FC Barcelona baas hoopte dat Messi wilde blijven en voor niets wilde voetballen

Lionel Messi zou een loonsverlaging hebben geaccepteerd om bij FC Barcelona te kunnen blijven spelen. Maar hij wilde niet voor niets spelen.

FC Barcelona heeft zijn superster Lionel Messi moeten laten gaan vanwege haar zeer slechte financiële situatie. Het oude management is hier schuldig aan, volgens de nieuwe president Joan Laporta. Hijzelf hoopte tot het laatste moment dat Messi een heel bijzondere zet zou doen. Maar dat bleef uit.

De voorzitter van FC Barcelona, Joan Laporta, hoopte op een ongebruikelijke tegemoetkoming van de superster uit Argentinië vóór de transfer van Lionel Messi naar Paris Saint-Germain. "Ik zou het fijn hebben gevonden als Messi op het laatste moment had gezegd dat voor niets had willen spelen," vertelde Laporta aan omroep RAC1. Tegelijkertijd gaf hij ook toe dat hij niet op deze toezegging had gerekend. "Een speler van zijn niveau kan dat echt niet doen," voegde hij eraan toe. "We wisten tenslotte allemaal dat hij een zeer sterk aanbod had" van PSG.

Messi nam op 8 augustus met tranen in zijn ogen afscheid van FC Barcelona na 21 jaar bij de club te hebben gewerkt, en verhuisde naar PSG. Volgens de club was een nieuw contract met Messi mislukt als gevolg van de eisen van de Financial Fair Play van de Spaanse competitie en de lege Barça-kas.

Afgelopen woensdag heeft de nieuwe leiding van FC Barcelona rond Laporta schokkende bedrijfscijfers gepresenteerd, en de voormalige leiding van de traditionele club onder ex-president Josep Maria Bartomeu de schuld gegeven van de miserabele financiële situatie. "Ze hebben spelers gecontracteerd terwijl ze wisten dat ze hen niet konden betalen", klaagde algemeen directeur Ferran Reverer bij de presentatie van het jaarverslag over het boekjaar 2020/21.

481 miljoen euro verlies - in één jaar
Volgens de cijfers heeft FC Barcalona, dat eigendom is van haar leden, een verlies geleden van 481 miljoen euro omdat de inkomsten zijn gedaald terwijl er nergens op bespaard kon worden. Het zal vijf jaar duren om de club financieel weer op orde te krijgen, zei Reverer.

Laporta had in augustus al bekendgemaakt dat FC Barcelona een schuldenlast van 1,35 miljard euro had opgebouwd en zinspeelde hierbij op mogelijke juridische stappen tegen de voormalige leiding van de club. In die periode was de club net zijn beste speler, de Argentijnse superster Leo Messi, kwijtgeraakt door een transfer naar Paris Saint-Germain omdat de Fransen hem meer konden betalen. Sindsdien heeft de club uit Catalonië, die vroeger veel succes oogstte, moeite om zich te handhaven aan de top en is zij afgegleden naar de negende plaats op de ranglijst.

De uitgaven in 2020/21 zijn ten opzichte van het vorige begrotingsjaar met 19 procent gestegen tot een totaal van 1,16 miljard euro, aldus Reverer. Daarentegen daalden de inkomsten met 26 procent tot 631 miljoen euro, zei hij. De door de coronapandemie opgelegde beperkingen, met name de sluiting van het Camp Nou-stadion in Barcelona en van de andere faciliteiten van de club, hebben geleid tot een inkomstentekort van 181 miljoen euro, aldus Reverer. Barça's inkomsten uit merchandise voor fans en uit televisierechten zijn eveneens flink verminderd, dit laatste mede als gevolg van de vroegtijdige uitschakeling van de club in de Champions League, volgens Reverer.

Merchandise Lionel Messi / FC Barcelona (Foto-Pixabay)
Merchandise Lionel Messi / FC Barcelona (Foto-Pixabay)