijn plaats zou blijven, ondanks dat hij het "nummer één doelwit" is van de oprukkende Russische troepen. "We staan klaar om hem te helpen als dat nodig is", zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian tegen radiostation France Inter. Le Drian wilde niet zeggen of deze hulp ook inhoudt dat de president het land uit moet.

 • 17.00 uur - Volgens Rusland heeft Oekraïne een voorstel gedaan om onderhandelingen niet in de Wit-Russische hoofdstad Minsk te houden. Volgens het Interfax-agentschap zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov dat in Moskou. In plaats daarvan stelde de Oekraïense zijde de hoofdstad van Polen, Warschau, voor als locatie voor de onderhandelingen.

  Volgens het Kremlin is de Wit-Russische heerser Alexander Loekasjenko klaar om de voorwaarden te scheppen voor een ontmoeting tussen de Russische en Oekraïense delegaties. Poetin sprak met Loekasjenko over de noodzaak van een plek met garanties voor de veiligheid van de onderhandelingen. 

 • 17.02 uur - Volgens het Britse ministerie van Defensie is het Russische leger er niet in geslaagd de cruciale stad Tsjernihiv in te nemen. De stad ligt op de route tussen Gomel in Belarus en de Oekraïense hoofdstad Kiev. Wanneer Tsjernihiv in Russische handen zou vallen, kan het Russische leger Kiev via de oostkant aanvallen. Op dit moment vindt de aanval vanuit het noorden plaats.

 • 17.06 uur - De Raad van Europa heeft Rusland geschorst vanwege de aanval op Oekraïne. Zoals de Raad van Europa heeft aangekondigd, wordt de deelname van Russische diplomaten en afgevaardigden aan de belangrijkste organen van de Europese organisatie "met onmiddellijke ingang" opgeschort vanwege de "gewapende aanval" op Oekraïne. Deze beslissing heeft echter geen gevolgen voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, zodat Russische burgers ertegen in beroep kunnen blijven.

 • 17.20 uur - Rusland wordt uitgesloten van deelname aan het Eurovisie Songfestival, meldt de European Broadcasting Union (EBU) op Twitter.

 • 17.22 uur - Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat wanneer Zweden en Finland lid van de NAVO willen worden, er 'nadelige gevolgen' zullen zijn. Beide landen zijn vandaag aanwezig bij het overleg van de lidstaten van de NAVO.

 • 17.31 uur - Volgens informatie uit Kiev zijn de 13 Oekraïense grenswachten in de Zwarte Zee door het Russische leger gedood na belediging van Russische troepen. De bemanning van een Russisch oorlogsschip riep het garnizoen Snake Island bij de monding van de Donau op om zich over te geven, zei adviseur van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Anton Herashchenko. De grenswachten stuurden vervolgens via de radio terug: "Russisch oorlogsschip, fuck you!" Het oorlogsschip vuurde vervolgens op het eiland. "13 Oekraïense grenswachten stierven", zei Herashchenko.

 • 17.35 uur - Ondanks de aanval op Oekraïne wil de Europese ruimtevaartorganisatie ESA voorlopig blijven werken aan projecten in samenwerking met Rusland. "Ongeacht het huidige conflict, blijft samenwerking in de civiele ruimtevaart een brug", schreef ESA-baas Josef Aschbacher op Twitter. Er wordt verder gewerkt aan alle programma's, inclusief het International Space Station (ISS) en het Exomars-project. Volgens Aschbacher zullen de huidige ontwikkelingen worden gevolgd. Rusland, de VS, Japan, Canada en de lidstaten van de ESA zijn betrokken bij het ISS. Rusland zorgt ook voor het onderhoud van het ruimtestation. De Duitse ESA-astronaut Matthias Maurer zit momenteel samen met Russische en Amerikaanse collega's in het ISS. "Exomars" is een Europees-Russisch ruimteproject om te zoeken naar sporen van leven op de Rode Planeet. 

