FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 november 2021

Skeletonster Bos opent World Cup-seizoen met podium in Innsbruck

In het Oostenrijkse Innsbruck-Igls is vrijdag het World Cup-seizoen voor de skeletonners eindelijk geopend. Vooral bij de vrouwen leverde dat nogal verrassende namen op in de voorste regionen, terwijl het bij de mannen tussen twee veteranen ging.

Mannen
De eerste run bracht gelijk een flinke bak spanning het seizoen in: Martins Dukurs zette de toon en was negen honderdsten van een seconde sneller dan de Duitser Christopher Grotheer, maar achter hem was het nog veel spannender. De Zuid-Koreaan Yun Sung-bin stond op één honderdste van Grotheer, net als de Rus Alexander Tretiakov, en met Axel Jungk stond de tweede Duitser nog één honderdste verder.

Met de top-5 nog te gaan in run twee stond de jonge Rus Vladislav Semenov op plek één, Jungk dook er vijf honderdsten onderdoor. Yun gaf 0,15 seconden toe op zijn haastig in elkaar gesleutelde slee: het Koreaanse materiaal was nog niet gearriveerd en dus moest coach en sleebouwer Kristan Bromley met overgebleven materiaal iets in elkaar zetten.

Startraket Tretiakov zette een indrukwekkende run neer en pakte met maar liefst 0,34 seconden de leiding, waarna Grotheer 0,16 seconden toe moest geven op de Rus. Dukurs ging als laatste naar beneden, maar de Let wist zijn eeuwige rivaal niet te kloppen: hij kwam 0,07 seconden tekort en dus was de winst voor Tretiakov, voor Dukurs en Grotheer.

Vrouwen
De Belgische Kim Meylemans, wat skeleton betreft opgegroeid in Zuid-Duitsland, zette een fantastische run neer in de eerste manche. Ze werd daarin niet verslagen, maar niemand minder dan de Nederlandse Kimberley Bos en de Russische startraket Elena Nikitina kwamen tot op 0,12 seconden van Meylemans. Nikitina's landgenote Alina Tararychenkova (+0,21) en de Italiaanse Valentina Margaglio (+0,22) volgden, met toppers als thuisfavoriete Janine Flock (+0,25) en vooral Tina Hermann uit Duitsland (+0,42) al op grotere achterstand.

Hermann viel terug tot achter de Canadese Jane Channell, die wel zag hoe Flock maar liefst 0,30 seconden sneller was. Dat werd de winnende tijd niet, want het opkomende toptalent Margaglio was 0,09 seconden sneller, ondanks een bijna mislukte start. Tararychenkova was nog eens zes honderdsten sneller, waarna Bos aan de beurt was. De Nederlandse maakte wéér veel indruk en pakte met 0,13 seconden de leiding, waarmee het podium zeker was.

Nikitina startte weer geweldig en hield genoeg over om één tiende onder de tijd van Bos door te duiken, met alleen Meylemans nog te gaan. De Belgische kon haar verlies bij de start tegen Nikitina niet goedmaken en kwam ook nét achter Bos terecht: derde op 0,13 seconden, waardoor Nikitina won en Bos de tweede plek pakte - voor Meylemans was het wel haar eerste World Cup-podium ooit.

Random Pics van de Dag #472

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Kyle Rittenhouse onschuldig bevonden voor dodelijke schietpartij bij Kenosha-rellen

Na een tumulteus proces heeft de jury Kyle Rittenhouse vrijdag onschuldig bevonden op beschuldigingen in verband met het doodschieten van twee mensen bij een anti-racisme protest en het verwonden van een derde in Kenosha, Wisconsin.

Rittenhouse doodde Joseph Rosenbaum, 36, en Anthony Huber, 26, en verwondde Gaige Grosskreutz, 27, terwijl hij door de straten van Kenosha zwierf met andere gewapende mannen die optraden als zelfbenoemde militie tijdens protesten in augustus 2020, nadat een blanke politieagent een zwarte man, Jacob Blake, in de rug had geschoten.

Het proces wordt gezien als een testcase voor de VS, omdat het  duidelijk de contrasten laat zien hoe de politie reageert op blanke mannen of tieners die als gewapende burgerwacht op treden of  hoe de politie reageert op  zwarte burgers of mensen die protesteren ter ondersteuning van de Black Lives Matter-beweging.

De jury in Kenosha kwam vrijdag op de vierde dag van haar beraadslagingen tot een unaniem oordeel.

