Rotterdam likt zijn wonden na 2G-rellen: 7 gewonden, meer dan 20 aanhoudingen

Op de Coolsingel in Rotterdam zijn vrijdagavond grote groepen bij elkaar gekomen voor een protestactie tegen het 2G-beleid. De demonstranten hebben spandoeken bij zich en er wordt veel zwaar vuurwerk afgestoken.

De sfeer sloeg na een half uurtje demonstreren volledig om: verlaten politiewagens werden geplunderd en vernield. De NS meldt dat er in opdracht van de politie geen treinen meer van en naar Rotterdam mogen rijden. Er zouden waarschuwingsschoten zijn gelost door de politie. Meer hierover bij het AD.

Update 11.00 uur: Gisteravond zijn bij de rellen in Rotterdam zeven mensen gewond geraakt en minstens 20 aanhoudingen verricht. Op social media gaan geruchten dat er een dode is gevallen echter is niet bij de politie bekend of dit gerucht op waarheid berust. In de Tweede Kamer is met woede en afschuw gereageerd op de rellen. Demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus verwacht dat er de komende dagen en weken nog meer aanhoudingen zullen worden verricht, op de daders zal snelrecht worden toegepast. De Rijksrecherche doet onderzoek naar het vuurwapengebruik door de politie, zodat duidelijk wordt wat er precies is gebeurd.

Update 20 november 00.22: Het is nog steeds onrustig in Rotterdam en de politie heeft zijn handen nog steeds vol aan relschoppers. Inmiddels is duidelijk geworden dat één coronademonstrant in de borst is geschoten door de politie, hij is door de ME achter de linies geplaatst en naar het ziekenhuis gebracht. Alle gemeentelijke parkeergarages in de binnenstad zijn afgesloten. Nu er minder mensen op straat zijn, wordt de aangerichte schade steeds duidelijker.

Update 23.15 uur: Er zijn een aantal charges uitgevoerd waardoor grote groepen demonstranten uit elkaar zijn gedreven. Er is een noodbevel afgegeven tot 4.30 uur, mensen moeten vertrekken uit het centrum. De politie heeft ook gericht geschoten vanavond waardoor er mensen gewond zijn geraakt, het is niet bekend hoeveel gewonden er zijn. Langzaam wordt er puin geruimd, maar de rust is nog niet teruggekeerd.

Update 22.05 uur: Het is nog steeds chaos in Rotterdam, het waterkanon is ingezet en een politiehelicopter  cirkelt boven het centrum van Rotterdam. De RET heeft een aantal metrostations gesloten vanwege de rellen.

 

Update  21.30 uur: Er lijkt iemand geraakt te zijn door de waarschuwingsschoten.

 Berichtgeving 21.25 uur: