Amerikaanse kernonderzeeŽr botst met onbekend voorwerp in de Indo-Pacific

Een nucleaire onderzeeër van de Amerikaanse strijdkrachten raakte beschadigd bij de botsing met een onbekend object in de Indo-Pacific. De Amerikaanse marine maakte bekend dat het ongeval met de "USS Connecticut" afgelopen zaterdag had plaatsgevonden "in internationale wateren in de Indo-Pacific-regio". Volgens berichten in de media zou de onderzeeër in de Zuid-Chinese Zee hebben gelegen.

Volgens de marine raakte niemand aan boord zwaar gewond, de marine-nieuwswebsite Usni News meldde dat ongeveer een dozijn bemanningsleden "matige tot lichte verwondingen" hadden opgelopen bij de aanvaring.

Gezonken schip of container?
Het incident en de exacte omvang van de schade worden nu onderzocht, aldus het leger in een verklaring. De "USS Connecticut" bevindt zich in een "veilige en stabiele staat". Volgens de marine was de nucleaire aandrijving van de onderzeeër niet beschadigd. Het is nog steeds "volledig operationeel".

De Amerikaanse marine gaf toe dat ze tot gisteren het incident niet heeft gerapporteerd om de missie niet in gevaar te brengen. Het is nog onduidelijk met welk object de onderzeeër in aanvaring is gekomen. Het zou een gezonken schip of een container kunnen zijn.

Volgens Usni News zette de "USS Connecticut" koers naar de Amerikaanse basis op het eiland Guam in de westelijke Stille Oceaan. China wil zijn suprematie in de Zuid-Chinese Zee uitbreiden. De VS toont zich daar dan ook steeds meer aanwezig.