Rusland is grootschalige invasie Oekraïne begonnen- Liveblog deel I

De Russische president Poetin heeft vannacht in een onverwachte toespraak op de Russische staatstelevisie een militaire operatie in de Donbas-regio aangekondigd. "We hebben besloten een militaire operatie te beginnen", zei hij. Gevechten tussen Russische en Oekraïense troepen zullen onvermijdelijk zijn, aldus Poetin.

Wat de militaire operatie precies zal inhouden, is nog onduidelijk. 

Poetin zegt dat hij de "bedreigingen vanuit Oekraïne" niet kan tolereren. Daarom zal het Russische leger in actie komen om Oekraïne te "demilitariseren", maar het land zal niet volledig worden bezet, aldus Poetin. Hij roept Oekraïense militairen op "direct alle wapens neer te leggen en naar huis te gaan".

In zijn toespraak zegt Poetin volgens persbureau Interfax ook dat 'Rusland onmiddellijk zal reageren in het geval van buitenlandse bemoeienis'. Ook stelt hij dat 'bloedvergieten voor rekening van het Oekraïense regime komt'.

De toespraak van Poetin werd uitgezonden op precies hetzelfde moment dat de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Linda Thomas-Greenfield Rusland opriep zich terug te trekken.

 In Kiev en de Dobass regio zijn een aantal explosies gehoord. 
 
Update 4.40 uur: De Amerikaanse president Joe Biden veroordeelde woensdagavond de "niet-uitgelokte en ongerechtvaardigde aanval door Russische strijdkrachten" in een verklaring na explosies in Oekraïne.
 
"President Poetin heeft gekozen voor een oorlog met voorbedachten rade die een catastrofaal verlies aan mensenlevens en menselijk leed zal veroorzaken", zei Biden. "Alleen Rusland is verantwoordelijk voor de dood en vernietiging die deze aanval zal brengen, en de Verenigde Staten en hun bondgenoten en partners zullen op een verenigde en beslissende manier reageren. De wereld zal Rusland verantwoordelijk houden."
Kort voordat de explosies in Oekraïne begonnen, riep de Russische president Vladmir Poetin op tot de "demilitarisering" van Oekraïne in televisie-uitingen waarin hij een militaire operatie aankondigde.
 
Biden zei dat hij van plan was om donderdag met het Amerikaanse volk te spreken en "verdere gevolgen" zou aankondigen die de VS en hun bondgenoten van plan waren Rusland op te leggen vanwege "deze onnodige daad van agressie tegen Oekraïne en de wereldwijde vrede en veiligheid".
 
Update 5.45 uur: Rusland is een grootschalige invasie van Oekraïne begonnen. Dat schrijft de Oekraïense minister Koeleba van Buitenlandse Zaken op Twitter. "Vredige Oekraïense steden worden aangevallen." Oekraïne zal zichzelf verdedigen, zegt Koeleba. "De wereld kan en moet Poetin stoppen. Het is nu tijd om te handelen."
 
De internationale luchthaven van Kiev is volledig buiten werking gesteld. Het luchtverkeer was al stilgelegd en nu worden ook alle reizigers en medewerkers geëvacueerd, meldt het Oekraïense ministerie van Infrastructuur. Het luchtruim boven Oekraïne is afgesloten.
  
Persbureaus Interfax en Reuters melden dat Russische militairen vanuit de Zwarte Zee aan land zijn gegaan in de Oekraïense havensteden Marioepol (in de regio Donetsk) en Odessa (in het zuidwesten). Volgens persbureau Interfax valt Rusland ook vanaf het water aan. Er zijn landingsoperaties van de Zwarte Zeevloot in de Asvo Zee en in Odessa.Volgens persbureau Interfax valt Rusland ook vanaf het water aan. 
 
Update 6.05 uur: Volgens een hoge veiligheidsfunctionaris legt Oekraïne de staat van beleg op. Het doel van de Russische militaire operatie is om de Oekraïense staat te vernietigen, aldus het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken. 
 
