FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 30 oktober 2021

Uitslag AZ - PEC Zwolle

AZ is in de competitiewedstrijd tegen hekkensluiter PEC Zwolle ontsnapt aan een nederlaag. De Alkmaarders wisten een 0-2 achterstand om te buigen in een 3-2 overwinning.

Na vijf minuten kwam PEC Zwolle toch wel verrassend op 0-1. Het was Mees de Wit die de bal in het Alkmaarse doel kopte. In de dertiende minuut kwam Zwolle op 0-2 en weer was het De Wit die de bal binnenkopte. Een minuut later was het 1-2 toen Dani de Wit de aansluitingstreffer maakte. In de 38e minuut kwam AZ weer op gelijke hoogte. Het was Pavlidis die uit een hoekschop de 2-2 binnenkopte.

De Alkmaarders kwamen beter uit de kleedkamer en in de 52e minuut was het Pavlidis met zijn tweede van de avond die voor de 3-2 zorgde. PEC was in de 68e minuut dichtbij de 3-3 nadat Van den Belt een afgeslagen bal op het Alkmaarse knalt. Doelman Jensen was echter attent en ook bij een schot van Huiberts stond hij op zijn plek.

AZ

3 - 2

PEC Zwolle

 14' De Wit
 38' Pavlidis
 52' Pavlidis
   5' De Wit
 13' De Wit
 
 Gele kaart: Midtsjö, Sugawara, (AZ), De Wit, Huiberts, Van Polen, (PEC Zwolle)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 000
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Vindahl Jensen
Sugawara (Witry/73)
Hatzidiakos
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö (Aboukhlal/84)
D.de Wit
Clasie
Gudmundsson (Reijnders/73)
Pavlidis
Karlsson
  Lamprou
Pabai (v.d.Berg/ 86)
Kersten
v.Polen
Nakayama (Reijnders/78)
Saymak (Paal/61)
v.d.Belt (Koolwijk/78)
Huiberts
Kastaneer (Tedic/61)
Redan
M.de Wit

Uitslag sc Heerenveen - Vitesse

Heerenveen heeft op de valreep met 1-2 verloren van Vitesse. De Friezen speelden het grootste deel van de wedstrijd met een man minder.

Vitesse begon sterk aan de wedstrijd en was gelijk dicht bij een kans. De voorzet van Openda kon Darfalou echter net niet aanraken. In de tiende minuut moest Heerenveen met een man minder verder nadat Dresevic de doorgebroken Openda naar de grond werkte en een rode kaart kreeg.

In de blessuretijd van de eerste helft kwam Heerenveen op voorsprong. Na balverlies van Vitesse was het Kongolo die er met de bal vandoor ging en bediende de meegelopen Van Ewijk op het juiste moment. In de 55e minuut kwam Vitesse op gelijke hoogte. Via het lichaam van de arbiter belandde de bal voor de voeten van Van Moos die vervolgens de bal naar Openda speelde die de 1-1 maakte.

In de 70e minuut kwamen de Friezen met de schrik vrij nadat Van Beek duidelijk hands maakte in het strafschopgebied. De VAR besloot echter niet in te grijpen. In de 77e minuut kreeg invaller Huisman een grote kans om Vitesse op 1-2 te zetten nadat hij de bal vrij kon inkoppen maar hij kwam net iets onder de bal. In de blessuretijd zorgde Openda er met een rake kopbal toch voor dat Vitesse er toch met de drie punten vandoor ging.

sc Heerenveen

1 - 2

Vitesse

 45+2' Van Ewijk    55' Openda
 90+2' Openda
 
 Gele kaart: , Tronstad, Openda, (Vitesse)
 Rode kaart: Dresevic (10) (sc Heerenveen),
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 17.187
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Mous
v.Ewijk
v.Beek
Dresevic
Kaib
Madsen
Kongolo
Halilovic (Akujobi/82)
Musaba (J.Veerman/82)
De Jong (H.Veerman/61)
F.Stevanovic (Bakker/14)
  Schubert
Doekhi
Bazoer (Oroz/ 90)
Rasmussen
Dasa
Gboho
Tronstad (Buitink/59)
Hajek (Domgjoni/46)
Frederiksen (v.Moos/46)
Openda
Darfalou (Huisman/66)

Vanavond - met een beetje geluk - kans op poollicht in Noord-Nederland

Met een beetje geluk is het noorderlicht vanavond te zien in het noorden van Nederland. Dit kleurrijke verschijnsel is normaal gesproken alleen rond de poolcirkel te zien, maar een krachtige zonnevlam die onderweg is naar de aarde, kan nu ook in een deel van ons land te zien zijn. Meer hierover bij de Gelderlander.

Nos op 3: Klimaatverandering uitgelegd

Het is misschien wel het grootste vraagstuk van deze tijd: hoe wordt klimaatverandering aangepakt? In deze video legt NOSop3 aan je uit hoe in het verleden het klimaat altijd al veranderde, maar dat dit in het heden zorgelijk snel gebeurt. En dat komt aantoonbaar door de mens.

En: hoe ziet de toekomst eruit? Bekijk de video helemaal, maar als je daar geen trek in hebt: je kunt de hoofdstukken ook afzonderlijk bekijken.

00:00 Intro
01:00 Klimaatverleden
10:00 Klimaatheden
20:30 Klimaattoekomst
30:57 Outro


Van de Zandschulp strandt in halve finales ATP Sint-Petersburg

Botic van de Zandschulp is er niet in geslaagd de finale te bereiken van het ATP-toernooi in Sint-Petersburg. In de halve finale was de Kroaat Marin Cilic duidelijk te sterk voor de Nederlander en won met twee keer 6-3.

Van de Zandschulp had zich vrijdag nog knap geplaatst voor de halve finale door verassend de nummer zes van de wereld Andrey Rublev uit te schakelen. Een dag later was Cilic duidelijk te sterk voor de Nederlander. Halverwege de eerste set brak de Kroaat voor de eerste keer de service van Van de Zandschulp en pakte de openingsset met 6-3.

Ook de tweede set ging naar Cilic. hij brak Van de Zandschulp vroeg in de tweede set opnieuw en gaf hem geen enkele kans om nog terug te komen in de wedstrijd. Bij 5-3 brak hij nogmaals de service van de Nederlander en won ook de tweede set met 6-3.