De 'niet schuldig' uitspraken werden voorgelezen voor elke aanklacht die Rittenhouse ten laste werd gelegd, misdaden die normaal gesproken in de meeste rechtbanken als moord worden geclassificeerd, maar in Wisconsin ten laste werden gelegd als opzettelijke doodslag, roekeloze doodslag en poging tot opzettelijke doodslag.

Rittenhouse, nu 18, was zichtbaar nerveus toen de vonnissen werden voorgelezen en, nadat hij op alle punten was vrijgesproken kwam de ontlading.

Buiten het gerechtsgebouw stonden sympathisanten van Jacob Blake en Black Lives Matter tegenover medestanders van Rittenhouse en vielen er harde woorden nadat de 18-jarige was vrijgesproken.

Schouten ook de snelste op 5.000m

Irene Schouten heeft op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Stavanger de 5.000 meter voor vrouwen gewonnen. Schouten, die vorig weekend in Polen de 3.000 meter won, schaatste vandaag met 6.52,83 een nieuw baanrecord.

Na twee ritten was de Russin Natalia Voronina de snelste. Met een inzinking kwam ze tot 7.06,63. In de derde rit moest Antoinette de Jong het opnemen tegen de Canadese Ivanie Blondin. Na twee en half ronden nam De Jong een kleine voorsprong al zat Blondin er niet ver achter. Hun rondetijden ontliepen elkaar ook niet veel. Na zo'n drie kilometer leek De Jong het moeilijk te krijgen, maar vooralsnog kon ze Blondin bij houden. Twee ronden later verloor de Nederlandse toch de aansluiting met de Canadese die een ronde voor het einde haar eerste 34er noteerde. Uiteindelijk won ze de rit in 7.02,97, De Jong kwam in 7.05,23 over de finish.

In de rit erna Irene Schouten tegen Isabelle Weidemann. Het was Schouten die de regie nam in de rit tegen de Canadese, die geen snelle starter is. Met nog zeven ronden te gaan schaatsten beide vrouwen nog rondjes van 32 hoog. In de ronde erna pakte Schouten weer twee tienden op haar opponente en schaatste ze ook onder de tot dan snelste tijd. Vier ronden voor het einde schaatste Schouten rond het baanrecord en Weidemann kon het tempo van de Nederlandse niet meer bijbenen. Schouten bleef constant schaatsen en met nog twee ronden te gaan zat ze onder het baanrecord. Ze kwam in 6.52,83 over de maat met een laatste ronde van 31,9. Dit was ook een nieuw baanrecord. Weidemann schaatste naar 6.54,95.

De eenna laatste rit ging tussen Joy Beune en de Noorse Ragne Wiklund. Wiklund pakte een klein gaatje op Beune. De nog jonge Noorse begon sterk en schaatste geruime tijd onder de tijd van Schouten, die voorzichtig was begonnen. Beune moest al gauw afhaken. Wiklund bleef vlak schaatsen met rondjes rond de 32,5. Met vier ronden voor het einde noteerd Wiklund haar eerste 33er en moest ze tijd toegeven op Schouten. In de ronden erna bleef ze tijd verliezen al was ze nog wel op schema voor een Noors record. Ze kwam in 6.56,46 over de streep, geen Noors record maar wel een nieuw persoonlijk record. Op gepaste afstand kwam Beune in 7.10.37 over de finish.

De laatste rit ging tussen Martina Sáblíková en Francesca Lollobrigida. De twee waren prima aan elkaar gewaagd, maar schaatsten boven de tijd van Schouten. En ook de tweede en derde plek van Weidemann en Wiklund waren niet in gevaar. Sáblíková kwam in 7.00,79 over de streep waarmee ze vierde werd. Lollobrigida schaatste met 7.04,95 naar de zesde tijd.

Carlijn Achtereekte won vanmiddag de 5.000 meter in de B groep. Achtereekte schaatste naar 7.01,93. De nummer twee van het NK op de 5.000 meter, Sanne in 't Hof, werd op twee seconden tweede. 

Krol wint kilometer, weer geheel Oranje podium

Thomas Krol heeft op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Noorse Stavanger de 1.000 meter voor mannen op zijn naam geschreven. De Nederlander, vorig weekend nog tweede, was met 1.08,66 het snelste.

Het was net als een week geleden een geheel Oranje podium. Kai Verbij werd tweede in 1.08,68. En net als vorige week werd Kjeld Nuis derde nu in 1.08,74.

Hein Otterspeer won vorig weekend nog de kilometer maar moest het nu doen met 1.08,95 wat goed was voor plek acht. Merijn Scheperkamp kwam met 1.10,27 niet verder dan de negentiende plaats.

Eerder vandaag werd de 1.000 meter in de B groep gewonnen door de Canadees Connor Howe. Howe schaatste naar 1.09,49.

