MTV-EMA in Boedapest: met de 'Generation Change' prijs sneren naar Orban

De MTV Europe Music Awards (EMA) werden dit jaar uitgereikt in Boedapest. Door de "Generation Change"-prijs naar de Hongaarse activiste Viktoria Radvanyi te laten gaan, die al lang betrokken is bij de organisatie van de "Budapest Pride"-mars gaven de organisatoren een teken van solidariteit met de LGBTQ-beweging, die in het land onder enorme druk staat. 

Andere prijzen gingen onder meer naar artiesten Maneskin, Ed Sheeran, BTS, David Guetta, Amir Ashour, Matthew Blaise, Sage Dolan-Sandrino en Erika Hilton. Vorig jaar werd de prijsuitreiking vanwege de Corona-pandemie alleen online gehouden. Deze keer werd het evenement gehouden in een overvolle sportarena.

"Alle mensen worden gelijk geboren. Punt uit," zei Radvanyi tijdens de prijsuitreiking. Zij bedankte haar partner en haar medestanders van de vereniging "Budapest Pride", die met een jaarlijkse demonstratie de aandacht vestigt op de discriminatie van seksuele minderheden. De rechts-nationalistische regering van premier Viktor Orban is openlijk anti-homo. Dit jaar heeft het een wet doorgedrukt die minderjarigen verbiedt kennis te nemen van niet-heteroseksuele levensstijlen. De EU heeft naar aanleiding hiervan een nieuwe sanctie tegen het land ingeleid.

In de aanloop naar het EMA-gala was al bekend geworden dat de LGBT-beweging (homo's, lesbiennes, biseksuelen, transgenders) met een prijs zou worden geëerd. De Hongaarse regering reageerde hier verontwaardigd op: Orbans minister van Kanselarij Gergely Gulyas merkte op dat het evenement zou worden gebruikt als een "provocatie tegen de regering".