Updates van 2.45  tot 14.02 uur:

 • 3.33 uur - Met het oog op de Russische invasie van Oekraïne heeft Frankrijk een sterkere militaire inzet aangekondigd om de Oost-Europese NAVO-landen te beveiligen. Het Franse leger zal nog een contingent naar Estland sturen voor luchtruimbewaking in de Baltische staten en de overdracht van troepen naar Roemenië versnellen, zei president Emmanuel Macron na de speciale EU-top over het conflict in Oekraïne 's nachts in Brussel. "We zullen onze bondgenoten onfeilbaar steunen", verzekerde hij. De Franse president Emmanuel Macron beschreef zijn gesprekken met de Russische president Vladimir Poetin als "openhartig, direct en kort". In het gesprek vroeg hij op verzoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy aan Poetin om zo snel mogelijk een einde te maken aan de gevechten in Oekraïne, zei Macron vroeg in de ochtend na een EU-crisistop in Brussel. Verwijzend naar de aanhoudende oorlog in Oekraïne, gaf hij toe: "Het heeft geen effect gehad, dat zie je op dit moment heel duidelijk omdat de Russische president voor oorlog heeft gekozen." 
 • 3.55 uur - In het centrum van de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn vanochtend twee luide explosies gehoord. De Oekraïense onderminister van Binnenlandse Zaken Anton Gerakhchenko schreef op zijn Telegram-account: "De aanvallen op Kiev met kruisraketten of ballistische raketten zijn opnieuw begonnen. Ik hoorde twee krachtige explosies." 
 • 4.49 uur - De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft beloofd Oekraïne te blijven steunen. De chef van het Pentagon sprak met zijn Oekraïense tegenhanger Oleksii Reznikov over de oorlog en maakte duidelijk dat "de Amerikaanse steun voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van de VS onwankelbaar is", schreef het Pentagon in een korte verklaring. De Verenigde Staten zouden "defensiebijstand" blijven verlenen aan Oekraïne, zei het, zonder details te geven. De twee ministers waren overeengekomen om samen te blijven werken tijdens het conflict dat door Rusland was ontstaan. 
 • 5.27 uur - Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba hebben Russische troepen Kiev beschoten. "Vreselijke Russische raketaanvallen op Kiev", twitterde Kuleba die nacht. "De laatste keer dat onze hoofdstad zoiets meemaakte was in 1941 toen het werd aangevallen door nazi-Duitsland." Ondanks de massale aanslagen was de minister demonstratief optimistisch: "Oekraïne heeft dit kwaad verslagen en zal het verslaan." Kuleba riep opnieuw op tot strengere sancties tegen Rusland en Kremlin-chef Vladimir Poetin: "Stop Poetin. Isoleer Rusland. Verbreek alle banden. Gooi Rusland overal uit." Ooggetuigen maakten melding van gewelddadige explosies in Kiev. De informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. Gevechten en aanvallen werden ook gemeld vanuit andere plaatsen, zoals de stad Sumy in het noordoosten van Oekraïne.
 • 5.47 uur - De Oekraïense grenswacht heeft dodelijke slachtoffers gemeld door raketvuur op een van zijn posten in het zuiden van het land aan de Zee van Azov. Er zijn die nacht meerdere doden en gewonden gevallen, meldt de autoriteit op Facebook. De stad Primorskyj Posad ligt aan de kust tussen het door Rusland geannexeerde Krim-schiereiland en het oostelijke Oekraïense separatistische gebied. Het Oekraïense leger gaat ervan uit dat het Russische leger een corridor tussen de twee gebieden wil veroveren.
 • 5.47 uur - De Indiase premier Narendra Modi heeft de Russische president Vladimir Poetin opgeroepen om onmiddellijk een einde te maken aan het geweld in Oekraïne. In een telefoongesprek benadrukte hij dat de verschillen tussen Rusland en de NAVO alleen kunnen worden opgelost door 'eerlijke en oprechte dialoog', aldus het kantoor van de premier in New Delhi. Hij riep op tot een gezamenlijke inspanning van alle partijen om terug te keren naar het pad van diplomatieke onderhandelingen en dialoog. India - 's werelds meest bevolkte democratie - heeft de Russische agressieoorlog in Oekraïne nog niet veroordeeld. India heeft ook geen sancties opgelegd. De twee landen hadden nauwe banden sinds de dagen van de Sovjet-Unie. India heeft ook sterke strategische banden met Rusland, waarbij veel van India's militaire hardware uit Rusland komt.