Uitslag Heracles -Ajax

Ajax heeft teleurstellend gelijkgespeeld tegen Heracles. In Almelo kwamen de Amsterdammers niet sterk voor de dag en kwam het niet verder dan 0-0.

Ajax begon nog redelijk aan de wedstrijd en kreeg via Antony in de beginfase twee kansen om de score te openen, maar tot twee keer was hij onzuiver in de afwerking. Heracles had in de beginfase weinig te vertellen, maar gedurende de eerste helft kwam de thuisploeg steeds beter in het spel en de beste kans voor rust was voor Heracles. Delano Burgzorg zette goed druk en veroverde de bal in de zestien van Ajax, maar zag Rai Vloet over het hoofd die volledig vrij stond.

Ook na rust was Heracles dichtbij de 1-0. Noah Fadiga kwam oog in oog te staan Remko Pasveer, maar hij kreeg de bal niet voorbij de Ajax-doelman. Ajax had het moeilijk met het felle Heracles. Toch kreeg Ajax in de naam van Dusan Tadic nog een uitstekende kans om de drie punten mee te nemen naar Amsterdam. De aanvoerder van Ajax kreeg zijn kopbal echter niet voor de Heracles-doelman. In de blessuretijd redde Janis Blaswich nog op een vrije trap van Tadic.

Heracles Almelo

0 - 0

AFC Ajax

 
 Gele kaart: Bakboord, Quagliata,Rente, Burgzorg, (Heracles Almelo), Haller, (AFC Ajax)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 12.080
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Fadiga
Rente
Knoester
Quagliata
Bakboord (Polley/ 83)
Kiomourtzoglou
Vloet
De La Torre
Burgzorg
Sierhuis (Azzaoui/78)
  asveer
Rensch (Schuurs/78)
Timber
Martínez
Blind
Álvarez
Berghuis (Klaassen/63)
Gravenberch
Antony (Neres/71)
Haller
Tadic

G20-top in Rome: aandacht voor COVID-19 en klimaat

Het stimuleren van Corona-vaccinaties en beperken van de wereldwijde temperatuurstijging: De G20 lijkt het eens te zijn over de belangrijkste onderwerpen van hun top. 

De staatshoofden en regeringsleiders van de 20 belangrijkste economische mogendheden zijn in Rome bijeengekomen voor de G20-top. De Italiaanse premier Mario Draghi verwelkomde hen in het streng afgeschermde congrescentrum in Rome voor de eerste bijeenkomst. De eerste dag van de top zal in het teken staan van de strijd tegen COVID-19 en de economische gevolgen van de pandemie.

In zijn openingstoespraak herhaalde Draghi dat de G20 ernaar streeft tegen medio volgend jaar meer dan tweederde van de wereldbevolking tegen het coronavirus in te enten. We zijn dicht bij het doel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om tegen eind december ten minste 40% van de mensen een dosis vaccin te geven, aldus Draghi. "Nu moeten we alles in het werk stellen om medio 2022 70 procent te halen."

Draghi bekritiseerde de grote verschillen in vaccinatievoortgang. Terwijl in de rijke landen ongeveer 70% van de inwoners ten minste eenmaal wordt gevaccineerd, daalt dit percentage in de armste landen tot 3%, zei hij. Deze verschillen zijn "moreel onaanvaardbaar" en ondermijnen de wereldwijde strijd tegen de pandemie, zei hij. In het algemeen pleitte de Italiaanse regeringsleider sterk voor meer internationale samenwerking bij dringende problemen.

Activisten eisen steun voor arme landen
Aan het begin van de bijeenkomst riepen ontwikkelingsorganisaties op tot meer steun voor armere landen vanwege de economische crisis en de oplopende inflatie. De organisatie World Vision riep op tot vereenvoudigde leningen voor ontwikkelingslanden en een verlenging van het in april overeengekomen moratorium op schulden. "Als de G20 geen snelle en duidelijke beslissing neemt om de schulden- en hongercrisis aan te pakken, zullen de effecten van de bestrijding van de pandemie in armere landen veel erger zijn", zei Dirk Bathe van World Vision. De mensen zouden zich anders geen voedsel meer kunnen veroorloven, waardoor de economieën gedestabiliseerd zouden raken. "Dit houdt een enorm potentieel in voor conflicten met blijvende gevolgen." Nu al lijden meer dan 800 miljoen mensen onder voedseltekorten.

Wereldwijd zijn de voedselprijzen met ongeveer 40 procent gestegen - de hoogste stijging in meer dan tien jaar. "De G20 moet helpen om het economisch herstel na de Corona-crisis eerlijker te laten verlopen en vooral het wereldwijde hongerprobleem aan te pakken", zegt Jörn Kalinski van Oxfam. Klimaatverandering met extreem weer bedreigt het levensonderhoud van miljoenen mensen - meestal armen, die het zelf minst hebben bijgedragen aan de opwarming van de aarde.

Doe meer om het doel van 1,5 graad te behalen
Op zondag, de tweede dag van de top, is klimaatbescherming het hoofdthema van de G20-bijeenkomst. Volgens een ontwerp van de slotverklaring, geciteerd door het persbureau Reuters, willen de landen hun inspanningen opvoeren om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. "Wij verbinden ons ertoe de existentiële dreiging die uitgaat van de klimaatverandering aan te pakken", luidt het ontwerp. In dit kritieke decennium zal actie worden ondernomen op basis van de beste beschikbare wetenschappelijke gegevens - maar in het licht van de verschillende nationale omstandigheden, aldus de mededeling.

"We blijven ons inzetten voor het doel van de Overeenkomst van Parijs om de wereldwijde gemiddelde temperatuurstijging ruim onder de twee graden Celsius te houden en ons in te spannen om deze te beperken tot 1,5 graad boven het pre-industriële niveau, ook om de Agenda 2030 te kunnen uitvoeren." Het onderstreept ook dat leiders het "essentiële belang" erkennen om tegen het midden van de eeuw netto nul-emissies te bereiken - een doel waar enkele van 's werelds grootste vervuilers zich nog niet aan hebben verbonden.

De landen willen de klimaatbescherming in de toekomst beter coördineren. In de ontwerpverklaring staat dat de samenwerking bij de ontwikkeling en overdracht van technologie en met het oog op onderling overeengekomen voorwaarden zal worden versterkt. Wereldwijde initiatieven en gezamenlijke of bilaterale projecten moeten helpen de meest efficiënte oplossingen in alle economische sectoren te ontwikkelen. Het doel is toegang tot schone energie voor iedereen. De G20-landen spelen een beslissende rol in de strijd tegen klimaatbescherming omdat ze verantwoordelijk zijn voor meer dan driekwart van de uitstoot.

Meerdere demonstraties gepland
Voor aanvang van de top heeft de Italiaanse politie een blokkade van enkele tientallen klimaatactivisten in Rome verwijderd. De demonstranten hadden de rijbaan van een meerbaansweg bij het ministerie van Milieu versperd, volgens de politie. Deze weg leidt naar de G20-locatie. In de namiddag werden in Rome twee demonstraties verwacht. De Communistische Partij wilde zich verzamelen op de Piazza di San Giovanni in Laterno, ten oosten van het Colosseum. Even later stond er een demonstratie gepland van klimaatactivisten die richting het historische centrum wilden trekken. Er werden duizenden deelnemers verwacht.

Top nog met Merkel maar zonder Xi en Poetin
De bijeenkomst in Rome is de laatste G20-top met de deelname van bondskanselier Angela Merkel. Ze reisde mee met de minister van Economische Zaken en haar vermoedelijke opvolger Olaf Scholz. De twee hebben zich ten doel gesteld continuïteit in het Duitse buitenlands beleid aan te tonen na de op handen zijnde regeringswisseling. In de middag willen ze de Amerikaanse president Joe Biden ontmoeten.

Bij de traditionele familiefoto voor aanvang van de top brachten de staatshoofden en regeringsleiders Corona-hulpverleners naar het podium. Nadat de toppolitici uit de belangrijkste geïndustrialiseerde landen zich hadden opgesteld, vroeg presentator Draghi artsen, verpleegkundigen en paramedici om het podium op te komen. Onder applaus van de politici ging het zorgpersoneel tussen de politici in staan.

Er ontbreken echter twee belangrijke staatshoofden op de foto - en op de top: de Chinese president Xi Jinping en de Russische president Vladimir Poetin reisden beiden niet vanwege de coronapandemie.

 

Poetin: Russen met betaald verlof om verspreiding COVID-19 in te dammen

De coronacijfers in Rusland zijn naar een nieuw hoogtepunt gestegen. Om verspreiding van SARS-Cov-2 in te dammen, heeft president Poetin het land met verplicht verlof gestuurd. Want nog steeds is slechts één derde van de Russische bevolking ingeënt tegen COVID-19.

Door het toenemende aantal C19-besmettingen is in Rusland een verplichte vrije week afgekondigd. President Vladimir Poetin heeft betaald verlof voor het hele land afgekondigd van 30 oktober tot 7 november. De meeste overheidsorganisaties en particuliere bedrijven zijn hierdoor gesloten. In de hoofdstad Moskou, waar het aantal C19-besmettingen erg hoog is, werden de dag ervoor veel medewerkers op pandemie gerelateerde vakantie gestuurd. Alleen winkels voor de dagelijkse behoeften zoals apotheken en supermarkten mogen open blijven. Eerder deze week werd er al een lockdown in Moskou van kracht voor alle ongevaccineerde Russen boven de 60 jaar. De maatregel geldt voor 4 maanden

De regering hoopt dat de 'vrije week' de verspreiding van het virus zal afremmen, aangezien de meeste mensen wegblijven van kantoren en het openbaar vervoer. Maar veel mensen in Rusland maken van de gelegenheid gebruik om nog even wat zon op te doen voor het lange winterseizoen aanbreekt. Er zijn veel meer boekingen gedaan voor vakanties naar Egypte en Turkije gemaakt dan gewoonlijk in deze periode. 

Nieuw aantal besmettingen op een nieuw hoogtepunt
In Rusland is het aantal C19- besmettingen tot nieuwe hoogten gestegen. De autoriteiten registreerden 40.251 nieuwe infecties op één dag - het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Nog eens 1160 mensen zijn overleden met of aan het coronavirus. Het Kremlin verwees naar waarschuwingen van epidemiologen die hun bezorgdheid hadden geuit over de reisplannen van veel Russen tijdens het verplichte verlof. Uit enquêtes blijkt dat ongeveer een derde van de bevolking van plan is om de verplichte 'Corona-vakantie' te gebruiken om te reizen.

De autoriteiten wijten de huidige stijging van het aantal Coronagevallen aan de trage vooruitgang van de Russische vaccinatiecampagne. Ongeveer 49 miljoen van de bijna 146 miljoen inwoners van Rusland zijn volledig ingeënt tegen het coronavirus. Hoewel de vaccinaties al maanden vrij verkrijgbaar zijn, is volgens regeringscijfers slechts 32,5% van de bevolking volledig ingeënt.

Poetin wil erkenning van de Russische vaccinatiebewijzen
De Russische president beschuldigde partnerlanden in de G20-groep ervan de internationale vaccinatiecampagne te hinderen. "Door de beslissingen van de G20 hebben landen die het nodig zouden hebben, geen toegang tot vaccins", zei Poetin in zijn videotoespraak die bij de G20-top in Rome werd uitgezonden. "De landen van de G20 zijn zelf niet klaar voor wederzijdse erkenning van vaccins." De reden hiervoor, zo zei hij, was "protectionisme en onfatsoenlijk concurrentievermogen".

De Russische president zinspeelde op het feit dat het in zijn land ontwikkelde vaccin Spoetnik V in de meeste westerse landen nog steeds niet is goedgekeurd. Daar staat tegenover dat Rusland tot dusver geen certificaten heeft aanvaard voor immunisatie met een westers preparaat zoals dat van BioNTech/Pfizer. In kringen van de Duitse G20-delegatie werd er echter op gewezen dat er in Rusland een uitgesproken wantrouwen bestaat tegen de eigen regering - en dat dit blijkbaar ook van invloed is op de bereidheid om zich met Spoetnik V te laten inenten.

