Handhaving bij theaters en musea die meedoen aan 'Kapsalon-theater'

Je haar weer netjes in model of toch even een workout doen onder begeleiding? Vandaag openen tientallen theaters en musea de deuren als kapsalon of sportschool. Terwijl je je in het zweet werkt of je haar modieus gekapt wordt, kijk je naar een voorstelling die voor je neus wordt opgevoerd. Hiermee wil de cultuursector vragen om meer aandacht in het coronabeleid. Amsterdamse theaters en musea die morgen meedoen aan deze zogeheten Kapsalon-actie om aandacht te vragen voor de cultuursector kunnen handhavers verwachten. Dat schrijft de burgemeester in een brief aan de culturele instellingen. Zo meldt AT5.

Update 14.30 uur: De ludieke actie 'Kapsalon Theaters' heeft niet overal de vrije hand gekregen. Zo hebben het Concertgebouw in Amsterdam en de Koninklijke Schouwburg in Den Haag een officiële waarschuwing ontvangen. Beide culturele instellingen gaan gewoon door met hun actie.

Op diverse plaatsen in het land heeft handhaving de actie stilgelegd.

Eerdere berichtgeving:
De Kleine Komedie wordt vandaag omgebouwd tot 'kapsalon'. Klanten kunnen dan tijdens hun knipbeurten kijken naar optredens van diverse cabaretiers. Het gaat om een protestactie van cabaretiers Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries tegen de coronamaatregelen, die nog altijd voorschrijven dat theaters gesloten moeten blijven.

De cabaretiers noemen het de 'Kapsalon-Theaterdag'. Ze spreken over een ludieke actie en willen aandacht vragen voor een sector die al twee jaar in de overlevingsstand staat. De cultuursector kreeg vrijdagavond tijdens de persconferentie opnieuw een tegenvaller te verwerken: terwijl winkels en sportclubs weer open mogen, blijven cultuurinstellingen net als horecazaken dicht.

Aan de actie doen in Amsterdam ook het Concertgebouw, het Amsterdam Museum en het Van Gogh Museum mee. In de brief schrijft Halsema: "Kunst en cultuur brengen troost en zijn een belangrijk fundament van onze stad. Nu dat fundament al zo lang is weggevallen, begrijpen wij uw teleurstelling en ook de financiële noodzaak voor perspectief."

Tegelijkertijd wijst ze de deelnemende theaters van de actie erop dat de coronamaatregelen niet voor niets zijn. "Die heeft het college te handhaven. Dit betekent dat u handhaving kunt verwachten indien u uw voornemen doorzet." Wel laat de burgemeester weten dat als de theaters een demonstratie willen organiseren, het stadsbestuur bereid is om dat te faciliteren.

Actie gaat door
Ondanks de waarschuwing zegt Ebbinge bij het programma M dat de actie gewoon doorgaat. "Tijdens de persconferentie zei nota bene Mark Rutte himself dat hij best snapt dat er een beetje burgelijke ongehoorzaamheid komt", reageert hij. "Dan doen wij het op de allertruttigste manier en dan gaan ze toch handhaven."

Dinsdag maakte Ebbinge bekend dat de kaarten voor Theater Kapsalon in De Kleine Komedie binnen een minuut waren uitverkocht.

Zowel de ludieke actie 'kapsalon' als de starre houding van Halsema heeft navolging gevonden door het hele land, helaas hebben enkele theaters zich teruggetrokken uit de actie na 'dreigende taal' van hun burgemeester. Zo heeft gemeente Nijmegen een streep gezet door het Kapsalon Theater van de plaatselijke schouwburg. Burgemeester Hubert Bruls geeft geen toestemming.