ME grijpt in bij restaurant Waku Waku, zeker 50 arrestaties, teller op 236.629 euro

De gemeente Utrecht staat demonstranten voor het restaurant Waku Waku aan het Vredenburg niet langer toe zich op te houden op de stoep voor het restaurant. Dit levert zoveel overlast op voor omwonenden, verkeer en de naburige bedrijven dat de demonstranten is verzocht zich te begeven naar het Jaarbeursplein. De afgelopen dagen kwamen honderden steunbetuigers en demonstranten af op het wegens het niet willen controleren op het Coronatoegangsbewijs gesloten restaurant.

Update 22.50 uur: De ME is de politie te hulp geschoten bij het verwijderen van demonstranten bij veganistisch restaurant Waku Waku. "Deze mensen zijn meerdere keren gevraagd zich te verplaatsen naar het Jaarbeursplein en hebben daar geen gehoor aan gegeven", aldus een woordvoerder van de politie.

Enkele demonstranten werden apart vervoerd omdat zij zich tegen hun arrestatie hadden verzet. Zij kregen handboeien om en moesten mee in politiebusjes. Volgens omstanders is de sfeer grimmig. Mogelijk volgen er later vanavond nog meer arrestaties. 

De demonstranten lijken zich niet weg te laten 'sturen' en roepen op tot meer acties in Utrecht.

De teller op GoFundMe loopt niet meer zo snel op, de stand is nu 236.629 euro

Update 20.20 uur: De politie heeft nu enkele malen demonstranten afgevoerd met stadsbussen vanuit de omgeving van Waku Waku naar het cellencomplex in Houten. Men blijft echter oproepen om te komen demonstreren voor het restaurant, dus de politie lijkt nog wel even bezig. Vanwege het slechtere weer waren er minder demonstranten dan gisteren. 

Update 19.00 uur: De demonstranten die zich nu nog voor restaurant Waku Waku bevinden worden ingesloten door de politie. Later meer.

 

Politie, openbaar ministerie en de gemeente zijn bang voor verstoringen van de openbare orde. Bij de gemeente, omliggende bedrijven en bij de burgemeester zijn kwetsende maar ook bedreigende berichten binnengekomen naar aanleiding van de sluiting van Waku Waku, daarom is gekozen voor meer te nemen maatregelen. "De beslissing van de Driehoek tot het verbod zich op te houden voor het restaurant is per brief gecommuniceerd aan de ondernemers van de betreffende horecagelegenheid en de andere initiatiefnemers van de demonstratie”, aldus burgemeester Sharon Dijksma. 

De gofundme actie voor het veganistische restaurant Waku Waku staat inmiddels op ruim 226.000 euro aan donaties.

 Zie ook: Ruim 160.000 ingezameld voor Waku Waku, ze zijn deels open, ME gearriveerd situatie rustig