 • 6.21 uur - De Centrale Bank van Oekraïne verbiedt betalingen aan entiteiten in Rusland en Wit-Rusland. Daarnaast verbiedt het transacties met de valuta van beide landen, zo heeft de toezichthouder aangekondigd.
 • 6.29 uur - De Chinese ambassade in Oekraïne is begonnen met het organiseren van evacuatievluchten voor landgenoten. De ambassade zei dat iedereen die het land wil verlaten, zijn spullen moet pakken en klaar moet staan. Wanneer de vluchten starten, hangt af van de vliegveiligheid. De ambassade sprak van een sterk verslechterde veiligheidssituatie zonder de Russische invasie te noemen. Ze had Chinezen eerder aangespoord om thuis te blijven en op langere ritten een Chinese vlag op hun auto's te plakken.
 • 6.30 uur - Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy hervatte Rusland de raketaanvallen om 04.00 uur lokale tijd. Er zou op zowel civiele als militaire doelen worden geschoten, zei hij in een televisietoespraak. De opmars van de Russische troepen was op de meeste plaatsen gestopt.
 • 6.35 uur - Volgens de generale staf voeren Oekraïense troepen hevige gevechten met Russische aanvallers in de regio van Kiev. In Ivankiv, ongeveer 80 kilometer ten noordwesten van de Oekraïense hoofdstad, verzetten parachutisten zich tegen een "overweldigend" aantal Russische troepen die in gepantserde voertuigen oprukten. Er was een brug vernield. De generale staf kondigde ook aan dat er ook gevochten werd op het strategisch belangrijke vliegveld Hostomel ten noordwesten van Kiev. Ook Oekraïense troepen hielden daar stand en daarnaast waren er Russische luchtaanvallen in verschillende steden. De sirenes loeiden opnieuw in Kiev, zo meldt een correspondent van het Duitse persbureau. Het stadsbestuur riep alle burgers op om zo veilig mogelijk te komen. De metrostations van de stad, met een bevolking van ongeveer 2,8 miljoen inwoners, dienden als schuilplaatsen. Volgens berichten in de media vielen Russische troepen het vliegveld in de westelijke stad Rivne aan. Er werden ook gevechten gemeld vanuit Sumy in het noordoosten van het land nabij de Russische grens. Deze informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.
 • 6.57 uur - De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft de sancties die het Westen tegen Moskou heeft opgelegd als onvoldoende bekritiseerd. Deze hadden onvoldoende effect, zoals blijkt uit de aanhoudende Russische agressie tegen zijn land. Zelenskyi zei dat de wereld van een afstand blijft toekijken wat er in Oekraïne gebeurt. 
 • 7.27 uur - De Oekraïense president Zelenskyy heeft het Russische leger ervan beschuldigd burgergebieden aan te vallen bij zijn aanvallen. Tegelijkertijd prees het staatshoofd de Oekraïners voor hun "heldhaftigheid" in het licht van de Russische opmars. Rusland moet "vroeg of laat" met Oekraïne "praten" om de gevechten te beëindigen, zei hij.
 • 7.41 uur - Oekraïne verwacht later op de dag tankaanvallen op de hoofdstad Kiev. "Vandaag wordt de moeilijkste dag", zegt Anton Herashchenko, adviseur van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken. Rusland is van plan om door te breken naar Kiev met tanks uit Ivankiv en Chernihiv. De verdedigers van Kiev staan klaar met antitankraketten van internationale bondgenoten. Sommige tanks werden met raketten in brand gestoken. Volgens de televisie is in de ochtend in Kiev een luchtalarm afgegaan nadat de Russische raketten waren ingeslagen. De autoriteiten roepen daarom de bevolking op om naar de dichtstbijzijnde opvang te gaan.
 • 7.58 uur - Zelenskyy vraagt de Oost-Europese NAVO-leden om defensiesteun. Hij sprak hierover met de Poolse president Andrzej Duda, schreef Zelenskyj op Twitter. Hij vroeg ook om hulp om Rusland aan de onderhandelingstafel te krijgen. "We hebben een anti-oorlogscoalitie nodig."
 • 8.50 uur - De aanklager van het Internationaal Strafhof heeft alle partijen opgeroepen zich te houden aan het internationaal humanitair recht na de grootschalige aanval van Rusland op Oekraïne. "Ik heb de recente ontwikkelingen in en rond Oekraïne met toenemende bezorgdheid gevolgd", zei ICC-aanklager Karim Khan. "Het is absoluut noodzakelijk dat alle partijen bij het conflict hun verplichtingen onder het internationaal humanitair recht nakomen."
 • 8.51 uur - Volgens het Oekraïense leger vecht het tegen oprukkende Russische troepen ten noorden van de hoofdstad Kiev. Zoals de Oekraïense strijdkrachten op Facebook aankondigden, waren er gevechten in de steden Dymer, ongeveer 45 kilometer ten noorden van Kiev, en Ivankiv, ongeveer 80 kilometer ten noorden van de hoofdstad. "Een groot aantal vijandelijke tanks was daar aangekomen".
 • 8.59 uur - Volgens de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken, Jean Asselborn, is de uitsluiting van Rusland van het Swift internationale monetaire systeem niet van tafel. Dit kan worden gedaan als Rusland Kiev blijft bombarderen, zei hij op ZDF. Maar als het om sancties gaat, moet je altijd kijken wie er het meest getroffen zal worden - Rusland of het Westen. De financiële sancties waartoe door de EU is besloten, zijn echter al zeer pijnlijk voor Rusland.
 • 9.25 uur - Volgens Rusland waren in totaal 118 Oekraïense militaire faciliteiten "buiten werking", waaronder elf militaire luchthavens. Dat maakte de woordvoerder van het ministerie van Defensie Igor Konashenkov in Moskou bekend. Dergelijke verklaringen kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd. Volgens Konashenkov zijn ook vijf Oekraïense straaljagers, een helikopter en vijf drones neergeschoten. De woordvoerder van het ministerie bevestigde ook dat de Russen beslag hebben gelegd op de voormalige kerncentrale van Tsjernobyl, die bijna 70 kilometer van de hoofdstad Kiev ligt. Konashenkov zei ook dat separatistische strijders uit de oostelijke Oekraïense regio Donetsk nu negen kilometer zijn opgeschoten in een gebied dat voorheen werd gecontroleerd door Oekraïense regeringstroepen.
 • 9.44 uur - In de Baltische staten zullen twee van de grootste retailers hun assortiment wijzigen na de Russische aanval op Oekraïne. De twee supermarktketens die actief zijn in Estland, Letland en Litouwen, Rimi en Maxima, hebben aangekondigd dat ze de handel in goederen die in Rusland zijn gemaakt, stopzetten. De producten dienen daarom voor onbepaalde tijd uit de schappen te worden gehaald en niet meer bij leveranciers ingekocht. Volgens berichten is het besluit genomen uit solidariteit met Oekraïne. Rimi en Maxima zijn marktleiders in de Baltische staten en hebben elk honderden winkels in de drie EU-landen die grenzen aan Rusland. In beide winkelketens vormt het aandeel in het buurland geproduceerde goederen slechts een zeer klein deel van het totale assortiment. Het besluit om te stoppen met de verkoop van Russische producten was een "symbolische stap met een duidelijke boodschap", zei Rimi in een verklaring. Volgens berichten in de media hebben andere retailers in de drie landen soortgelijke campagnes aangekondigd.
 • 9.56 uur - Rusland sluit zijn luchtruim voor Britse vliegtuigen. Ze mogen volgens de Russische luchtverkeersleiding niet landen op Russische luchthavens of door het luchtruim boven het land vliegen. Het moederbedrijf van British Airways, IAG, had eerder aangekondigd een vlucht naar Moskou te hebben geannuleerd en overvluchten in het Russische luchtruim te vermijden nadat de Britse regering vluchten naar het Verenigd Koninkrijk had verboden voor de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot.
 • 9.59 uur - Volgens het ministerie van Defensie hebben Russische troepen een eiland voor de Oekraïense havenstad Odessa veroverd. De 13 Oekraïense grenswachten op Snake Island in de Zwarte Zee zijn omgekomen door vuur van een Russisch oorlogsschip. 82 Oekraïense soldaten gaven zich over.
 • 10.10 uur - Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie trokken de eerste Russische eenheden na de Russische invasie van Oekraïne de hoofdstad Kiev binnen. Russische "saboteurs" verbleven in het Obolon-district in het noorden van Kiev, zei het bureau op Facebook. Volgens berichten in de media zijn er schoten te horen in de buurt van het regeringsdistrict in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat meldt het RIA-bureau op basis van AP. Het ministerie riep de bevolking op om zogenaamde molotovcocktails voor de strijd te bereiden en waarnemingen van Russische militaire technologie te melden. Bewoners mogen hun huis niet verlaten. Het Oekraïense leger waarschuwde dat Russische eenheden gedeeltelijk veroverde Oekraïense technologie gebruikten.
 • 10.32 uur - Polen heeft meer hacks gezien in overheidscomputers en het factureringsproces van het land. Wie er achter de aanslagen zit, is nog niet duidelijk, zegt de cyberbeveiliger van de regering, Janusz Cieszynski, op de radio. De afgelopen dagen zijn er meer activiteiten geregistreerd.
 • 10.39 uur - Volgens Moskou hebben Russische troepen een belangrijke waterweg op het geannexeerde Krim-schiereiland in handen genomen. Het leger maakte bekend dat Russische eenheden tot aan de stad Cherson waren opgetrokken. Dit zou een einde maken aan de blokkade van het Noord-Krimkanaal en de watervoorziening van de Krim herstellen. De Oekraïense autoriteiten hadden de watervoorziening via het Noord-Krimkanaal afgesloten, dat in 85 procent van de waterbehoefte van de Krim voorziet, na de annexatie van het schiereiland door Rusland in 2014. Sindsdien is er een acuut watertekort op de Krim, vooral tijdens de zomerse droogteperiodes. Dit had ook gevolgen voor de landbouw op het schiereiland. Volgens Krim-gouverneur Sergey Aksyonov zou het kanaal binnen 48 uur na de overname door het Russische leger weer operationeel kunnen zijn.
 • 10.41 uur - Volgens de Oekraïense nucleaire autoriteit is de straling van de ontmantelde kerncentrale van Tsjernobyl toegenomen. Dit komt door de bewegingen van zware militaire voertuigen in het gebied, die radioactief stof hebben doen opwaaien. Volgens Oekraïense bronnen hadden Russische troepen het gebied ingenomen na hevige gevechten. Volgens militaire experts speelt Tsjernobyl een belangrijke rol in de opmars van Russische troepen vanuit Wit-Rusland naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. "Het is de kortste weg van A naar B", zegt James Acton van de Carnegie Foundation for International Peace. Een inname van Tsjernobyl is op zich militair niet beslissend, maar het maakt het voor Russische troepen wel gemakkelijker om naar Kiev te marcheren, zei Jack Keane, een voormalig generaal in het Amerikaanse leger.
 • 10.44 uur - Turkije heeft aanvankelijk het verzoek van Oekraïne afgewezen om de Zwarte Zeestraat voor Rusland af te sluiten. Volgens het internationaal recht moet Turkije onder bepaalde voorwaarden de doorgang van Rusland door de Bosporus en de Dardanellen naar de Zwarte Zee garanderen, zei minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu tegen de Turkse krant Hurriyet. Maar we zijn nog bezig met het analyseren van de situatie. Ook temperde hij de hoop op sancties tegen de Russische Federatie, waarmee NAVO-lid Turkije nauwe banden onderhoudt. Turkije heeft de soevereiniteit over de twee zeestraten.
 • 10.45 uur - Volgens het Oekraïense leger gebruikt Rusland het Wit-Russische vliegveld Gomel om troepen in te zetten voor een aanval op de hoofdstad Kiev na de verwoesting van het militaire vliegveld Hostomel bij Kiev. De generale staf van de Oekraïense strijdkrachten schreef op Facebook dat Rusland in toenemende mate civiele infrastructuur en huizen wil vernietigen.
 • 10.54 uur - Door Rusland gesteunde separatistische leiders verwachten dat hun troepen zeer binnenkort naar de grenzen van de Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk zullen trekken, zo citeren Russische persbureaus de separatistische leiders. De separatisten, van wie Moskou deze week de onafhankelijkheid erkende, beheersen momenteel slechts delen van die provincies.
 • 11.03 uur - Het Oekraïense ministerie van Defensie heeft de bevolking opgeroepen om overal Russische militaire voertuigen te blokkeren. "Kom de straat op met Oekraïense vlaggen, film de Russische bezetters. Laat ze zien dat ze hier niet gewenst zijn, dat iedereen zich tegen hen zal verzetten", klonk het in een emotionele oproep. De bewoners moeten echter uit de buurt blijven van vijandelijkheden, zodat het Oekraïense leger "hun werk kan doen". In de Oekraïense hoofdstad Kiev werd in de straten gevreesd voor een verwachte Russische opmars. Een correspondent van het persbureau dpa meldde dat patrouilles gewapend met geweren onderweg waren in het stadscentrum. Straten en pleinen waren leeg. Minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba had eerder melding gemaakt van "vreselijke Russische raketaanvallen" op de stad met bijna drie miljoen inwoners. 
 • 11.15 uur - Volgens berichten in de Russische media heeft Rusland ontkend raketten af te vuren op de Oekraïense hoofdstad Kiev. Russische persbureaus noemden een vertegenwoordiger van het ministerie van Defensie. Ook zegt hij dat de straaljager die vrijdagochtend boven Kiev is neergeschoten een Oekraïens militair vliegtuig was dat door zijn eigen zijde werd geraakt.
 • 11.41 uur - Hulporganisaties van de Verenigde Naties verwachten vier tot vijf miljoen vluchtelingen als de situatie in Oekraïne verder verslechtert. Het VN-kinderfonds Unicef spreekt van vijf miljoen, de VN-vluchtelingenhulp van vier miljoen. Het VN-Mensenrechtenbureau zei dat er berichten waren over ten minste 127 burgerslachtoffers in Oekraïne, waaronder 25 doden en 102 gewonden. Het werkelijke aantal ligt echter waarschijnlijk veel hoger.
 • 11.45 uur - Volgens het Russische presidentiële bureau heeft het kennis genomen van het aanbod van onderhandelingen vanuit Oekraïne. Woordvoerder Dmitry Peskov gaf echter geen commentaar op mogelijke gesprekken tussen president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy. Het aanbod zou eerst worden beoordeeld. Aan de al lang bekende eisen verandert er niets. Rusland eist garanties, onder meer dat Oekraïne geen NAVO-lid wordt.
 • 12.01 uur - China wil de Russische aanval op Oekraïne geen invasie noemen. Tegelijkertijd benadrukte het ministerie van Buitenlandse Zaken van Peking de onschendbaarheid van de territoriale soevereiniteit - zinspelend op zijn eigen aandrang om Taiwan als onderdeel van de Volksrepubliek te beschouwen. "De soevereiniteit en territoriale integriteit van alle landen moeten worden gerespecteerd en beschermd", zei Wang Wenbin, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Wang reageerde niet op de vraag of China de zelfverklaarde Volksrepublieken in de separatistische regio's Donetsk en Loehansk op Oekraïens grondgebied zou erkennen. Rusland erkende hen als onafhankelijke staten. De regering in Peking heeft intussen met oorlog gedreigd met Taiwan als de eilandstaat zich onafhankelijk verklaart.
 • 12.11 uur - Hongarije heeft de beschermingsstatus uitgebreid voor mensen die op de vlucht zijn voor de Russische invasie van Oekraïne. Ondertussen bereidden staten in Oost-Europa zich voor op de komst van Oekraïense vluchtelingen aan hun grenzen. Hongarije, dat in het westen aan Oekraïne grenst, heeft in het verleden een duidelijk standpunt ingenomen tegen alle vormen van migratie. Het land weigerde vluchtelingen en asielzoekers uit het Midden-Oosten, Afrika en Azië op te nemen. In een donderdagavond gepubliceerd decreet zei de Hongaarse regering echter dat alle Oekraïense burgers die uit Oekraïne aankomen, evenals alle onderdanen van derde landen die daar verblijven, recht hebben op bescherming. De sectie die van toepassing is op onderdanen van derde landen biedt niet-Oekraïnen, zoals Wit-Russische vluchtelingen die in Oekraïne verblijven, bescherming in de EU.
 • 12.19 uur - In de media probeert Rusland een heel specifieke versie van de crisis te vertellen. Het gaat over de vermeende terreur van Oekraïne tegen zijn eigen volk en over het feit dat Rusland het volk moet bevrijden. De wapens van deze oorlog zijn valse of niet-verifieerbare feiten. 
 • 13.15 uur - De inval van Rusland in Oekraïne leidt tot veel logistieke problemen voor exporteurs, zegt ondernemersvereniging Evofenedex. "Het raakt niet alleen vervoer over de weg, maar ook de luchtvracht, zeevracht en vervoer via het spoor", zegt een woordvoerder. Zo lopen de wachttijden sterk op bij de Oekraïense grens met verschillende EU-lidstaten en bij de Russische grens met Estland, Letland en Litouwen. Deze problemen gelden niet alleen voor het exporteren van producten met eindbestemming Oekraïne en Rusland, zegt Evofenedex. Voor alle logistieke routes zullen er consequenties zijn omdat logistieke ketens ernstig ontregeld raken.
 • 13.20 uur - Roemenië wordt een doorvoerroute voor oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Meer dan 10.000 mensen uit Oekraïne kwamen Roemenië binnen 24 uur binnen, meer dan twee keer zoveel als vlak voor de Russische inval in Oekraïne, zei de Roemeense minister van Binnenlandse Zaken Lucian Bode, volgens het Roemeense persbureau Mediafax. Van de 10.624 Oekraïners die het land zijn binnengekomen, zijn er 3.660 verder gereisd, onder meer naar Bulgarije en Hongarije, aldus de minister. 11 mensen hadden asiel aangevraagd in Roemenië. Roemenië heeft in totaal 1.100 plaatsen in asielzoekerscentra, waarvan de helft bezet. Roemenië had eerder verklaard dat het in theorie zo nodig een half miljoen vluchtelingen in tijdelijke noodopvang zou kunnen huisvesten. 
 • 13.36 uur - De Formule 1 racet dit jaar niet in Rusland. Op 25 september stond de Grand Prix in Sochi op het programma. Het was "onder de huidige omstandigheden" onmogelijk om de Russische Grand Prix te organiseren, aldus het in een verklaring. De beslissing is genomen na een ontmoeting donderdagavond tussen de Formule 1, de wereldmotorsportvereniging Fia en de teams. Alle relevante belangengroepen zijn bij het besluit betrokken. "We volgen de ontwikkelingen in Oekraïne met droefheid en ontzetting en hopen dat de huidige situatie snel en vreedzaam zal worden opgelost", staat in een verklaring.
 • 13.40 uur - De westkant van Kiev is door Russische troepen geblokkeerd. Dat melden meerdere Russische persbureaus op basis van het ministerie van Defensie. De Russen melden verder dat het vliegveld Hostomel weer in Russische handen is. Gisteravond hadden militairen uit Rusland het vrachtvliegveld ten noorden Kiev al even in handen, maar het Oekraïense leger heroverde de luchthaven korte tijd later. Volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie zijn bij slag om het vliegveld meer dan 200 Oekraïense militairen gedood.
 • 14.02 uur - Volgens het Kremlin is Rusland klaar voor vredesbesprekingen met Oekraïne. Moskou is klaar om een Russische delegatie naar de besprekingen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk te sturen, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov. De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft twee keer aangeboden om de Russische president Vladimir Poetin te ontmoeten.