'Democraten twijfelen aan Biden'

De Amerikaanse president Joe Biden ligt weer eens onder vuur. Deze keer is het niet om één of andere rare verspreking of zijn regelmatig voorkomende vergeetachtigheid, maar het gaat deze keer om serieuzer zorgen. Zijn eigen partijgenoten beginnen namelijk te twijfelen aan de capaciteiten van Biden om de partij verder te helpen.

De populariteit van Biden is de laatste weken onder Amerikanen enorm gedaald, zo blijkt uit diverse peilingen en het einde van deze daling lijkt nog niet in zicht. Biden lijkt zich constant te verslikken in grote calamiteiten, zoals de COVID-crisis, de migrantencrisis aan de grens met Mexico en de dramatische terugtrekking uit Afghanistan. Ook zijn constante weigering om vragen te beantwoorden van journalisten wekt verbazing alom.

Zijn partijgenoten laten onderling weten dat dit constante 'geklungel' en onmacht om de chaotische terugtrekking uit Afghanistan consistent te verdedigen, de Democraten wel eens de meerderheid in het Congres kan kosten. De oplevende pandemie helpt daar niet bij.

Bronnen binnen de Democratische partij vertelden The New York Times, toch altijd een Democratengezinde krant, dat beleidsmakers opteren om Biden's nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan dan maar te slachtofferen. Misschien dat de president zo de negativiteit kan doen kantelen. Ook zo het Congres een officieel onderzoek in moeten stellen naar de dramatische gang van zaken rondom de terugtrekking.

Democraten in zogenaamde 'swing states' hebben al alarm geslagen dat de partij agressiever moet worden met hun berichtgeving, met name wat betreft de economie en de inspanningen om de toename van coronavirusbesmettingen tegen te gaan.

China
De schrijnende beelden uit Afghanistan en de harde bewoordingen van NAVO-coalitiepartners doen Biden geen goed. Ook de invloed van China wordt onderschat. China heeft al aangegeven niet afkerend te staan tegenover een samenwerking met de Taliban. De bodem onder Afghanistan bevat nog steeds een enorme rijkdom aan grondstoffen.

Ongeveer 75 procent van de Amerikanen vindt dat Biden de terugtrekking slecht heeft uitgevoerd, maar het feit dat Biden zelfs nog de schuld probeert te leggen bij zijn voorganger Donald Trump gaat er niet in bij velen.