Mexicaanse drugskartels rekruteren kinderen via online games

Mexicaanse drugsbendes gebruiken blijkbaar een achterbakse methode zwendel om kinderen te rekruteren voor hun criminele activiteiten. Ze leggen contact via online spelletjes of social media. Als voorbeeld noemt de regering het geval van drie schoolkinderen die voor korte tijd werden vermist.

De Mexicaanse regering heeft gewaarschuwd tegen het gebruik van videospelletjes door drugsbendes en het daaruit voortvloeiende gevaar voor kinderen. De georganiseerde misdaad maakt gebruik van videospelletjes en van onlinenetwerken zoals Tiktok en Instagram om jongeren te rekruteren, aldus Ricardo Mejia, de staatssecretaris die verantwoordelijk is voor het veiligheidsbeleid in het land.

Als voorbeeld noemde hij het geval van drie kinderen die korte tijd werden vermist nadat ze via internet zouden zijn gecontacteerd door een drugskartel. De politie heeft de drie kinderen, van 11 tot 14 jaar, op 9 oktober teruggevonden nadat hun familie hen als vermist had opgegeven, vertelt Mejia. Volgens onderzoek was een van de kinderen in augustus via een gratis spelletje op een mobiele telefoon in contact gekomen met een vermoedelijke crimineel.

De verdachte bood het kind 'werk' aan nadat ze hun contact op Facebook hadden voortgezet, zei Mejia. De taak bestond uit het "in de gaten houden van radiofrequenties om te waarschuwen voor de aanwezigheid van politie", vervolgde hij. De betaling bedroeg 8.000 pesos (340 euro). De minderjarige had het aanbod geaccepteerd en ook twee schoolvrienden aangeworven.

Volgens het Netwerk voor de rechten van het kind in Mexico worden elk jaar duizenden kinderen geronseld door drugshandelaars en andere georganiseerde bendes in Mexico. De drugshandel is een van de belangrijkste oorzaken van het ongebreidelde geweld in veel van de 32 staten van Mexico. In 2020 registreerde het land officieel meer dan 36.579 moorden in Mexico - ongeveer 100 per dag.