Geen EU-goedkeuring voor Spoetnik V
Poetin riep de ministers van Volksgezondheid van de G20 op om zo spoedig mogelijk de wederzijdse erkenning van vaccins en vaccinatiecertificaten te bespreken. "Wij stellen voor de ministeries van Volksgezondheid van de G20-landen op te dragen de kwestie van de wederzijdse erkenning van nationale vaccinatiebewijzen onverwijld aan te pakken", aldus de minister. Hij deed ook een beroep op de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om het testen van nieuwe preparaten te bespoedigen.

Het Kremlin had in het verleden reeds benadrukt dat het bereid was tot erkenning, maar drong aan op wederkerigheid. De WHO heeft onlangs na een onderbreking het onderzoek hervat met het oog op een eventuele spoedgoedkeuring van Spoetnik V. Een goedkeuring voor de hele EU van het Russische vaccin door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is na maanden van onderzoek nog niet verleend.

Jongen (14) overleden door koolmonoxidevergiftiging in Den Haag

Hulpdiensten zijn zaterdagmiddag massaal uitgerukt naar de Melis Stokelaan te Den Haag vanwege een melding van koolmonoxide in een woning. Meer beelden hiervan bij Regio15.

Personeel van de ambulancedienst betrad voor een oproep een woning. Toen de koolmonoxidemelder die zij op de kleding dragen afging, schakelden zij de brandweer in.

De brandweer kwam ter plaatse en schaalde omstreeks 14:30 uur op naar 'middel hulpverlening' en kwam met veel voertuigen en mankracht ter plaatse.

Naast drie ambulances kwam er ook een traumahelikopter met het traumateam ter plaatse. Zeven personen, waaronder vijf politieagenten, moesten naar het ziekenhuis. Een 14-jarige jongen is in het ziekenhuis aan de koolmonoxidevergiftiging overleden. De politieagenten maken het naar omstandigheden goed. Volgens buurtbewoners zou er vorige week nog onderhoud zijn gepleegd aan de CV-ketels in de huurwoningen van het portiek.

Tientallen woningen werden gecontroleerd door de brandweer. In drie woningen werd daadwerkelijk koolmonoxide aangetroffen. Twee van de drie ontruimde woningen worden naar verwachting vanmiddag vrijgegeven. De derde woning blijft Plaats Delict (PD) en daar zal de politie nader onderzoek verrichten.

De omgeving is afgezet door de politie en het verkeer op de Melis Stokelaan is afgesloten.

Koolmonoxide
Koolmonoxide (CO) staat bekend als sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 10 tot 15 personen door koolmonoxidevergiftiging. De brandweer adviseert dan ook een goed werkende koolmonoxidemelder in huis op te hangen nabij geisers en/of verwarmingsketels..

Uitslag PSV - FC Twente

PSV heeft zich zaterdag op eigen veld hersteld van de zware nederlaag tegen Ajax. In de thuiswedstrijd tegen FC Twente wonnen de Eindhovenaren met 5-2.

In een rommelige eerste helft waarin er veel ruimte werd door voornamelijk PSV stond het bij rust 2-2. Michel Vlap zette Twente snel op voorsprong, maar binnen de minuut maakte PSV alweer gelijk door Yorbe Vertessen. Vlak voor het half uur zette Eran Zahavi PSV op voorsprong na een goede aanval van rechts. Toch was het bij rust alweer 2-2 na een prachtig schot van Ramiz Zerrouki.

Een kwartier na rust besliste PSV de wedstrijd. Eerst maakte Vertessen zijn tweede van de avond en snel na de 3-2 maakte Carlos Vinícius zijn eerste voor PSV. Snel na zijn eerste treffer was het binnen vijf minuten opnieuw raak voor de Brazilaanse spits. Het zou uiteindelijk bij 5-2 blijven ondanks de nodige kansen in het laatste half uur.

PSV

5 - 2

FC Twente

 14' Vertessen
 27' Zahavi
 54' Vertessen
 58' Vinícius
 63' Vinícius
   13' Vlap
 44' Zerrouki
 
 Gele kaart: , Vlap, (FC Twente)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 32.500
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Teze
Ramalho
Obispo
Max
v.Ginkel (Pröpper/68)
Boscagli (Gutiérrez/86)
Sangaré
Vertessen (Bruma/75)
Vinícius (Mauro Júnior/75)
Zahavi (Romero/86)
  De Lange
Hilgers
Pleguezuelo
Pröpper
Smal
Zerrouki (Ilic/67)
Vlap (Limnios/67)
Sadílek
Rots (Cleonise/87)
v.Wolfswinkel (Bosch/67)
Misidjan (Ugalde/67)

Baanrecord en titel 3.000m voor ijzersterke Schouten

Irene Schouten heeft met overmacht de Nederlandse titel gepakt op de 3.000 meter voor vrouwen. Schouten kwam in Heerenveen tot 3.54,59. Een nieuw baanrecord en maar vijf tienden boven het Nederlands record.

Op gepaste afstand pakte Antoinette de Jong zilver met 4.00,83, het brons ging naar Carlijn Achtereekte in 4.02,16. Dit drietal samen met Joy Beune en  Ireen Wüst mag naar de wereldbekerwedstrijden.

Esmee Visser, de olympisch kampioene op de 5.000 meter, moest al vrij snel aan de bak omdat ze de afgelopen jaren veel met ongemakken te kampen had. In de vijfde rit moest ze het opnemen tegen Merel Conijn. De snelste tijd tot dan was van Robin Groot die met 4.05,93 een dik persoonlijk record schaatste. Het was Conijn die de regie in handen nam, Visser volgde op een kleine afstand. Drie ronden voor het einde versnelden beide schaatssters, maar Conijn wist de voorsprong vast te houden. Ze kwam in 4.04,06 over de meet, een nieuw persoonlijk record, Visser schaatste naar 4.07,46.

In de rit erna Aveline Hijlkema tegen Evelien Vijn. Het was juniore Vijn die een voorsprong pakte op Hylkema en ze schaatste geruime tijd onder de tijd van Conijn. Vijn moest wel langzaam tijd toegeven op Conijn, wiens laatste drie ronden snel waren. Vijn wist de tijd van Conijn niet te benaderen, maar haar tijd van 4.05,68 was wel een nieuw pr. Hylkema kwam in 4.12,58 over de meet.