KKD speelronde 16: weer zonder publiek en een inhaalslag

Vanavond en maandag staan de 16e en een deel van de 15e speelronde op het programma in de Keuken Kampioen Divisie. Vanavond zijn alle wedstrijden van ronde 16, maandag de inhaalwedstrijden na de interlands van ronde 15. 

Vanavond dus 10 wedstrijden, er zijn maar liefst 3 wedstrijden live te volgen: Jong Ajax - Volendam (ESPN2), NAC Breda - Jong FC Utrecht (ESPN4)  en mijn favoriet voor deze ronde een Brabantse derby; FC Den Bosch - TOP Oss (ESPN3). Op het open kanaal van ESPN vinden we uiteraard het schakelprogramma met deze en de andere wedstrijden deze ronde. 

FC Den Bosch staat op een 8e plek met 22 punten na 15 wedstrijden; 7 gewonnen, net zo veel verloren en dus een gelijkspel. TOP Oss staat voorlaatste met 12 punten, 3 maal winst, 3 maal gelijk en 9 maal verloren. Qua stand en vorm lijkt het een overwinning voor de Bosschenaren. De laatste 9 onderlinge wedstrijden zijn ook in het voordeel van FC Den Bosch, 5 wedstrijden werden gewonnen, 3 gelijik en een verliespartij.

Aan de Bossche kant zijn Ryan en van Grunsven er niet bij door een blessure, TOP zal het tegen FC Den Bosch alleen zonder Stephen Buyl moeten stellen. Hij is nog steeds herstellende van zijn knieblessure. 

Het gevecht voor de tweede periode is nog vol in gang, koploper Jong Ajax ontvangt zo de nummer 2, FC Volendam. Daarnaast hebben nog 3 clubs evenveel punten. Door de inhaalwedstrijden kan het zomaar zijn dat de nummer 9 op 1 staat maandag. 

Speelronde 16        
vrijdag, 20:00        
FC Dordrecht   -   De Graafschap
NAC Breda   -   Jong FC Utrecht
Roda JC   -   Jong AZ
FC Emmen   -   Jong PSV
FC Den Bosch   -   TOP Oss
VVV-Venlo   -   FC Eindhoven
Helmond Sport   -   Excelsior
Telstar   -   ADO Den Haag
Jong Ajax   -   FC Volendam
Almere City FC   -   MVV Maastricht

Inhaalronde 15

       
maandag, 20:00        
Jong Ajax   -   Roda JC
Jong FC Utrecht   -   FC Volendam
Jong PSV   -   NAC Breda
Jong AZ   -   FC Emmen


Wederom winst op 1.000m voor Bowe, Leerdam vierde

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Stavanger heeft Brittany Bowe de 1.000 meter voor vrouwen gewonnen. De Amerikaanse, die vorig weekend in Polen ook al de kilometer won bij de eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen, schaatste met 1.14,16 een nieuw baanrecord.

Miho Takagi veroverde het zilver met 1.15,01, het brons ging naar Nao Kodaira die in een rechtstreeks duel met Bowe in 1.15,16 over de meet kwam.

Jutta Leerdam deed het beter dan vorig weekend en werd nu vierde met 1.15,22. Ireen Wüst eindigde op plek negen in 1.16,14. Femke Kok werd mede door een moeizame slotronde zeventiende in 1.17,57.

Lotte vam Beek won eerder vandaag de kilometer in de B groep. Ze klokte een winnende tijd van 1.16,65.

Spanje woedend op uit C19-quarantaine gevluchte Nederlanders

Een boete van minimaal 3000 euro per persoon, dat hangt de groep van veertien Nederlanders boven het hoofd, die ondanks positieve coronatesten hun quarantaineplek in Spanje hebben verlaten. Mogelijk zijn ze Spanje al uit. In het dorp waar de toeristen op vakantie waren, wordt gevreesd voor een corona-uitbraak. ''Dit hadden die Nederlanders nooit mogen doen." Meer hierover bij RTL Nieuws.

Uit≠komst van het re≠flec≠tie≠pro≠gram≠ma in kin≠der≠op≠vang≠toe≠slag≠za≠ken

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State betreurt het dat zij té laat is teruggekomen op de strenge lijn in uitspraken over kinderopvangtoeslagen. Dit staat in het reflectierapport van de Afdeling bestuursrechtspraak dat vandaag (19 november 2021) is gepubliceerd.

Bart Jan van Ettekoven, voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak: “We hadden de strenge lijn eerder kunnen en moeten wijzigen. We hebben daarmee geworsteld, halve maatregelen genomen en niet doorgepakt. Ouders die in de problemen zijn gekomen omdat wij te lang de strenge lijn hebben toegepast, bieden wij onze excuses aan. We hadden deze ouders betere rechtsbescherming moeten bieden.”

Terugkijken: van ‘alles-of-niets’ naar evenredigheid
De Wet kinderopvang regelt niet wat er moet gebeuren als ouders ontvangen toeslagen voor kinderopvang niet of slechts gedeeltelijk kunnen verantwoorden. De Belastingdienst/Toeslagen heeft in deze gevallen een strenge lijn gehanteerd. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft deze lijn in 2011 geaccepteerd. Daardoor moesten ouders voorschotten die de Belastingdienst/Toeslagen uitbetaalde, volledig terugbetalen als zij betalingen niet of slechts gedeeltelijk konden aantonen. De reflectie heeft geleerd dat de gevolgen van deze uitleg van de wet passend waren als ouders niets konden verantwoorden. Maar deze uitleg leidde tot knellende situaties bij gedeeltelijke verantwoording van ontvangen toeslagen en was voor die gevallen niet passend. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft de ‘alles-of-niets’-lijn in oktober 2019 verlaten en ingeruild voor de zogenoemde evenredigheidslijn, waarbij de omvang van de tekortkoming en het recht op toeslag met elkaar in evenwicht zijn gebracht. Die koerswijziging had eerder gekund en eerder gemoeten.

Vooruitkijken: lessen voor de toekomst
Tijdens de reflectie is kritisch teruggeblikt. De bevindingen zijn geanalyseerd. Daaruit zijn lessen getrokken voor de toekomst. Die lessen zijn vertaald in aanbevelingen en actiepunten. De drie belangrijkste zijn:

1. Kritische(r) opstelling
De bestuursrechters van de Afdeling bestuursrechtspraak moeten kritischer zijn op de juistheid en compleetheid van de informatie van het overheidsorgaan. Als de verhouding tussen procespartijen onevenwichtig is, zoals in kinderopvangtoeslagzaken, dan moet de bestuursrechter de burger de helpende hand bieden, onder meer door actief onderzoek te doen naar de relevante feiten.

2. Dialoog en tegenspraak
De reflectie heeft geleerd hoe belangrijk voldoende ruimte voor het intern debat is, juist als de uitkomst van een rechtspraaklijn in een individueel geval niet overtuigt en onrechtvaardig aanvoelt. De Afdeling bestuursrechtspraak is zich bewust van het belang van interne ‘tegenspraak’ en gaat die stimuleren door vaardigheden te trainen en werkwijzen aan te passen. Maar ook de dialoog met de buitenwereld is van belang om knelpunten in wetgeving en uitvoering tijdig te signaleren. Daarom gaat de Afdeling bestuursrechtspraak de (hernieuwde) samenwerking aan met de rechtbanken, de Nationale ombudsman en de rechtswetenschap. Ook zal meer gebruik worden gemaakt van adviezen (‘conclusies’) van staatsraden advocaat-generaal. In 2021 zijn twee extra staatsraden advocaten-generaal benoemd.

3. Lijnen in de rechtspraak
De rechtspraktijk kan niet zonder vaste lijnen. Als wetgeving onduidelijk is moet die worden uitgelegd, ook door de bestuursrechter. Voordat de bestuursrechter een lijn uitzet, moet voldoende zicht bestaan op het palet aan zaken en vragen. Als dat zicht ontbreekt of nog onvoldoende is, is een ‘zaak-voor-zaak’-benadering aan te bevelen. Bij het uitzetten van lijnen moeten deze niet meteen worden ‘dichtgetimmerd’. Lijnen moeten ruimte laten voor een rechtvaardige uitkomst in het individuele geval. Als toepassing van de wet te streng uitpakt, moet de bestuursrechter zijn rechterlijk instrumentarium inzetten om te kijken of deze hardheid kan worden weggenomen of beperkt. Als een eerder gekozen strenge lijn door wijziging van omstandigheden niet langer billijk uitpakt, dan moet de bestuursrechter die lijn herijken en zo nodig bijstellen.

Externe begeleidingscommissie
Het reflectieprogramma is begeleid door een externe en onafhankelijke commissie onder leiding van professor Henk Kummeling, rector magnificus van de Universiteit Utrecht. De begeleidingscommissie stelt in haar verklaring dat de Afdeling bestuursrechtspraak veel werk heeft verzet en dat het onderzoek veel juridische instrumenten en organisatorische aanbevelingen heeft opgeleverd. Zij constateert dat de Afdeling bestuursrechtspraak met het reflectieprogramma een belangrijke stap heeft gezet om de kwaliteit van de bestuursrechtspraak te borgen.

