Baanrecord en titel 3.000m voor ijzersterke Schouten

Irene Schouten heeft met overmacht de Nederlandse titel gepakt op de 3.000 meter voor vrouwen. Schouten kwam in Heerenveen tot 3.54,59. Een nieuw baanrecord en maar vijf tienden boven het Nederlands record.

Op gepaste afstand pakte Antoinette de Jong zilver met 4.00,83, het brons ging naar Carlijn Achtereekte in 4.02,16. Dit drietal samen met Joy Beune en  Ireen Wüst mag naar de wereldbekerwedstrijden.

Esmee Visser, de olympisch kampioene op de 5.000 meter, moest al vrij snel aan de bak omdat ze de afgelopen jaren veel met ongemakken te kampen had. In de vijfde rit moest ze het opnemen tegen Merel Conijn. De snelste tijd tot dan was van Robin Groot die met 4.05,93 een dik persoonlijk record schaatste. Het was Conijn die de regie in handen nam, Visser volgde op een kleine afstand. Drie ronden voor het einde versnelden beide schaatssters, maar Conijn wist de voorsprong vast te houden. Ze kwam in 4.04,06 over de meet, een nieuw persoonlijk record, Visser schaatste naar 4.07,46.

In de rit erna Aveline Hijlkema tegen Evelien Vijn. Het was juniore Vijn die een voorsprong pakte op Hylkema en ze schaatste geruime tijd onder de tijd van Conijn. Vijn moest wel langzaam tijd toegeven op Conijn, wiens laatste drie ronden snel waren. Vijn wist de tijd van Conijn niet te benaderen, maar haar tijd van 4.05,68 was wel een nieuw pr. Hylkema kwam in 4.12,58 over de meet.

De zevende rit ging tussen Ireen Wüst en Sanne in 't Hof. Wüst nam de regie in handen. Beide schaatssters reden onder de tot dan snelste tijd van Conijn. Met nog vier ronden te gaan was Wüst drie seconden sneller dan Conijn. Ze versnelde nog eens, terwijl ook In 't Hof daarachter prima reed. De laatste anderhalve ronde moest Wüst echt op karakter doen, maar uiteindelijk kwam ze in 4.03,01 over de streep. In 't Hof schaatste met 4.05,04 een nieuw persoonlijk record.

De rit erna schaatsten Carlijn Achtereekte en Irene Schouten tegen elkaar. Schouten pakte een gaatje op haar tegenstandster en reed rond de tot dan snelste tijd. Ze wist die voorsprong wat uit te bouwen en ook Achtereekte reed sneller dan Wüst. Met nog twee ronden te gaan reed Schouten zelfs rond het baanrecord terwijl Achtereekte wat tijd inleverde. Schouten kwam in 3.54,59 over de meet, een nieuw baanrecord. Achtereekte, de olympisch kampioene, kwam tot 4.02,16.

De eennalaatste rit ging tussen Joy Beune en Reina Anema. Beune ging snel van start en pakte gelijk een voorsprong op haar ploeggenote. Naarmate de rit vorderde, kwam Anema op stoom terwijl Beune wat instortte. De tijd van Schouten was echter ver buiten bereik. Beune won de rit in 4.02,71, Anema kwam tot 4.04,45.

Wereldkampioene Antoinette de Jong en Melissa Wijfje vormden de laatste rit. De Jong nam het voortouw in de rit, al was de tijd van Schouten niet te verbeteren. Met nog twee ronden te gaan kwamen beide vrouwen in rondjes van de 32 terecht. Het was De Jong die de rit won in 4.00,83, Wijfje naar 4.03,57.