De zevende rit ging tussen Ireen Wüst en Sanne in 't Hof. Wüst nam de regie in handen. Beide schaatssters reden onder de tot dan snelste tijd van Conijn. Met nog vier ronden te gaan was Wüst drie seconden sneller dan Conijn. Ze versnelde nog eens, terwijl ook In 't Hof daarachter prima reed. De laatste anderhalve ronde moest Wüst echt op karakter doen, maar uiteindelijk kwam ze in 4.03,01 over de streep. In 't Hof schaatste met 4.05,04 een nieuw persoonlijk record.

De rit erna schaatsten Carlijn Achtereekte en Irene Schouten tegen elkaar. Schouten pakte een gaatje op haar tegenstandster en reed rond de tot dan snelste tijd. Ze wist die voorsprong wat uit te bouwen en ook Achtereekte reed sneller dan Wüst. Met nog twee ronden te gaan reed Schouten zelfs rond het baanrecord terwijl Achtereekte wat tijd inleverde. Schouten kwam in 3.54,59 over de meet, een nieuw baanrecord. Achtereekte, de olympisch kampioene, kwam tot 4.02,16.

De eennalaatste rit ging tussen Joy Beune en Reina Anema. Beune ging snel van start en pakte gelijk een voorsprong op haar ploeggenote. Naarmate de rit vorderde, kwam Anema op stoom terwijl Beune wat instortte. De tijd van Schouten was echter ver buiten bereik. Beune won de rit in 4.02,71, Anema kwam tot 4.04,45.

Wereldkampioene Antoinette de Jong en Melissa Wijfje vormden de laatste rit. De Jong nam het voortouw in de rit, al was de tijd van Schouten niet te verbeteren. Met nog twee ronden te gaan kwamen beide vrouwen in rondjes van de 32 terecht. Het was De Jong die de rit won in 4.00,83, Wijfje naar 4.03,57.

Leerdam pakt Nederlandse titel 500m

Op de tweede dag van het NK afstanden in Heerenveen heeft Jutta Leerdam voor de tweede maal in haar loopbaan de titel veroverd op de 500 meter voor vrouwen. Nadat ze de eerste 500 meter won, was Leerdam met 37,49 ook de rapste in de tweede omloop.

Femke Kok eindigde als tweede nadat ze ook tweede werd op de tweede 500 meter. Met 37,62 was ze wel sneller dan eerder vandaag. Het brons was voor Michelle de Jong.

De vijf met de snelste 500 meters, Jutta Leerdam (37,49), Femke Kok (37,62), Michelle de Jong (37,77), Dione Voskamp (37,89) en Marrit Fledderus (37,90) hebben een ticket bemachtigd voor de 500 meter bij de wereldbekerwedstrijden.

Krol wederom de snelste op 1.500m

Thomas Krol heeft net als de afgelopen twee jaar de Nederlandse titel gepakt op de 1.500 meter bij de mannen. Krol schaatste bij het NK afstanden in Heerenveen naar de winnende tijd van 1.44,27.

Kjeld Nuis werd tweede in 1.44,53. Chris Huizinga pakte verrassend de bronzen plak in 1.45,27. Samen met die drie mogen ook de nummers vier en vijf Patrick Roest (1.45,34) en Jan Blokhuijsen (1.45,37) naar de wereldbekerwedstrijden op de schaatsmijl.

Leerdam verrast Kok op 500m

Op de tweede dag van het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen heeft Jutta Leerdam de eerste 500 meter voor vrouwen gewonnen. Leerdam, die gisteren brons pakte op de 1.500 meter en bovendien een nieuw persoonlijk record reed, zegevierde in 37,58.

Femke Kok moest bijna twee tienden toegeven en werd tweede in 37,75. Op tweehonderdste afstand van Kok werd Michelle de Jong derde in 37,77. Net als op de eerste dag werden er vandaag op de 500 meter ook een groot aantal pr's geschaatst.

Later vanmiddag volgt de tweede 500 meter. De snelste vijf vrouwen pakken een ticket voor de wereldbekerwedstrijden.

Het nutteloze feitje van de dag: Een even snel trio

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Max Verstappen en Lewis Hamilton zijn verwikkeld in een enorm spannende strijd om de wereldtitel en zijn regelmatig erg aan elkaar gewaagd tijdens de kwalificatie maar wist je dat het nog spannender kan? Het Formule 1-seizoen van 1997 werd beslist tijdens de laatste race van het seizoen, de Grand Prix van Europa op het circuit van Jerez. Destijds ging de titelstrijd tussen Jacques Villeneuve en Michael Schumacher en in de kwalificatie van de grand prix gebeurde er iets unieks. Maar liefst drie coureurs wisten tot op de duizendste exact dezelfde tijd neer te zetten. De titelrivalen Villeneuve, Schumacher en Heinz-Harald Frentzen noteerden tijdens de kwalificatie allen 1:21.072.

Villeneuve mocht de pole position bezetten aangezien hij de tijd als eerste had neergezet voor Schumacher en Frentzen. De race zou uiteindelijk de geschiedenis in gaan als de wedstrijd waar Schumacher de wereldtitel probeerde te veroveren door Villeneuve bij een inhaalpoging van de Canadees te torpederen en uit te schakelen. Die opzet mislukte en de Duitser werd ook gediskwalificeerd voor zijn actie. Villeneuve werd aan het einde van de race tot wereldkampioen gekroond.

Shorttrackster Schulting oppermachtig op 1.500m, geen plak 500m

Bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Nagoya heeft Suzanne Schulting de 1.500 meter voor vrouwen gewonnen. Het was haar tweede zege dit seizoen in de wereldbeker nadat ze vorig weekend de 1.000 meter won in Peking.

Vorig weekend viel Schulting in de kwartfinales van de 1.500 meter. Vandaag oogde de Nederlandse weer zo scherp als een mes. Ze won haar kwartfinale, halve finale en finale van kop aan. Xandra Velzeboer werd vijfde in de finale. De winnares van de 1.500 meter in Peking, Lee Yu-bin, werd gediskwalificeerd wegens een onreglementaire actie.

