Canada:Trudeau trekt noodwet in na het beeÔndigen truckerprotesten

De Canadese premier Justin Trudeau heeft woensdag de noodbevoegdheden ingetrokken die werden gebruikt om de truckersprotesten in Ottawa en blokkades van grensovergangen naar de Verenigde Staten te verdrijven, terwijl hij de crisis voorbij verklaarde.

"Vandaag zijn we klaar om te bevestigen dat de situatie niet langer een noodsituatie is", zei de premier op een persconferentie. "Daarom zal de federale regering een einde maken aan het gebruiken van de noodwet."

"De dreiging duurt voort", zei Trudeau, maar voegde eraan toe dat het niet langer "acuut" is.

"We zijn ervan overtuigd dat de bestaande wetten en statuten voldoende zijn om mensen te beschermen."

De zelden gebruikte bevoegdheden waren negen dagen eerder ingeroepen - voor de tweede keer ooit in vredestijd - en de definitieve goedkeuring werd nog steeds besproken in de Senaat toen Trudeau ze besloot op te heffen.

Op zondag werden de laatste grote vrachtwagens uit de Canadese hoofdstad weggesleept na een tweedaags politieoptreden met bijna 200 arrestaties en tientallen inbeslagnames van voertuigen.

Verschillende grensovergangen zijn ook heropend nadat ze waren vrijgemaakt van demonstranten.

Wekenlang stond Canada in de internationale schijnwerpers doordat duizenden demonstranten tijdens een truckersprotest tegen het Canades COVID-19 vaccinatiemandaat en de regering van Trudeau.