Volgens ooggetuigen is artillerievuur te horen in de Oekraïense stad Donetsk, die wordt gecontroleerd door door Rusland gesteunde separatisten.
 
De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft de staat van oorlog in het hele land uitgeroepen. Dat maakte hij bekend in een videoboodschap. Selenskyj riep de bevolking op om zoveel mogelijk thuis te blijven. In veel steden zijn explosies te horen. "We zijn sterk. We zijn op alles voorbereid. We zullen winnen." 
 
Het Russische leger heeft gezegd dat het Oekraïense luchtmachtbases en andere militaire faciliteiten heeft aangevallen. Eerder waren er al explosies gehoord in de steden Odessa en Kharkiv. 
 
De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, veroordeelt de Russische aanval op Oekraïne. De EU zal het Kremlin ter verantwoording roepen, zegt ze. In deze donkere uren zijn onze gedachten bij Oekraïne en de onschuldige mannen, vrouwen en kinderen. 
 
De roebel zakt naar een laagterecord. Het verliest 5,77 procent tot $ 86.1198. De beurs van Moskou heeft alle handel opgeschort. 
 
Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kiev is de grote Russische aanval op Oekraïne gericht op "het vernietigen van de Oekraïense staat". Rusland wil ook Oekraïens grondgebied veroveren en een "bezetting" installeren, zei het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken. Kiev riep de internationale gemeenschap op om "onmiddellijk" op te treden om de "agressie" tegen Oekraïne te stoppen met een "verenigde en sterke" aanpak. 
 
Troepen van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk (DNR) gaan Oekraïense troepen langs de demarcatielijn aanvallen. Dat is de grens tussen de afvallige regio en de rest van Oekraïne. Dat laat de "volksmilitie van de DNR" op Telegram weten. Persbureau Interfax meldt dat de milities de aanval op het dorpje Sjsjatsja hebben geopend.
 
De Oekraïense minister Koeleba van Buitenlandse Zaken vraagt op Twitter de wereld om snel te reageren op de Russische aanval op zijn land. "De toekomst van Europa en de wereld staat op het spel." Hij vraagt landen om Rusland volledig te isoleren en vergaande sancties in te stellen, waaronder het afkoppelen van Rusland van het internationale betalingssysteem Swift. Ook vraagt hij om humanitaire en financiële steun, evenals wapens.
 
Rond 6.00 uur ging het luchtalarm af in Kiev.
 
Update 7.00 uur: Volgens Oekraïense grenswachten wordt Oekraïne aangevallen aan de grens met Rusland en Wit-Rusland.
Vertegenwoordigers van de 30 NAVO-landen houden een spoedvergadering over de Russische aanval op Oekraïne. De beraadslagingen van de Noord-Atlantische Raad in Brussel zouden om 8.30 uur moeten beginnen, zei een Britse vertegenwoordiger. Volgens een vertegenwoordiger van de westerse defensiealliantie wilde NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg aansluitend rond 12.30 uur (CET) een persconferentie houden. Stoltenberg had eerder de "roekeloze en niet-uitgelokte aanval" van Rusland krachtig veroordeeld. Dit "brengt het leven van talloze burgers in gevaar".

Alliantiekringen zeiden dat de Russische aanval niet alleen gericht was op Oost-Oekraïne. 
 
Veel landen uit de EU, maar ook de EU, NAVO, Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland, Canada en de Verenigde Staten hebben hun afschuw uitgesproken over de huidige acties van Rusland in Oekraïne.
 
Volgens het Russische leger voert het aanvallen uit op Oekraïense militaire infrastructuur met "precisiewapens". "De militaire infrastructuur, luchtverdedigingsfaciliteiten, militaire vliegvelden en luchtmacht van de Oekraïense strijdkrachten worden uitgeschakeld door zeer nauwkeurige wapens", citeerde het Russische persbureau Tass het Russische ministerie van Defensie. 

Rusland schort alle binnenlandse vluchten van en naar een aantal steden aan de grens met Oekraïne op.
 
 
 
 
 
 
Eerdere tweets: