Auger-Aliassime verslaat Tsitsipas en boekt eerste ATP-toernooizege ooit; Haase/Middelkoop winnen dubbelspel

Félix Auger-Aliassime heeft het ATP 500-toernooi van Rotterdam op zijn naam geschreven. De Canadees was in de finale in twee sets te sterk voor Stefanos Tsitsipas, 6-4 en 6-2. Voor Auger-Aliassime is het zijn allereerste ATP-titel.

Auger-Aliassime deed 2018 voor het eerst mee in Rotterdam. Toen kreeg hij een wildcard en werd in de eerste ronde uitgeschakeld. Vier jaar later staat de talentvolle Canadees negende op de wereldranglijst.

De 21-jarige speler was als derde geplaatst in Rotterdam en moest in het toernooi groeien. Hij versloeg op weg naar de finale achtereenvolgend Egor Gerasimov, Andy Murray, Cameron Norrie en titelverdediger Andrey Rublev. Auger-Aliassime stond in Rotterdam Ahoy al voor de negende keer in de finale van een ATP-toernooi. De eerstvorige acht finales, waaronder de finale van Rotterdam in 2020 gingen verloren. Een grote prijs wist hij individueel nog niet te pakken, al won hij begin dit jaar met Denis Shapovalov wel de ATP Cup.

Auger-Aliassime wist direct de eerste servicegame van Tsitsipas te winnen en hij hield die break vast. Hij pakte de set met een overtuigende lovegame. Ook in de tweede set wist Tsitsipas zijn eerste servicegame niet te winnen. Auger-Aliassime kreeg kansen voor 3-0, maar, maar de mondiale nummer vier voorkwam dat ternauwernood. Auger-Aliassime had zijn zenuwen in de hand en trok in 78 minuten de finale naar zich toe.

Voor Tsitsipas was het zijn achtste ATP 500-finale, maar hij won er nog nooit een. Gelukkig heeft de Griek wel al de ATP Finals van 2019 en ATP 1000 van Monte Carlo in 2021 op zijn naam staan. Volgend jaar staat de vijftigste editie van het World Tennis Tournament op het programma.

Robin Haase en Matwé Middelkoop hebben op het dubbelspel op hun naam geschreven in Rotterdam. Het is het eerste Nederlandse koppel dat sinds 1998 het dubbelspel wust te winnen. Ze treden daarmee in de voetsporen van Jacco Eltingh/Paul Haarhuis, dat ook in 1997 de titel won.

Haase en Middelkoop, die op basis van een wildcard aan het toernooi mochten meedoen, waren in een vermakelijke finale net te sterk voor de Zuid-Afrikaan Lloyd Harris en de Duitser Tim Pütz: 4-6, 7-6 (5), 10-5. Haase en Matwé boekten hun vierde toernooizege als dubbel, maar hun eerste sinds juli 2018. De 34-jarige Haase veroverde zijn zevende titel in het dubbelspel. De 38-jarige Middelkoop greep zijn twaalfde dubbeltitel.