Hoe nu verder?
Bart Jan van Ettekoven: “Het reflectieprogramma is afgerond, maar het werk is niet gedaan. Het komt nu aan op het daadwerkelijke gebruik van onze rechterlijke instrumenten en de praktische uitvoering van de aanbevelingen, inclusief die over de cultuur van interne en externe tegenspraak. De ontvangen kritiek is hard aangekomen, maar is ook aanleiding om hard te werken aan zo optimaal mogelijke kwaliteit van de bestuursrechtspraak. Dat is nodig om het vertrouwen in de bestuursrechtspraak te herstellen en om te helpen voorkomen dat burgers opnieuw klem komen te zitten tussen de raderen van wetgeving, bestuur en bestuursrechtspraak.”

Noodkreet Radboud UMC: 'De besmettingskraan můet dicht"

Het Radboud UMC heeft vandaag een dringende oproep aan alle Nederlanders gedaan:

"Wij doen een dringende oproep aan iedereen in de samenleving om het aantal besmettingen snel omlaag te brengen. We willen voorkomen dat de zorg, niet alleen in de ziekenhuizen, maar ook bij de huisartsen, verpleeghuizen en thuiszorginstellingen, zó overbelast raakt dat we niet meer iedereen kunnen helpen. Het Radboudumc vraagt daarom met klem aan iedereen:

  • Houd je alsjeblieft aan de coronaregels: houd afstand, draag een mondneusmasker, was je handen en ventileer
  • Beperk het aantal contacten tot een minimum
  • Laat je testen bij klachten
  • Laat je vaccineren
  • En wees sowieso voorzichtig: voorkom dat je onnodig op de huisartsenpost of de eerste hulp van het ziekenhuis terechtkomt!

We kunnen het alleen SAMEN doen. We hebben je hulp nodig. Nu!"

Het nutteloze feitje van de dag: Een brug om op te blazen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Enige tijd geleden vertelden we hier over de boogbrug bij Vianen die naast een brug ook een verdedigingswerk was. Naar aanleiding van dat feitje attendeerde FOK!user qltel ons op het feit dat er nog een andere bijzondere brug met een oorlogsverhaal is in Nederland. Want wist je dat de Maasbrug tussen Oeffelt en Gennep is uitgerust met een speciale ruimtes om hem op te kunnen blazen? De Maasbrug die nu voorzien is van een weg werd in 1873 gebouwd als een spoorbrug voor een verbinding naar het toenmalige Pruisen (nu Duitsland). Het Ministerie van Oorlog had ernstige bezwaren tegen een directe spoorverbinding die er voor kon zorgen dat in het geval van een invasie de vijand zonder veel moeite de Maas kon passeren.

Als oplossing om de brug toch te kunnen bouwen en een verbinding met het buurland tot stand te brengen werd de Maasbrug uitgerust met zogenaamde 'mijnkamers'. In het geval van een inval kon de brug door middel van explosieven in die kamers gedeeltelijk opgeblazen worden om een vijandelijke opmars te stoppen en de Peel-Raamstelling en de Maaslinie (twee verdedigingslinies in Noord-Limburg en Oost-Brabant) overeind te houden. Op 10 mei 1940 wisten de Duitsers de brug echter met een list in handen te krijgen en sneuvelde het plan al direct waardoor beide linies niet meer houdbaar waren. De Duitsers konden al snel grote hoeveelheden oorlogsmaterieel via de brug vervoeren.

De Maasbrug tussen Gennep en Oeffelt die is uitgerust met mijnkamers in stroompijler van de brug (WikiCommons/Havang(nl))
De Maasbrug tussen Gennep en Oeffelt die is uitgerust met mijnkamers in stroompijler van de brug (WikiCommons/Havang(nl))

Kabinet besluit tůch tot landelijk vuurwerkverbod rond de jaarwisseling

Een verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk wordt opnieuw besproken in het kabinet. Na de late lobby van burgemeesters en artsen zien ingewijden dat het eerdere voornemen om vuurwerk niet te verbieden ‘is gekanteld’. Meer hierover bij het AD.

Update 13.25 uur: Er komt dit jaar toch een landelijk verbod op het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Dat besluit heeft het kabinet zojuist genomen tijdens de ministerraad, zo melden ingewijden aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Eerdere berichtgeving:
Het Veiligheidsberaad, waarin de burgemeesters zijn verenigd, heeft een brief gestuurd naar demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. De burgemeesters willen zowel een verbod op de verkoop als op het afsteken van vuurwerk. "Belangrijkste reden is dat de zorg en het zorgpersoneel momenteel onder zware druk staan als gevolg van de coronacrisis", schrijft het Veiligheidsberaad. "De verwachting is dat dit voorlopig ook niet significant wijzigt."

Volgens de burgemeesters, waaronder Halsema, staat de zorg en het zorgpersoneel op dit moment onder zware druk staan als gevolg van de coronacrisis. "Het aantal coronabesmettingen is hoger dan ooit en stijgt nog altijd snel", schrijven ze in de brief.

Het kabinet zou gevoelig zijn voor de brief. RTL-journalist Frits Wester acht de kans heel groot dat kabinet besluit tot een vuurwerkverbod, "gezien de indringende, eensgezinde en brede oproep van de burgemeesters om landelijk één lijn te trekken en zo extra druk op de zorg te voorkomen en tevens te voorkomen dat in de ene gemeente of wijk een andere regeling gaat gelden dan in de andere".

Er zou dit jaar al in meerdere steden, waaronder Amsterdam een vuurwerkverbod van kracht zijn. Vorig jaar gold er in het hele land ook een afsteekverbod voor vuurwerk vanwege het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, al hield niet iedereen zich aan dit verbod. Zo meldt AT5.


Vuurwerk (Foto-Pixabay)
Vuurwerk (Foto-Pixabay)

Oostenrijk: verplicht C19 vaccinatie in februari en vanaf maandag volledig in lockdown

Oostenrijk gaat volledig op slot vanwege de stijgende coronabesmettingen en zal in februari verplichte vaccinatie tegen COVID-19 invoeren. Dit werd meegedeeld door kanselier Alexander Schallenberg. Oostenrijk heeft te kampen met een massale vierde golf van besmettingen, die met de tot dusver genomen maatregelen niet kan worden doorbroken. Ondanks alle overredingskracht en campagnes zijn er te weinig mensen gevaccineerd, aldus Schallenberg. Daarom, zo zei hij, zal vanaf 1 februari 2022 een COVID-19 vaccinatie verplicht zijn. "We willen geen vijfde golf, en ook geen zesde en zevende golf," zei hij. Het virus zal altijd bij ons blijven.

De lockdown is een moeilijke stap, zei hij. "Het doet enorm veel pijn," vervolgde de kanselier. Zonder hen bij naam te noemen, uitte hij scherpe kritiek op de in Oostenrijk invloedrijke rechtse FPÖ. Hun kritiek op vaccinatie is te beschouwen als een "moordaanslag op ons gezondheidszorg". De lockdown wordt na tien dagen geëvalueerd en zal maximaal 20 dagen duren. Vanaf uiterlijk 13 december is de lockdown voorbij voor personen die gevaccineerd zijn tegen COVID-19 en personen die genezen zijn van COVID-19, aldus Schallenberg. Dan zal de 2G regel weer van kracht zijn.

De zevendaagse incidentie in Oostenrijk ligt net onder de 1.000, en gedurende meer dan een week zijn er dagelijks meer dan 10.000 nieuwe besmettingen met SARS-Cov-2 gemeld. De ziekenhuizen bereiken de grenzen van hun capaciteit. De situatie is bijzonder ernstig in Salzburg en Ober-Oostenrijk met een incidentie van meer dan 1500 per 100.000 inwoners.

Tot de tot dusver genomen maatregelen behoorde een 3G-regel op de werkplek. Werknemers moeten bewijzen dat zij gevaccineerd, hersteld of getest zijn. Deze werd op 8 november gevolgd door de 2G-regel voor evenementen, catering en toerisme, op grond waarvan niet-ingeënte personen tijdens de vrijetijdsbesteding grote gebieden niet mogen betreden. Het doel van de maatregelen was de bereidheid tot vaccinatie te vergroten. De vaccins werken echter pas na een paar weken.

De regeringsleider en zijn conservatieve regeringsploeg hebben zich tot het einde toe verzet tegen verdere beperkingen. Voorstellen van de minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein, om bijvoorbeeld iedereen 's nachts een avondklok op te leggen, werden bekritiseerd. Maar op donderdag hebben de provincies Salzburg en Oberösterreich, die worden geregeerd door de Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP), regionale lockdowns aangekondigd. De meeste winkels sluiten en scholen schakelen over op afstandsonderwijs. Ook enkele andere deelstaten hebben donderdag te kennen gegeven dat zij dit voorbeeld zullen volgen.

Politie rukt met meerdere eenheden uit voor 'Joehoe, zoek me dan!'

De politie in Almere heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een zoektocht gehouden, nadat er een melding kwam dat er iemand op het terrein van de Grondstoffen- en Afvaldienst in Almere Haven rondliep. Uiteindelijk bleek het te gaan om een 'pratende' Nijntje. Zo meldt Omroep Flevoland.

Een beveiliger van het gesloten recyclingperron hoorde stem. De medewerker drukte op de noodknop en schakelde daarmee de politie in.

Die omsingelde met meerdere eenheden het terrein en startte een zoektocht. Ook de agenten hoorden de stem, die 'Joehoe, hier ben ik! Zoek me dan!' riep. De boosdoener werd in een afvalbak gevonden: het was een pratend stuk Nijntje-speelgoed, dat bedoeld is voor kinderen om verstoppertje mee te spelen.

  

Waar staat het oudste gebouw in de regio?

Vraag je jezelf weleens af waar de oudste gebouwen in jouw dorp of stad staan? Goed nieuws, want onderzoekers van de TU Delft hebben het bouwjaar van alle bijna 10 miljoen panden in Nederland in kaart gebracht.

Dankzij deze tool zie je in één oogopslag hoe oud de gebouwen zijn in de plaats die je opzoekt. De interactieve kaart is gemaakt in samenwerking met mappenmaker Parallel. Benieuwd naar de bouwdatum van je eigen woning of dat van je vrienden? Vul jouw straat, huisnummer en plaatsnaam of postcode in.

Minister van Staat Tjeenk Willink: FVD'er Van Houwelingen 'bedreigt hele politieke stelsel'

De intimiderende woorden van FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen aan het adres van zijn D66-collega Sjoerd Sjoerdsma zijn ‘weer een stapje in de betonrot die onze democratische rechtsorde uitholt.’ Dat heeft Herman Tjeenk Willink, minister van staat en voormalig vicevoorzitter van de Raad van State, gezegd in het radioprogramma Met het oog op morgen. Meer hierover bij het AD.

Ziekenhuis Leeuwarden huurt derde beveiliger in wegens toename agressie

De agressie ontstaat vaak als bezoekers worden aangesproken omdat zij bijvoorbeeld geen mondkapje dragen of met te veel tegelijk het ziekenhuis in komen. Ook wordt personeel bespuugd. Namens de Friese ziekenhuizen en Revalidatie Friesland maakte Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) donderdag een statement tegen de toenemende (verbale) agressie. “Het loopt de spuigaten uit”, zegt MCL-woordvoerder Gerard Akkerman. “De cijfers zullen per ziekenhuis verschillen, maar iedereen herkent het.”

Beveiliger
In Leeuwarden is de situatie dusdanig dat een derde beveiliger noodzakelijk is. “We geven dat geld liever uit aan een extra verpleegkundige, maar helaas is het nodig. Mensen voelen zich niet altijd veilig en soms zelfs bedreigd. De meesten houden zich aan de regels, maar je bewijst jezelf er geen dienst mee door de regels niet na te leven. Je draagt ook nog bij aan een hoger ziekteverzuim.” Zo meldt Skipr.

PatiŽntenorganisatie: 'afschalen zorg is dramatisch'

'Dramatisch' noemt directeur van de Patiëntenfederatie Dianda Veldman het nieuws dat een deel van de ziekenhuizen de zogenoemde ‘kritieke planbare zorg’ niet meer altijd op tijd kan uitvoeren. “Dit is weer een grens die wordt overschreden. De laatste grens is dat ziekenhuizen mensen in doodsnood moeten weigeren.”

Kritieke planbare zorg is zorg die binnen zes weken moet worden uitgevoerd, om schade aan de gezondheid van de patiënt te voorkomen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) meldde donderdag dat twaalf ziekenhuizen dat soort zorg op dit moment niet altijd tijdig kunnen leveren. Dat betekent dat bijvoorbeeld mensen die de diagnose darmkanker hebben gekregen langer moeten wachten voordat hun tumor verwijderd kan worden. Reden is de hoge druk op de ziekenhuiszorg, mede door het oplopende aantal coronapatiënten. Lees verder op Skipr.

Forza Horizon 5 is grootste Xbox Game Studios launch ooit

Playground Games maakt bekend dat Forza Horizon 5 in een week tijd al meer dan tien miljoen spelers heeft. Hiermee is het de grootste launch voor een game van Xbox Game Studios ooit.

Ter vergelijking: Forza Horizon 4 had in een week tijd slechts twee miljoen spelers. Ongetwijfeld heeft Xbox Game Pass hier een groot aandeel in, want abonnees kunnen de game zonder verdere kosten spelen. Het is hoe dan ook een prestatie van jewelste, zeker omdat de game ook erg positief ontvangen is door reviewers en fans.

Deze week is Halo Infinite uitgekomen als beta. Of die game de records meteen weer weet te verbreken, is nog even afwachten.

In week 45 overleden bijna 850 mensen meer dan verwacht

In week 45 (8 tot en met 14 november 2021) overleden ruim 3.750 mensen. Dat zijn er bijna 850 meer dan verwacht, er is oversterfte. De sterfte is verhoogd onder alle leeftijden en zowel onder Wlz-zorggebruikers als onder de overige bevolking. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Sinds begin augustus (week 31) ligt de sterfte boven de verwachte sterfte en ook bijna elke week buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er sprake was van oversterfte. Vanaf half oktober is het aantal overledenen wekelijks verder toegenomen. In week 45 registreerde het RIVM 127 overleden COVID-19-patiënten (stand 16 november).

Sterfte bij Wlz-zorggebruikers toegenomen
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz), zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen, nam op basis van de schatting toe in week 45. Er overleden ruim 1.450 Wlz-zorggebruikers, ongeveer 375 meer dan verwacht. Sinds week 42 is er oversterfte onder Wlz-zorggebruikers.

De sterfte onder de overige bevolking nam op basis van de schatting ook verder toe in week 45. Er overleden ongeveer 2.300 mensen van de overige bevolking, ruim 450 meer dan verwacht. Ook onder deze groep is er oversterfte sinds week 42, maar ook in enkele weken ervoor was er al sprake van oversterfte.

Oversterfte in alle leeftijdsgroepen
Op basis van de schatting nam de sterfte in week 45 toe in alle leeftijdsgroepen. Er is oversterfte in iedere leeftijdsgroep.

In week 45 overleden naar schatting 2.100 mensen van 80 jaar en ouder. Dat zijn er bijna 500 meer dan verwacht voor deze periode. Sinds week 42 is er oversterfte bij deze leeftijdsgroep. Ook in week 36, 39 en 40 was er oversterfte. Er overleden naar schatting 1.200 mensen van 65 tot 80 jaar in week 45, bijna 300 meer dan verwacht. Ook in deze leeftijdsgroep is er oversterfte sinds week 42. Sinds week 30 was er oversterfte in de helft van de weken. Onder mensen jonger dan 65 jaar was de sterfte in week 45 naar schatting 450, ruim 50 meer dan verwacht. Er was oversterfte, net als in week 44. In de weken ervoor was er geen oversterfte, maar wel in week 34 tot en met 36.

Sterfte aan COVID-19 tot en met juni bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de dagelijkse berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Die informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met juni 2021 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden 31.384 mensen aan COVID-19 van maart 2020 tot en met juni 2021, zoals het CBS op 4 november publiceerde.

Informatiebronnen RIVM
Het RIVM heeft tot nu toe 18.784 overleden COVID-19-patiënten geregistreerd, waarvan 17.766 tot en met juni 2021 (stand 16 november 2021). Het RIVM ontvangt dagelijks meldingen van overleden COVID-19-patiënten vanuit de GGD’s. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19 en de registratie soms wat langer duurt, zijn de werkelijke aantallen overleden COVID-19 patiënten in Nederland hoger.

Schatting week 45
De cijfers over week 45 zijn een schatting op basis van 82 procent van de ontvangen overlijdensberichten. Vrijdag 26 november publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 45. De cijfers zijn dan completer.

FOK! Wat een weer: motregen, mot dat?

herfstbanner

Vanavond is het bewolkt en plaatselijk kan er wat motregen vallen. De zuidwestelijke wind is matig, 3-4 Bft, aan de kust vrij krachtig, 5 Bft, in het noordelijk kustgebied soms krachtig, 6 Bft.

Komende nacht is het overwegend bewolkt en vooral landinwaarts kan er lokaal motregen vallen. Met temperaturen van ca. 11°C wordt het een zachte nacht. Er staat een zwakke tot matige, aan zee vrij krachtige westelijke wind.

Morgen overdag is het overwegend bewolkt. Lokaal kan er nog steeds motregen vallen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Met een maximumtemperatuur van rond 13°C is het zacht. De westelijke wind blijft matig, langs de kust vrij krachtig. (Bron: KNMI)


Charged was woensdagmorgen in Nijmegen en trof een apart luchtje (Foto: Charged)
Charged was woensdagmorgen in Nijmegen en trof een apart luchtje (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #480
special
Random Pics van de Dag #479
special
Weekend gifdump #44
review
The Elder Scrolls V: Skyrim - Anniversary Edition
special
VrijMiBabes #81 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #81
©FOK.nl e.a.