Bij de mannen ging de winst op de 1.500 meter naar Yuri Confortola. De Italiaan ging er in de finale als een raket vandoor en had al vrij snel een ronde voorsprong te pakken. Hij rustte vervolgens wat uit en reed wederom weg en kwam als eerste over de streep. Sjinkie Knegt eindigde als vijfde in de finale.

Update 10:57 uur

Schulting slaagde er niet in om de finale te bereiken van de 500 meter. Ze werd derde in de halve eindstrijd achter de Canadese Kim Boutin en de Chinese Fan Kexin. De B-finale won ze vervolgens wel. De A-finale was een prooi voor Arianna Fontana die vorige week nog tweede werd.

Op de 500 meter bij de mannen werd Dylan Hoogerwerf in de halve finales uitgeschakeld. Hij eindigde als vijfde en mocht ook geen B-finale rijden. De A-finale werd gewonnen door Hwang Dae-heon die vorig weekend de 1.000 meter won. Steven Duboid probeerde de rest nog te verrassen met een vroege aanval, maar die mislukte.

Update 11:50 uur

De Nederlandse mannen slaagden er niet in om de finale te bereiken op de aflossing. Knegt, Roes, De Laat en Jens van 't Wout wonnen dan wel hun halve finale maar ze werden gediskwalificeerd vanwege een onreglementaire actie van De Laat.

De vrouwen bereikten wel de finale op de aflossing die morgen is. Schulting, Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof wonnen hun halve eindstrijd nadat Canada was gediskwalificeerd.

'Spot me up', 40 jaar Tattoo you

Een unieke versie van 'Start Me Up' van The Rolling Stones is gemaakt om het 40-jarig bestaan van het album Tattoo You van de band te vieren. De clip is gemaakt in een samenwerking tussen de makers van robothond Spot, Boston Dynamics, en The Rolling Stones .  

  

Op de rol: 'De jacuzzi zat vol met maden uit hun gft-bak'

Stuk voor stuk laten de verhalen uit 'Op de rol' van rechtspraak.nl zien dat het werk van de rechter enorme impact kan hebben op het leven van mensen, hoe klein een zaak op het eerste oog ook lijkt. Ditmaal de ergernis over de afvalbakken van de buren.

'De jacuzzi zat vol met maden uit hun gft-bak'
De zwarte, blauwe en groene afvalbakken staan keurig op een rijtje voor de huizen. Niet bij John en Bertha. Zij wonen al 30 jaar op nummer 46 in de Alkmaarse straat, en naar eigen zeggen hebben hun afvalbakken altijd in hun achtertuintje én in het achterom gestaan. Zonder gedoe met de buren. Dat verandert allengs als Gerd* in 2015 op nummer 42 in de straat komt wonen. Ze zijn geen buren, maar ze delen wel het steegje achter hun tuintjes.

Gerd vindt de afvalcontainers van John en Bertha in het achterom hinderlijk. Als ze bij de bakken moeten zijn, maakt hun tuindeur een ‘storend geluid’. Het is krap in de steeg en de afvalbakken trekken ongedierte aan. ‘Ik heb vorig jaar zomer 700 liter water uit mijn jacuzzi moeten laten weglopen. De jacuzzi zat vol met maden uit hun gft-bak’, zegt Gerd in enquêtezaal 9 van het gerechtsgebouw in Alkmaar.

Gft
Gerd heeft zijn overburen een paar keer gevraagd de afvalbakken uit de steeg te halen, maar dat weigeren ze. Een boa en de wijkagent zijn op bezoek geweest, zelfs de wethouder, maar de afvalcontainers staan er nog steeds. Nu heeft Gerd dus John en Bertha voor de voorzieningenrechter gedaagd. Dan moet hij maar zeggen dat de afvalbakken weg moeten. ‘Er is geen enkele reden om ze weg te halen’, zegt de advocate van John en Bertha tegen de Noord-Hollandse voorzieningenrechter Saarloos. ‘Het gaat om 2 afvalcontainers: 1 voor plastic en 1 voor papier. De afvalbakken met gft en restaanval staan in de tuin van mijn cliënten. De bakken voor het gft en het plastic worden professioneel gereinigd.’ ‘De bak voor het gft heeft nooit in de steeg gestaan?’, vraagt de rechter aan Bertha. ‘Nooit wil ik niet zeggen, maar maden heb ik nooit gezien.’

Kruiwagen
Gerds advocaat is in het archief gedoken en uit de algemene acte uit maart 1990, de huizen in de wijk Daalmeer werden in die tijd gebouwd, blijkt volgens hem zonneklaar dat het achterom alleen gebruikt mag worden ‘om te voet, met een fiets aan de hand, kruiwagen of ander klein voertuig’ van of naar de openbare weg te komen. Advocaat Kaandorp: ‘De zaak is dus niet zo complex. Afvalbakken mogen er niet staan. Ze zouden er al heel lang staan, maar dat is onjuist. De bakken staan er sinds de buren 2,5 jaar geleden hun tuin hebben verbouwd.’

Buurtagent
‘Je daagt je buren niet voor de rechter om afvalcontainers’, zegt de advocate van John en Bertha. Advocate Versteeg: ‘Waarom is mijnheer niet gewoon langsgegaan om de zaken te bespreken? Waarom heeft hij de buurtagent ingeschakeld en de gemeente aangeschreven? Dat mag hij doen, maar mijn cliënten hebben daar wel moeite mee. Ze vragen zich af waarom die 2 afvalbakken nu opeens wegmoeten. Zijn eigen gedrag is niet te rijmen met zijn eis. Hij had tot voor kort een kruiwagen en pallets in de steeg staan. Mijn cliënten hebben een kleine tuin, waardoor het lastig is de 2 afvalcontainers op eigen grond te plaatsen. Ze staan niemand in de weg en staan er al tientallen jaren. Dat vindt iedereen normaal.’

Hinder
Juist omdat de afvalbakken al zo lang onbekommerd in het steegje staan, is er geen enkel spoedeisend belang om ze nú weg te halen, meent advocate Versteeg. ‘De steeg is toegankelijk voor alle gebruikers. Alleen de bewoners van nummer 44 zouden last kunnen hebben van de containers, maar zij hebben verschillende keren gezegd geen problemen te hebben.’ En voor de goede orde, zegt advocate Versteeg: ‘Mijnheer heeft nooit aangetoond dat eventuele maden in zijn jacuzzi afkomstig waren uit een afvalcontainer van mijn cliënten.’ Gerd is met zijn eis overigens niet aan het goede adres bij de buren van 42. Advocate Versteeg: ‘De gebruikers moeten de buurweg onderhouden, maar de gemeente Alkmaar is de eigenaar van de grond. Mijnheer heeft de verkeerde partij gedagvaard.’

Onhygiënisch
Hij heeft de buren dit voorjaar wel degelijk in een brief benaderd over de 2 afvalcontainers, maar daarop kwam geen reactie, zegt Gerd tegen voorzieningenrechter Saarloos. ‘Eind vorig jaar heb ik ook al gevraagd of ze die bakken wilden weghalen. “Vergeet het maar”, kreeg ik te horen. Toen pas heb ik de wijkagent ingeschakeld. Ik heb het op een vriendelijke manier geprobeerd.’ Het is inderdaad zo dat de bak met gft, waaruit volgens hem de maden kwamen, niet meer in de steeg staat, zegt Gerd. ‘Is het probleem dan niet opgelost?’, vraagt rechter Saarloos. ‘Ik vind dat die andere bakken ook weg moeten’, reageert Gerd. ‘Het is nog steeds onhygiënisch in de steeg’, vervolgt zijn advocaat Kaandorp. ‘Het achterom moet worden vrijgehouden. Dat was 30 jaar geleden zo en dat is nog steeds zo. Als die afvalbakken er gewoon kunnen staan, dan gaan alle buren hun afvalbakken in de steeg zetten.’

Kijkje
‘Ik ben vanochtend even in de steeg geweest, en er was niets onhygiënisch aan die 2 bakken. Er waren helemaal geen maden of zo’, reageert de advocate van John en Bertha. De rechter vraagt zich hardop af of hij ook niet een kijkje moet nemen in de Alkmaarse steeg. Rechter Saarloos: ‘Het is niet zo ver, hè? Is dat wat?’ Dat vinden de kemphanen van 42 en 46 wel wat. ‘Ik ben er over een minuut of 10 met de griffier. Dan weten we beter waarover we spreken.’

Telefoon
10 minuten later staat het gerechtelijk tweetal met de 2 advocaten en met Gerd van nummer 42 en John en Bertha van 46 in de steeg. De 2 afvalcontainers van John en Bertha staan er ook. ‘Ik zie de bakken van de andere huishoudens in de voortuin staan’, merkt Gerds advocaat op. De jacuzzi is weg. Gerd staat voor zijn schutting. ‘Als ik hier iets wil doen, dan staan die bakken altijd in de weg’, zegt hij. ‘Wat wilt u dan doen? U kunt de bakken dan toch wegzetten?’, reageert de rechter. Hij heeft maar een paar minuten in de steeg nodig. ‘Als alles gezegd is, sluit ik de behandeling. Ik moet zeggen dat ik genoeg weet om een beslissing te kunnen nemen.’

Last
Voorzieningenrechter Saarloos wijst de vordering van Gerd ter plekke af. Hij richt zich tot Gerd. ‘U zegt in de dagvaarding dat de maden van de buren in uw jacuzzi springen. Maar u hebt zelf gezegd dat de gft-bak van de buren sinds vorig jaar zomer niet meer in de steeg staat. Daarmee is het spoedeisende belang dat nodig is voor een kort geding niet aanwezig. Ik zie ook niet de last die u van die 2 afvalbakken zou hebben.’ ‘Wat nou als ik mijn eigen bakken hier ook zet?’, reageert Gerd. De rechter: ‘Dat is een andere vraag. We hebben het nu over deze vordering en dit kort geding.’ Gerd moet alle kosten van het proces (1.289 euro) betalen.

Originele uitspraak in deze zaak.

Bitchfight Tweede Kamer: Renske vs Sylvana, 'Vindt u mij een racist?'

SP-Kamerlid Renske Leijten en BIJ1-leider Sylvana Simons zijn donderdag tijdens een debat over de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken flink met elkaar in aanvaringgekomen over aantal tweets met beschuldigingen van racisme. Er ontstond grote irritatie bij de twee parlementariërs tijdens de 'kibbelpartij' die ruim een kwartier duurde.  Van Haga had ook nog een vraag aan Simons. Meer hierover bij AD Politiek.

Meerderheid AT5-panel voor extra C19-maatregelen, vaccinatiestatus mag uitmaken

Een ruime meerderheid van het AT5-panel is voorstander van nieuwe maatregelen nu de coronabesmettingen weer flink toenemen en de ziekenhuizen het steeds zwaarder krijgen. Ook vinden de meeste ondervraagden dat er bij die maatregelen onderscheid gemaakt mag worden tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. Zo meldt AT5.

Nu de coronabesmettingen snel oplopen overweegt het kabinet weer nieuwe maatregelen te nemen om de verspreiding van het virus te beperken. Uit een enquête van het AT5-panel, die door ruim 1700 Amsterdammers werd ingevuld, blijkt dat nieuwe maatregelen op ruime steun kunnen rekenen. Vier van de vijf ondervraagden wil dat er geprobeerd wordt de verspreiding te beperken, en drie van de vijf panelleden vindt dat daar extra maatregelen voor nodig zijn.

"Ik ben geen voorstander van extra maatregelen, maar als de druk op de zorg te groot wordt dan moet je wel", verzucht een panellid. "We moeten voorkomen dat er weer een lockdown komt en we terug bij af zijn", aldus een ander. Maar een kleine 30% wijst nieuwe maatregelen af. "We kunnen niet aan de gang blijven. Er dient meer geld en middelen naar de zorg te gaan", aldus een tegenstander. "Het virus gaat niet meer weg, dus we kunnen het beter krijgen en weerstand opbouwen."

Welke maatregelen?
AT5 vroeg hun panelleden voor welke maatregelen zij open zouden staan, en welke ze liever niet zien terugkomen. Bijna driekwart geeft aan dat als het moet de anderhalve meter afstand weer aangehouden zou kunnen worden. Eenzelfde aantal vindt verplicht thuiswerken als dat mogelijk is, ook weer aanvaardbaar. Andere maatregelen, zoals nieuwe horecabeperkingen of een maximum aan het aantal gasten thuis, daar voelt een meerderheid van het AT5-panel juist niet veel voor.

Demissionair minister Hugo de Jonge opperde de mogelijkheid om bij het treffen van maatregelen onderscheid te maken tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. "In hoeverre is het gerechtvaardigd om maatregelen te nemen voor de gehele groep, als er een groep is die een risico is voor zichzelf en voor anderen", vroeg hij zich openlijk af.

Ruim 60% van de ondervraagden steunt dat idee. "Ik ben tegen vaccinatieplicht, maar vind ook dat mensen die het niet willen dan wat vrijheid in moeten leveren. Dat is dan de consequentie van hun keuze", zegt één van de respondenten. "Kwetsbare mensen moeten lijden onder hun 'recht' op vrijheid", aldus een ander.

Maar de kwestie ligt zeer gevoelig, blijkt ook uit deze enquête. "Het zou werkelijk absurd zijn en alle perken van vrijheid méér dan te buiten gaan", zegt één van de tegenstanders. "Onderscheid gaat in tegen de grondwet en zal niet effectief zijn. Gevaccineerden kunnen ook ziek worden en anderen besmetten."

Ook al vinden velen het een begrijpelijk idee, toch wordt een onderscheid maken door een aanzienlijke groep niet als een oplossing gezien. "Dan neemt polarisatie toe", is een veelgehoorde mening. "Je moet mensen niet tegen elkaar uitspelen. Leef en laat leven."

Volgens cijfers van het RIVM is zo'n driekwart van de coronapatiënten in het ziekenhuis ongevaccineerd. Er gaan stemmen op om ook in de ziekenhuiszorg onderscheid te maken op basis van de vaccinatiestatus.

Maar dat idee kan op veel minder bijval rekenen: 43% zou daar voorstander van zijn, 44% vindt dat juist een heel slecht idee. "Je mag niemand zorg onthouden", is daarbij een veelgehoorde mening. "Ethisch echt een stap te ver." Maar anderen zouden toch begrip hebben voor zo'n maatregel: "Niet vaccineren is een keus, dan moet je ook accepteren dat er voor jou soms geen plek is in een ziekenhuis."

Ten slotte vroeg AT5 de panelleden wat ze vinden van het coronatoegangsbewijs, dat getoond moet worden in onder meer de horeca en theaters. Terwijl 20% de QR-codes liever ziet verdwijnen, vindt 70% het wel een goede maatregel. "Wat is het voor moeite je QR-code te laten zien", is een veelgehoord antwoord.

Deze groep vindt wel dat er beter gehandhaafd zou moeten worden. "Als ik 's ochtends koffie ga drinken in de binnenstad wordt er op bepaalde plekken niet gecontroleerd. Daar ga ik dan niet meer naar terug", aldus één van de panelleden. Maar er is ook begrip voor de horeca-eigenaren die de controles moeten uitvoeren. "De ondernemers willen ook weer graag wat verdienen."

Aanstaande dinsdag is er weer een corona-persconferentie. Dan zal duidelijk worden wat voor soort maatregelen er weer van kracht worden.Patiëntenfederatie: fouten gemaakt bij één op de vijf ziekenhuispatiënten

Een op de vijf mensen die de afgelopen twee jaar een ziekenhuis bezocht, heeft meegemaakt dat het er iets (bijna) mis ging. Er worden vooral fouten gemaakt bij het stellen van een diagnose en het verstrekken van medicijnen. Dat concludeert de Patiëntenfederatie Nederland na onderzoek onder ruim 7800 mensen naar patiëntveiligheid. Bij 13 procent van de ondervraagden is er daadwerkelijk iets misgegaan in het ziekenhuis.

Bij de patiënten bij wie fouten werden gemaakt heeft 22 procent tijdelijk last gehad van lichamelijk letsel, 16 procent van hen heeft blijvend last van lichamelijke klachten. Ook geeft 19 procent van hen aan psychisch letsel te hebben gehad na de fout, zoals angst of depressieve klachten. Lees verder bij Skipr.

Verweij niet op NK afstanden

Koen Verweij zal dit weekend niet in actie komen op het NK afstanden. De schaatser, die zou starten op de 1.000 en 1.500 meter en de massastart, heeft last van zijn rug.

Voorafgaand aan het seizoen liet Verweij al weten dat alles dit seizoen in het teken staat van het OKT in december en de Olympische Spelen. "Ik wil op het OKT mijn hardste 1500 meter ooit rijden en de snelste slotronde op de mass start noteren. Als ik dat doe, weet ik dat mijn seizoen naar slagen toegaat. Ik ben nu een underdog die kan jagen. Anderen zijn favoriet en kunnen dus alleen maar verliezen, terwijl ik alleen maar kan winnen," zo zei Verweij eerder.

FOK! Wat een weer: de regen op visite

herfstbanner

Hallo, hallo!

Vandaag ben ik er weer eens, Stephan5 heeft bezoek waar jullie de groetjes van krijgen. De laatste dagen is het fraai nazomerweer met temperaturen boven de 15 graden. Daar gaat een eind aan komen. 

Een regengebied trok gisteren Zeeland in en trok langzaam naar het noordoosten. De komende dagen blijven we ook nattigheid houden. De temperaturen komen ook lager uit. Het is immers ook bijna november, na volgende week zijn de dubbele cijfers verdwenen. 

Maar eerst de komende tijd. De ochtend begint in het zuiden wederom met regen, dit breidt zich uit en pas tegen het eind van de middag wordt het droog in het oosten en midden van het land. Het wordt zo'n 14 graden bij een matige zuidoosten wind. Aan de kust kan deze 5-6 Bft zijn, krachtig tot vrij krachtig.

Tot zo ver voor vandaag, er rest mij niets dan u een prettig verblijf te wensen. 


Een pracht van een begin van de dag afgelopen donderdag (Foto: Charged)
Een pracht van een begin van de dag afgelopen donderdag (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #142
special
Weekend gifdump #103
special
Random Pics van de Dag #846
special
AI Picture Gallery #108
special
VrijMiBabes #142 (not very sfw!)
review
Dead Space
©FOK.nl e.a.